Prethodni članak
Sljedeći članak

Kurz od EU traži uvođenje 'zelene putovnice'

Sebastian Kurz od EU traži uvođenje digitalne „zelene putovnice“ za cijepljene protiv koronavirusa, ozdravljene i „svježe“ testirane


Na početka današnjeg virtualnog summita Europske unije austrijski kancelar Sebastian Kurz održao je poslijepodne kratku konferenciju za novinare na kojoj je jasno i glasno dao do znanja kako od EU traži uvođenje digitalne „zelene putovnice“ za cijepljene protiv koronavirusa, ozdravljene i „svježe“ testirane. „Ako se ne uspije postići europske rješenje, onda će Austrija taj projekt sprovesti na nacionalnoj razini“, poručio je Kurz, donosi Večernji.hr.

Istaknuo je da je „Zelena putovnica“ nužna za ponovno uspostavljanje slobode kretanja i putovanja unutar Europe, kao i za ulazak na kulturne priredbe, u ugostiteljske objekte i hotele. „Sadržajno se kod Zelene putovnice radi o tome da cijepljena, ozdravljena ili testirana osoba dobije certifikat, koji je moguće provjeriti na kontrolnom mjestu - u trgovinama, zračnoj luci, lokalima itd.“, dodao je kancelar.

Kao primjer naveo je Izrael u kojem „zelena putovnica“ na mobitelu omogućuje mnoge slobode, od ulaska u fitness centre, lokale, hotele, bazene, kazališta i druge kulturne, sportske i turističke objekte. „I mi u Europskoj uniji trebamo ponovno vratiti slobodu putovanja“, poručio je Kurz.

Čelnik FPÖ-a Norbert Hofer je rekao kako će „Zelena putovnica“ dovesti do podijela na „privilegirane i neprivilegirane“, što je prema njemu „vrhunac opasnog i nehumanog razvoja“ društva.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook