Prethodni članak
Sljedeći članak

Kroz par tjedana otvara se Žičara 'Sljeme'; cijene karata uistinu će biti paprene

Četveročlanoj obitelji za a gore i dolje trebat će 400 kuna


Davna je bila 2019. godina kada je počela izgradnja Žičare Sljeme, a tada je pokojni gradonačelnik Milan Bandić najavio da će izgradnja biti završena za 455 dana. Točnije, rekao je to u siječnju 2019., što bi značilo da je žičara trebala biti gotova na proljeće 2020. Jasno, sada je 2022. a žičara još uvijek ne vozi, odnosno vozi ali samo kako bi se održavala tehnička ispravnost, piše Zagreb.info.

Po dolasku na vlast u ljeto 2021. aktualnom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću ostalo je razračunati se s problemom žičare, a problema je bilo nekoliko. Žičara je prebučna što jasno remeti svakodnevicu stanovnika Gračana. Ujedno, žičara je bila klasificirana kao zgrada, a ne kao prometnica pa je stoga, prema Državnom inspektoratu, bilo dovoljno da žičari ne da pozitivni nalaz inspekcije. No, gradonačelnik Tomašević riješio je taj problem sastancima u ministarstvu prometa, pa se žičara okvalificirala kao prometnica.

“Time je razina buke koju smije proizvoditi s 50 decibela danju, a 40 decibela noću, podignuta na 65 decibela tijekom dana i 50 tijekom noći. Kako bi se pravilnik mogao primijeniti, kažu u Gradu, potrebno je ishoditi izmjenu i dopunu građevinske dozvole, za što je projektna dokumentacija dovršena. Ali to nije sve. Usprkos tome što je buka oko donje stanice žičare mjerena već više puta, potrebno je to učiniti opet.”

Gradonačelnik je ujedno i najavio da se rok za otvorenje žičare neće više pomicati, pa je i prije dva dana najavio da će s radom krenuti početkom veljače. Dakle, za nešto manje od dva tjedna, javlja Zagreb.info.

No, potrebne dozvole nisu sve na broju, potrebo je još dostaviti nove elaborate s obzirom na novi pravilnik.

“Još traje proces između Gradskog ureda za graditeljstvo, Ministarstva prometa, Državnog inspektorata i Ministarstva unutarnjih poslova vezano uz pribavljanje svih elaborata i dozvola. Iako je od ZET-a i Gradskog ureda za graditeljstvo traženo da dostave nove elaborate s obzirom na novi pravilnik”, prenosi tiskano izdanje Večernjeg lista.

Elaborat je izrađe, piše Večernji, te je zatraženo izdavanje izmjene i dopune građevinske dozvole. Nakon što građevinska dozvola postane izvršna, moći će se zakazati novi tehnički pregled i izdati uporabna dozvola, objasnio je Dinko Bilić, pročelnik Gradskoga ureda za obnovu, gradnju, prostorno uređenje, komunalne poslove i promet.

Još jedna stavka sljemenske žičare je problematična, a ta je cijena karte. Otkako je prošle godine najavljeno kako će cijena karte iznositi, poprilično visokih, 50 kuna. To znači da bi za četiri člana obitelji karte koštale ukupno 200 kuna, od čega se mnogima može samo zavrtjeti u glavi. To je, dakako iznos samo u jednom smjeru. Za tamo i nazad trebat će vam 400 kuna. Javnost nije oduševljena, a nije ni aktualna vlast jer kažu da cijena karte može pokriti samo hladni pogon žičare. Podsjetimo i da je cijena stare žičare bila 11 kuna u jednom smjeru.


“Cijenom karte pokušat ćemo pokriti troškove hladnog pogona, a dodatne prihode možemo ostvariti iznajmljivanjem poslovnih prostora u sklopu zgrade donje stanice”, rekao je gradonačelnik Tomašević.
Dakle, Zagrepčani će žičaru ‘tešku’ 754 milijuna kuna otplaćivati još godinama plaćajući kartu od 50 kuna za vožnju kroz tri postaje, piše Zagreb.info.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook