Prethodni članak
Sljedeći članak

'Lako je osnovati firmu, ali održati je 30 godina da bude vitalna, zapošljava, izvozi, to je velika stvar'

U HGK - Županijskoj komori Krapina dodijeljena su priznanja za dugogodišnje poslovanje zagorskim tvrtkama


U HGK Županijskoj komori Krapina danas su dodijeljena priznanja za dugogodišnje poslovanje tvrtkama koje obilježavaju svoju 30. obljetnicu rada.

Josip Grilec, predsjednik HGK ŽK Krapina čestitao je na ovom uspjehu firmama, istaknuvši da su osnovane 90 – tih kada je bila najveća kriza. - Uzeli ste stvari u svoje ruke, sami odlučivali o svojoj sudbini i u tome ste bili uspješni. Relativno je lako osnovati firmu, ali održati je 30 godina da bude vitalna, živa, da zapošljava ljude, da izvozi, da postanu dobitnici najviših priznanja, to je velika stvar – rekao je Grilec. Istaknuo je još jednom kako je 2020. bila godina pandemije, no unatoč krizi zagorsko gospodarstvo je ostalo stabilno, zapošljavalo, povećavalo broj firmi. - Kada ne bi bilo ovakvih hrabrih poduzetnika, i nezaposlenost u županiji bi bila puno veća. Mi smo županija koja živi od proizvodnje koja čini oko 47 posto ukupnih županijskih prihoda – istaknuo je Grilec.


Čestitke je uputio i župan Željko Kolar, uz zahvalu na doprinosu razvoju gospodarstva i cjelokupnog razvoja Krapinsko – zagorske županije. - Ovih 30 godina, 90 – te su ratne godine, pa su bile tranzicijske godine, usudio bih se reći da ste 60 – godišnjaci što se tiče uvjeta u kojima ste zapravo stvarali svoje firme. Jer nikad nije lagano poslovati, a u tim uvjetima je to još duplo teže. Naše gospodarstvo se pokazalo čvrsto, na dobrim temeljima, izvozna orijntiranost nam je omogućila sjajan rezultat. Pad samo za nešto manje od 3 posto i u ukupnim prihodima i dobiti, je, mogu slobodno reći, zanemariv, s obzirom na uvjete – rekao je Kolar.


Naglasio je da je psoebno bitno što se očuvala ogromna većina radnih mjesta. - Vrlo ste pažljivo pratili europske trendove, dobro iskoristili ulazak Hrvatske u EU, povlače se sredstva iz EU fondova, investira u nove tehnologije, u ljude, imamo kvalitetan proizvod koje je europsko tržište prepoznalo. Ta orijentiranost na proizvodnju je baš tih 90 – tih godina izazvala veliku nezaposlenost na području KZŽ, a danas se to nama pokazuje kao plus. Stoga velika hvala – rekao je župan. Dodao je da Županija surađuje s obrtničkom i Gospodarskom komorom vezano uz deficitarna zanimanja. - Uveli smo stipendije za deficitara zanimanja koje su veće nego stipendije za ostala zanimanja. 2019., 2020., 2021. rasli smo oko 30 posto s upisima u deficitarna zanimanja i to nas treba veseliti – zaključio je župan.


U ime dobitnika priznanja obratila se Brigita Werner Čović, osnivačica, suosnivačica i direktorica tvrtke Werner metal export – import d.o.o. iz Zlatar Bistrice, koja je zahvalila HGK- Komori Krapina na pozivu i priznanjima. – Bilo je teško devedesete odlučiti se na osnivanje firme i na prelazak na privatno poduzetništvo. Dolazim iz poduzetničke obitelji i meni nije bilo tako teško, to je bio neki normalan put za mene, ali mnogima je bilo i trebalo je puno hrabrosti da bismo došli do ovih 30 godina poslovanja, ali ne samo to, trebalo je puno znanja i stručnosti. Želim zahvaliti i svim vjernim poslovnim partnerima i nadasve vjernim radnicima koji su nam omogućili da dođemo do ovog priznanja. Sada su opet teška vremena za poslovanje, na sreću naša Vlada je omogućila mnogima koji nisu bili u mogućnosti poslovati normalno da ipak opstanu i zadrže radna mjesta i na tome zahvaljujem – rekla je Werner Čović.

Predsjednik županijske komore Josip Grilec zatvorio je sjednicu, pohvalivši posebno žene koje vode ove biznise za koje su dobile priznanja i time razbile predrasude o muško – ženskim poslovima. Također, zahvalio je županu koji prepoznaje važnost poduzetništva te Krapinsko – zagorskoj županiji na odličnoj suradnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook