Prethodni članak
Sljedeći članak

KRZNAR: Nikakvo postrojenje, zvali vi to spalionica ili toplana ili energana koja bi imala gorivu tvar iz otpada, neće se graditi u Konjščini

Zbog bojazni da se ne odustaje od gradnje spalionice i da se namjerno oteže s izmjenama Prostornog plana općine Konjščina, danas je održana javna tribina 'Ne spalionici', na kojoj se doznalo da bi izmjene Prostornog plana trebale biti donesene do kraja ožujka


- Nikakvo postrojenje, zvali vi to spalionica ili toplana ili energana koja bi imala gorivu tvar iz otpada, neće se graditi u Konjščini – izjavio je danas načelnik Općine Konjščina Mirko Krznar, odgovarajući time na sumnje stanovnika općine odnosno udruge KESK iz Konjščine. Naime, KESK Konjščina organizirao je javnu tribinu 'Ne spalionici' u Domu kulture u Konjščini, sa svrhom informiranja javnosti o statusu postupka izmjene prostornog plana, vezanu za izgradnju toplane energane u Konjščini, zbog sumnje na namjerno odugovlačenje čitavog postupka.

- Želimo konačno saznati odgovore na naša pitanja. Probudila se ponovo bojazan, gotovo godinu dana nakon prve tribine. Što se događa ne znamo, zato što smo bili prije desetak dana na sastanku s općinskim načelnikom koji nam nije htio dati na uvid navodno pripremljeni Nacrt prijedloga izmjene prostornog plana i mi smo osjetili potrebu da ponovo javno ispitamo situaciju. Sjednica Općinskog vijeća održana je 7. svibnja 2019. godine, a tada je jednoglasno izglasana odluka prema kojoj definitvno ne bi bilo spalionice, da se prostorni plan izmijeni, odnosno da se krene u postupak, ali još uvijek nije ništa pokrenuto. Smatramo da sve predugo traje s obzirom da postoje neka iskustva u obližnjim općinama i gradovima, koje su uspjele riješiti takvu problematiku u puno kraćem roku. Bojimo se da se ne izrealiziraju zakulisne igre o kojima pričamo već godinu dana i da se desi ono protiv čega se borimo, a to je spalionica – rekla je Ines Debelić, glasnogovrnica KESK – a.

Podsjetimo, u studenom je na sjednici Općinskog vijeća Konjščine načelnik Krznar rekao da ono što koči proceduru donošenja Prostornog plana jest zahtjev Obrta Sokser, koji iziskuje u PPUO Konjščina promjenu koridora Spojne ceste Zlatar Bistrica – Konjščina – Breznički Hum u dijelu naselja Pešćeno, da bi on tu mogao graditi farmu pilića. Projektant bi trebao izraditi novu trasu, što stoji 165 tisuća kuna, a projekt potom ide na usuglašavanje Hrvatskim cestama. No, i tu je stvar riješena, rekao je Krznar na tribini. – Izmjene će koštati 160 tisuća kuna i Sokser je to pristao platiti. Što se tiče Prostornog plana, mi smo praktički pri kraju s papirologijom. Na žalost, još uvijek nemamo pismenu suglasnost Hrvatskih cesta na izmjenu trase spojne ceste Zlatar Bistrica-Breznički Hum, ali imamo usmenu suglasnost na tu izmjenu i imamo prvi nacrt tog plana, odnosno te izmjene tog plana.Pismenu suglasnost očekujemo idući tjedan, onda izmjene Prostornog plana idu na javni uvid i raspravu i Prostorni plan trebao bi biti donesen do kraja ožujka – rekao je načelnik. Također, dodaje da je prihvaćena velika većina inicijative koja je došla od strane vijećnika. - Nismo mogli prihvatiti, ni mi ni izrađivač, one dijelove koji se odnose na dio koji je usklađen s prostornim planom višeg ranga, a to je Prostorni plan Županije. Također nismo mogli prihvatiti da se u našim zonama zabrani gradnja postrojenja koja će služiti za razvoj našeg komunalnog poduzeća, a to su sortirnica u prostoru kraj Komunalca, to je eventualna pretovarna stanica i to je kompostana koja bi trebala biti ubuduće biti izgrađena u Pešćenom. To su tri stvari bitne za razvoj našeg komunalnog poduzeća i u konačnici za zbrinjavanje otpada na području općine Konjščina i šire – rekao je Krznar, što nije naišlo na odobravanje okupljenih u Domu kulture, pa se već moglo čuti uzvika 'Ne kompostani! Ne pretovarnoj stanici!'.

Potom je Krznar bi prozvan da o tome nije nikad upoznao javnost, na što je odgovorio: 'Kod donošenja prvog prostornog plana, svi ste bili pozvani na uvid i javnu raspravu, a u ovoj je dvorani tada bilo 9 ljudi'.  Prije same rasprave, uvodnu riječ imala je predsjednica KESK – a Tina Dundović, koja je rekla da je na tribinu bio pozvan i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić te predstavnici ministarstva, no nisu se odazvali. Govorili su i Ana Mikleušević, Ivan Mušec, Matija Čukelj i Ivica Pluščec ispred KESK - a te Nikola Vrđuka iz Inicijative za Gornju Stubicu i stubički kraj, koji je prepričao slično iskustvo iz njihove udruge i poručio građanima da ne odustaju te da sve to predugo traje. Moglo se čuti da je kontaktiran i investitor koji je kupio zemljište za spalionicu, HIS d.o.o., koji navodno tvrdi da od projekta neće odustati i da ne misli prodati zemljište.

Krznar je rekao da se moglo čuti večeras puno laži, ali da potrebe za ovakvim igrokazima nema, da nitko ništa ne oteže, no da se ne može raditi brže nego je zakonska procedura, kako se nešto ne bi napravilo brzopleto pa da sve padne u vodu na kontroli zakonitosti. Na pitanje novinara boji li se općina tužbe investitora koji je već kupio zemljište, Krznar je rekao da vjeruje da će se naći zajedničko rješenje. - I mi i investitor svjesni smo toga da ako nešto narod ne želi, da je to neprihvatljivo graditi. Nekoliko mjeseci nisam imao razgovore s investitorom, ali se nadam da ćemo sjesti i naći rješenje koje će biti zadovoljavajuće za sve nas – rekao je Krznar. Nakon brojnih pitanja građana, često prekidan zviždanjem i uvredama, načelnik Krznar u društvu predsjednika Općinskog vijeća Ivice Crnekovića napustio je javnu tribinu, koja je nedugo potom i završila.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook