Prethodni članak
Sljedeći članak

KZŽ POZIVA: Mladi, prijavite svoje projekte za participativni proračun


Krapinsko – zagorska županija raspisala javni poziv za prijavu projekata za participativni proračun za mlade. Javni je poziv raspisan treću godinu za redom, a ove je godine osigurano 33.200 eura, odnosno 20 posto više sredstava nego lani.

-Pojedinačna vrijednost projekata koji se mogu prijaviti na javni poziv kreće se od 500 do 3000 eura, s time da prijavitelji mogu prijaviti projekt za koji se traži stopostotno financiranje, ali mogu i prijaviti projekt koji se sufinancira iz nekog drugog izvora. Intencija ovog poziva funkcionira po principu - mladi predlažu, mladi odabiru, mladi provode. Intencija i oosnovni uvjet da se neki projekt može prijaviti na poziv je da je on iniciran od strane mladih. Ovo je uspješan mahenizam identificiranja potreba mladih u lokalnim zajednicama na području županije. Mladi će kroz prijave projekata će najbolje moži istaknuti potrebe koje postoje u njihovim sredinama – rekla je na predstavljanju javnog poziva županijska pročelnica Martina Gregurović Šanjug.

Dodala je da se ovime mladima šalje poruka da je važno čuti ono što oni smatraju da je potrebno učiniti u njihovim sredinama i da postoji efikasan način da se to realizira.

Krug prijavitelja je široko postavljen, pa projekt emogu prijaviti mladi kao pojedinci, skupine mladih kroz neformalne oblike udruživanja, organizacije civillnog društva koje rade s mladima i za mlade, ustanove u području socijalne skrbi i obrazovanja, savjeti mladih i same JLS.

Svi detalji dostupni su na mrežnim stranicama KZŽ.

 

Zamjenik predsjednce županijskog Savjeta mladih KZŽ Marko Šoštarić rekao je da mu je drago što Savjet mladih u suradnji sa Županijom može napraviti nešto dobro za mlade. - Ovo je treća godina da se taj projekt radi i svake godine Županija izdvaja sve više novaca. Tu se daje prilika mladima da nešto naprave za sebe, novo nešto nauče – rekao je Šoštarić.

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je da Krapinsko – zagorska županija ima oko 21.200 mladih osoba od 15 do 29 godina, što je oko 17,5 posto stanovništva. - Važno je da se tom dijelu stanovništva KZŽ obrati, posebno uvažavajući njihove potrebe i posebno odgovarajući na te potrebe. Drago nam je što smo ovaj javni poziv napravili zajedno s našim Savjetom mladih koji djeluje u KZŽ od 2010. godine vrlo aktivno i koji primjer dobre prakse kako se treba raditi s mladima i za mlade u županiji – istaknula je Petek, dodajući da KZŽ ima dugogodišnju praksu rada s mladima.

-Od 2006. godine KZŽ zajedno s mladima, Savjetom mladih, udrugama izrađuje Županijski program djelovanja za mlade koji propisuje aktivnosti i mjere koje mladi predlažu. Ovime potičemo mlade na participaciju, na budući aktivan društveni život u zajednici, da vide što bi trebalo mijenjati i da se sami angažiraju kako bi se to mijenjalo. Poruka javnog poziva je da mlade čujemo, slušamo što im treba i da im poručujemo da mogu mijenjati stvari u svojoj zajednici, ako se aktiviraju i angažiraju – rekla je zamjenica župana.

Kada projekti pristignuo, do 30. lipnja, ide administrativna provjera, zatim dvije kvalitativne provjere, a zbroj bodova jedne i druge provjere projekata donosi konačan broj bodova.

-Pozivam sve mlade s područja KZŽ, da prijave projekte, a pozivam malde i sve ostale, da kada bude javno glasovanje, da mu se pridruže, da najbolji projekti prođu – poručila je Petek.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook