Prethodni članak
Sljedeći članak

Lani su samo tri psa oduzeta vlasnicima u Zagorju, zabilježeno devet slučajeva mučenja i ubijanja životinja

Niti u jednoj općini ili gradu, od onih koje su nam odgovorile na upit, nije naplaćena niti jedna kazna, no neke su ipak primile prijave građana za neadekvatno držanje pasa


Svako malo, imamo prilike pročitati neku tužnu priču o zlostavljanim psima u Hrvatskoj. Pas nastrijeljen sačmaricom, pas izudaran kamenjem gotovo do smrti, vlasnik psu probušio nogu i kroz nju provukao karabiner lanca, izgladnjeli i bolesni psi godinama stalno na kratkim lancima, bez kućice, na vrućinama i debelim minusima… Izgleda da zlostavljačima ništa ne znači činjenica da je ubijanje ili zlostavljanje životinja pokriveno Kaznenim zakonom, kao ni onima koji pse stalno drže vezane ili u boksu da je to zabranjeno zakonom o zaštiti životinja (ako su već neki ljudi takvi da im to zakon treba zabraniti, a nije dovoljna ljudskost). Zanimalo nas je kakva je situacija u Zagorju, prijavljuje li se zlostavljanje i zanemarivanje životinja komunalnim redarima, naplaćuju li se kazne za prekršaje, koliko često je intervenirala veterinarska inspekcija te je li bilo oduzimanja pasa vlasnicima.

Oduzeta tri psa
Iz Državnog inspektorata rekli su nam da je držanje psa na lancu u nadležnosti jedinica lokalne samouprave koje općim aktima propisuju način držanja životinja na svome području, u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja. - Veterinarska inspekcija je postupala u skladu s propisom te je tijekom 2022. godine obavljeno preko 1.400 nadzora u kojima su poduzete zakonom propisane mjere, što uključuje privremeno oduzimanje kućnih ljubimaca i smještaj u odobrena skloništa. Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata tijekom 2022. godine je privremeno oduzela ukupno 382 kućnih ljubimaca pasa (od čega na području Dubrovačko-neretvanske županije 250 pasa). Privremena oduzimanja pasa i smještaj u skloništa veterinarska inspekcija najčešće je provodila u slučajevima koja su se odnosila na zanemarivanje, ugroženu dobrobiti životinja, na opasne i agresivne pse, ne provođenja zaštitnih mjera cijepljenja i označavanja (slučaj sa psima u romskim naseljima). Na području Krapinsko - zagorske županije tijekom 2022. godine privremeno je posjednicima oduzeto ukupno tri (3) psa radi nepropisnog držanja opasnih pasa – odgovoreno je iz Inspektorata. Dakle, iz njihovog odgovora moglo bi se zaključiti da su u 2022. godini samo tri psa bila u toliko lošim uvjetima da bi ih se oduzelo neodgovornim vlasnicima.


Nije naplaćena niti jedna novčana kazna
Pitali smo i općine i gradove u našoj županiji koliko su kazni naplatili u prošloj godini za neprimjereno držanje pasa na lancu ili u boksu, koliko su zaprimili prijava građana zbog zanemarivanja ili zlostavljanja životinja te je li bilo slučajeva oduzimanja pasa. Od 32 JLS, odgovorilo nam ih je 19, a niti u jednoj od tih općina i gradova u prošloj godini nije naplaćena niti jedna kazna. Da za pse nije sve tako savršeno, ipak govori podatak da su neke od općina, doduše rijetke, primile prijave građana. - Prijave što se tiče držanja pasa prije svega se odnose na uvjete držanja pasa - prostor bez zaklona od sunca, neadekvatna podloga na kojoj je smješten boks. Držitelji životinja su u tim slučajevima upozoreni na propuste i iste su u danom roku ispravili. Potreba za intervencijom veterinarske inspekcije nije bilo – odgovoreno je iz Radoboja. I u Oroslavju su bile dvije prijave da se psi drže u neadekvatnim uvjetima, ali provjerom komunalnog redara ustanovljeno je da su uvjeti u redu, kažu u Gradu. Nekoliko usmenih upozorenja vlasnicima bilo je i u općini Mače, nakon kojih su vlasnici pasa postupili sukladno Zakonu o zaštiti životinja, a u toj je općini jednom na teren izašla i veterinarska inspekcija te su ‘zajedničkim snagama riješili problem’, kažu u Općini. Zbog jedne prijave na teren je izašao i komunalni redar Općine Konjščina, no utvrđeno je da je postupanje prema psu u skladu s općinskom Odlukom te nisu poduzimali daljnje mjere.

- Građani su jednom prijavili slučaj držanja psa na lancu, ali nije bilo potrebe za intervencijom veterinarske inspekcije, već se sve riješilo mirnim putem – odgovorili su iz Kraljevca na Sutli. U Zlataru su građani uputili 2 prijave za zlostavljanje životinja te je u oba slučaja obaviještena veterinarska inspekcija i u oba slučaja je izašla na teren. Nije bilo slučajeva oduzimanja pasa. – U jednom slučaju prijavljeno je držanje psa na lancu nakon čega je unutar JUO Grada Donja Stubica proveden postupak i obaviještena je veterinarska inspekcija. O daljnjem postupku inspekcije nismo obaviješteni. Nije bilo slučajeva oduzimanja pasa vlasnicima u 2022. godini. – odgovorili su iz Grada Donja Stubica. Općina Krapinske Toplice je tijekom 2022. god. zaprimila sveukupno 5 prijava vezano za kućne ljubimce. Od pet zaprimljenih prijava tri su se odnosile na neadekvatno držanje kućnih ljubimaca, a od tih prijava, dvije su stranke uputile prijavu Državnom inspektoratu, Područni ured Varaždin, Ispostava Zabok. Veterinarska inspekcija je prijavu proslijedila Općini/komunalnom redaru na postupanje. Također, veterinarska inspekcija izvršila je kontrolu o postupanju komunalnog redara. - Komunalni redar izvršio je uvid na licu mjesta za sve prijave, strankama je u nekoliko navrata uputio usmeno upozorenje te je o svemu sastavljena službena zabilješka – kažu u Općini.

Jedina općina (od onih koje su nam odgovorile na upit), u kojoj je prošle godine bilo oduzimanja pasa vlasnicima, je Općina Marija Bistrica. - U 2022. godini na području Općine Marija Bistrica bile su sveukupno 4 prijave vezane uz nepropisno držanje pasa. Od te četiri prijave utvrđen je jedan prekršaj nepropisnog držanja pasa prilikom čega su Rješenjem Državnog inspektorata - veterinarske inspekcije stranci oduzeta dva psa te smještena u skloniše za životinje „Luč Zagorja“ – kažu u Općini. Na području koje općine ili grada je treći oduzet pas, iz odgovora Fržavnog inspektorata, nismo uspjeli saznati. Dakle, ove brojke govore da je psima u Zagorju lijepo živjeti i da velika većina ima dobre uvjete, nisu stalno zarobljeni i nisu zlostavljani. Drugo tumačenje ovih brojki bilo bi da se, na žalost, još mnogima čini da je stalno držanje pasa vezanih normalna stvar, pa se takve stvari vrlo rijetko prijavljuju.


Lani devet slučajeva mučenja i ubijanja životinja
Zakon kaže da će se onaj tko ’usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kazniti kaznom zatvora do jedne godine. A tko ovo kazneno djelo počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci’. Provjerili smo i u našoj PU krapinsko – zagorskoj je li bilo slučajeva mučenja ili ubijanja životinja u prošloj godini. - Na području koje pokriva Policijska uprava krapinsko – zagorska prošle je godine zabilježeno devet slučajeva kaznenih djela mučenja ili ubijanja životinja. Od toga, jedan je služaj zabilježen na području PP Zabok, dva na području PP Klanjec, četiri na području PP Krapina s ispostavom Pregrada te dva na području PP Zlatar Bistrica - saznajemo od glasnogovornika PU krapinsko – zagorske Zorana Lončara. Ove godine su dosada zabilježna dva slučaja, jedan na području PP Zabok, a jedan na području PP Zlatar Bistrica. Obično se radi o ranjavanju ili ubijanju životinje iz vatrenog oružja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook