Prethodni članak
Sljedeći članak

'Kroz mjere rada, zapošljavanja i socijalne politike, investirano je 250 milijuna kuna za područje KZŽ"

Saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ – a Žarko Tušek posjetio je Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Krapina


Saborski zastupnik i predsjednik zagorskog HDZ – a Žarko Tušek posjetio je Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije i Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Tom prilikom održao je radni sastanak s ravnateljem Društva Crvenog križa KZŽ i GDCK Krapina Davorom Šimunovićem na temu mjera socijalne politike Vlade RH.

 

Žarko Tušek kazao kako mu je iznimno zadovoljstvo posjetiti Društvo. – Na radnom sastanku obuhvatili smo sve ključne teme i projekte koji su iza nas, u mandatu aktualne Vlade. Govorimo o impresivnim brojkama koje je Gradsko Društvo Crvenog križa ostvarilo, kroz operativne programe i mjere Vlade Republike Hrvatske, koje su korištene za ključne projekte na području grada Krapine i općina koje Gradsko društvo Crvenog križa pokriva. Također smo razgovarali o onome što je ispred nas  – istaknuo je Tušek te dodao kako ravnatelju i svim zaposlenicima čestita na impresivnim rezultatima koje imaju u svakodnevnom radu.

 

- Želim naglasiti da smo kao Vlada RH za područje KZŽ, kroz mjere rada, zapošljavanja i socijalne politike, u razdoblju od 2016. do danas, investirali u različite projekte brojku od 250 milijuna kuna. Toj brojci tek sad pridodajemo brojku koja dolazi kao potpora za zapošljavanje od Covida-19, ali ja tu brojku čak još više svrstavam u kategoriju gospodarskih mjera, iako je ona socijalna mjera. Gradsko društvo Crvenog križa Krapina realiziralo je projekte u vrijednosti od 25 milijuna kuna, uz potporu Vlade RH i ministarstva. U ovoj godini, još su u realizaciji projekti u vrijednosti od 5 milijuna kuna, to je jedna impresivna brojka za Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i ja im na tome čestitam. To su mjere socijalne politike, to su mjere aktivne politike zapošljavanja, to je već poznati program „Zaželi” koji ulazi u fazu programa „Zaželi II”, uskoro će biti novi natječaj. Kroz program „Zaželi”, 123 žene na području naše županije su zaposlene i one skrbe za o 683 osobe, 23,2 milijuna kuna je samo taj operativni program. Sve ove mjere uistinu govore o tome koliko se Vlada s pozicije socijalne politike, odgovorno nosi s izazovima vremena i na način na koji ćemo to raditi u vremenu koje je ispred nas. Još jedan program, na kojem čestitam Gradskom društvu Crvenog križa Krapina, a to je program gerontološkog centra. To je kapitalan projekat partnerstva Općine Budinšćina i Gradskog društva Crvenog križa Krapina u Budinšćini, u naselju Zajezda. Tamo će biti izgrađen gerontološki centar, procijenjene vrijednosti od 14 milijuna kuna, gdje će se na dnevnoj bazi kroz dnevni boravak skrbiti za oko 30– tak štićenika. Tamo će se skrbiti i o standardu umirovljenika koji su sami u svojim domovima i kućama, kroz dostavu hrane i skrbi o njima. To je jedan projekt na čemu treba zahvaliti ravnatelju Šimunoviću i svim ljudima koji rade na tom projektu. Uistinu možemo biti zadovoljni, to je ono o čemu govorimo, sigurna Hrvatska. Tu sigurnost, stabilnost i te projekte želimo i dalje realizirati, još i većim intenzitetom, s obzirom da smo za projektno razdoblje od sljedećih sedam godina, sa pozicije Vlade RH osigurali 22 milijarde eura i velik dio tih novaca bit će mjere socijalne politike te će ravnatelj Šimunović i njegov tim itekako imati posla oko projektiranja novih projekata u vremenu ispred nas – zaključio je Tušek.

 

Davor Šimunović je istaknuo je da su zahvaljujući Vladi i resornim ministarstvima izrealizirali velike projekte. - Prije 2 i pol godine, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina zapošljavalo je svega 4 osobe u stručnoj službi i 8 gerontodomaćica koje skrbile za 50- ak osoba treće životne dobi. Preseljenjem u nove prostore, krenuli smo u jedan veliki projekt zapošljavanja osoba koje se bave EU projektima. Od tada pa sve do danas, Vlada RH i resorna ministarstva otvorili su brojne natječaje, a nama najinteresantniji je natječaj iz Europskog socijalnog fonda, preko Ministarstva rada i mirovinskog sustava dobili smo projekt „Zaželi”. Taj projekt je vrijednosti goto 10 milijuna kuna, zaposlili smo 62 osobe na 30 mjeseci i oni skrbe za preko 280 korisnika. Žene su sada formaliziranju obrazovanja, imat će upisano u svoju radnu knjigu da su njegovateljice. Nakon prestanka rada ovdje, bit će konkurentnije na tržištu rada. Mi očekujemo i fazu „Zaželi II” . Preko istog ministarstva provodimo projekt za pripadnike marginaliziranih skupina, osoba s invaliditetom, osobe zajamčene minimalne naknade te dugotrajno nezaposlene osobe. Vrijednost projekta je gotovo 1 i pol milijun kuna, zaposlili smo dvije osobe. One vrše socijalno mentorstvo, za 50 osoba napravili smo neformalne edukacije i za 32 korisnika formalne edukacije, tj. opet će dobiti upisano neko zanimanje u radnu knjigu, a sve prema željama korisnika i prema potrebama tržišta rada – kazao je ravnetelj Šimunović.

- U proteklom periodu bili smo partneri Hrvatskom Crvenom križu na projektu FEAD ”Humanitarni paket za središnju Hrvatsku” gdje smo podijelili tisuće paketa našim građanima u potrebi u našem Zagorju. Ovih dana preko Ministarstva za regionalni razvoj i fondove EU, iz programa unapređenja strukture za pružanje socijalnih usluga, dobili smo gotovo 14 milijuna, a riječ je o projektu gerontološkog centra u Budinšćini. Taj ruralni i najsiromašniji dio našeg Zagorja dobit će jedan kvalitetan program i prostor u kojem će osobe treće životne dobi moći boraviti. Zahvaljujući Vladi i resornim ministarstvima, novaca iz EU ima, pripreme su napravljene. Sljedeća omotnica je 10 -12 milijardi kuna, stoga nemojmo kukati i čekati, nego se moramo primiti posla i učiniti nešto za dobru i sigurnu Hrvatsku – istaknuo je ravnatelj Šimunović.

 


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook