Prethodni članak
Sljedeći članak

KRIVEC JURAK: 'S obzirom na skromne fiskalne mogućnosti, izrazito sam zadovoljna proteklom godinom'

Povodom Dana Općine Zagorska Sela razgovarali smo s načelnicom Ksenijom Krivec Jurak koja se osvrnula na projekte koji su realizirani, ali i projekte koji su pripremljeni i koji će krenuti u realizaciju u sljedeće dvije godine


Ksenija Krivec Jurak, načelnica Zagorskih Sela, u intervjuu pred dan Općine koji se obilježava na blagdan sv. Katarine istaknula je kako je zadovoljna proteklom godinom. Kapitalnim projektom nazvala je uređenje Društvenog doma u Zagorskim Selima. Radi se o projektu koji se financira iz Mjere 7.4.1 Programa ruralnog razvoja. Ukupna vrijednost radova je 2,3 milijuna kuna, od čega je 1,65 milijuna nepovratnih europskih sredstava. - Izvođač radova je niskogradnja Hren, a očekivani završetak radova je ožujak 2020. godine. Ovaj projekt predstavlja najveće ulaganje u povijesti Općine, gdje je Općina investitor – kaže načelnica Krivec Jurak.

Zavičajni muzej Zagorskih Sela

Odobrena su i sredstava za sufinanciranje sanacije III. faze zgrade Prve pučke škole u Zagorskim Selima (Projekt Pločko 2). Od Ministarstva kulture dobili su 90.000 kuna, od ukupnih 125.000 kuna. - Prijavili smo i IV. fazu na Ministarstvo kulture, čije rezultate očekujemo. Postavit ćemo podove, zatvoriti objekt stolarijom, urediti okoliš, što će biti predzadnja faza. Kako u zadnjoj fazi imamo ideju uređenja muzejskog postava u ovom objektu, moramo se orijentirati na unutarnje uređenje – police i ormare koji bi bili adekvatni za postavljanje muzejskih eksponata. Namjera nam je otvoriti Zavičajni muzej Zagorskih Sela, sa postavom školstva, a i u dogovoru s vlč. Juranićem izložiti velik broj eksponata koje on posjeduje u privatnoj zbirci, a od velikog su značenja za kulturnu baštinu Zagorskih Sela. U podrumu bismo uredili malu ljekarnu po uzoru na onu u Termama Olimie, gdje bismo prodavali biljne čajeve, med i sve ono što naši OPG-ovi nude. Ukoliko će se pozitivno riješiti naše aplikacije na ministarstva, vjerujem da bi ovaj prostor mogao biti stavljen u funkciju do kraja 2020. godine – najavila je Krivec Jurak. Značajnim projekt navodi i sanaciju klizišta uz nerazvrstanu cestu Pušća - Kralj, a vrijednost investicije bila je 290.000 kuna. U realizaciji je i projekt uređenja sportskog igrališta u Zagorskim Selima s postavom novog asfaltnog sloja i uređenjem odvodnje, uz potporu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Vrijednost projekta je 230.000 kuna. - Sanirali smo pristupnu cestu i parkiralište prema groblju u Zagorskim Selimau vrijednosti od 150.000 kuna, od čega smo od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova dobili 100.000 kuna.

Protekle smo godine u suradnji sa Zagorskim vodovodom i KZŽ realizirali dvije vodovodne mreže: jednu u naselju Bojačnom prema kapeli sv. Martina te u naseljima Brezakovec i Pušća prema odvojku Kralj. Vrijednost projekata je 200.000 kuna. U suradnji sa HEP-om završili smo rekonstrukciju električne mreže u naselju Zagorska Sela s postavom novih betonskih stupova i kabliranjem kompletne mreže. Proširili smo javnu rasvjetu i napravili rekonstrukciju električne mreže u naselju Luka Poljanska. Proveli smo iprojekt „WiFi4EU“, gdje smo dobili 15.000 eura čime smo omogućili besplatni bežični internet u središtu Zagorskih Sela i u dijelu gdje je dječje igralište. U suradnji s Hrvatskim vodama ove su se godine izvršili radovi na uređenju odvodnih kanala u naselju Zagorska Sela. Vrlo je važno spomenuti i projekt „Frisco“ čiji su nositelj Hrvatske vode u suradnji sa slovenskim partnerima. Završena je obnova brane na Sutlanskom jezeru financirana sredstvima iz europskih fondova. Apliciralo se i na drugu fazu za ćišćenje jezera te očekujemo da se Sutlansko jezero napokon otvori sljedeće godine– izvijestila je načelnica. Dodaje, među prvim su općinama u županiji s izdavanjem pomoći za kupnju prve nekretnine. Pomoć iznosi, sukladno proračunskim mogućnostima, 20.000 kuna, a ove godine su imali jednu prijavu dok za druge godine imaju naznake za tri prijave. -Realizirali smo osam pomoći za studente u iznosu od 400 kuna, sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola zajedno s KZŽ i Ministarstvom obrazovanja, subvencioniramo boravak djece u dječjim vrtićima u iznosu od 200.000 kuna godišnje, a ove godine sufinancirali smo i nabavu radnih bilježnica i udžbenika za sve učenike osnovnih škola u suradnji s KZŽ i Ministarstvom – kaže Ksenija Krivec Jurak.

Rekonstrukciju ceste Kumrovec – Zagorska Sela

I u sljedećoj godini Općina Zagorska Sela planira puno projekata.– Važan cilj nam je nastavak uređenja i rekonstrukcije državne ceste na dionici Kumrovec – Zagorska Sela. Intenzivno pregovaramo s Hrvatskim cestama i očekujemo da bi doista sljedeće godine mogla ići rekonstrukcija ove dionice. Očekujemo i pojačano održavanje dionice Harina Zlaka– Luka Poljanska – Bratkovec. Riječ je o Državnoj cesti D229, gdje bi se trebao staviti novi asfaltni zastor na oko 4 km ceste s obzirom da je u jako lošem stanju. Vrijednost radova je 4 milijuna kuna – naglasila je načelnica Zagorskih Sela uz riječi kako očekuju i sanaciju klizišta uz državnu cestu D229 u Plaviću, za što postoje naznake da bi se i ta dionica sanirala sljedeće godine. Preko LAG-a Zagorje-Sutla Zagorskim Selima odobren je i projekt uređenja i opremanja dječjeg igrališta u Miljani u vrijednosti 280.000. - Imamo spremnu projektnu dokumentaciju za nerazvrstanu cestu Zagorska Sela – Brezakovec – Gornji Škrnik u dužini od 3,9 km, za što za ishodili građevinsku dozvolu te čekamo otvaranje Mjere 7.2 da možemo aplicirati. Ako ne sljedeće, vjerujem da ćemo ovu cestu urediti 2021. godine. Pokrenuli smo rješavanje imovinsko - pravnih odnosa vezanih uz uređenje groblja i mrtvačnice u Zagorskim Selima, što je dugogodišnja potreba s obzirom da je postojeća mrtvačnica neadekvatna. Prvi korak je projektna dokumentacija što ćemo sljedeće godine pripremiti – rekla je o planiranim projektima načelnica Zagorskih Sela. – Vjerujem da će i sljedeća godina obilovati projektima i da ćemo usprkos skromnim proračunskim sredstvima i činjenici da smo mala općina napraviti velike stvari. Moj tim i ja se trudimo razvijati Zagorska Sela što ćemo nastojati i u narednom razdoblju. Otvoreni smo za sva pitanja i rješavanje problema naših mještana jer ovdje smo zbog njih i za njih – zaključila je Ksenija Krivec Jurak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook