Prethodni članak
Sljedeći članak

[KRIM ISTRAŽIVANJE] Prošvercali iz Njemačke u Hrvatsku 52 tone duhana i oštetili državu za 31 mil. kuna

Samo kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko-križevačke, PU bjelovarsko-bilogorska, PU zagrebačke i PU krapinsko-zagorske,


foto: PU koprivničko-križevačka

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke u suradnji s Ravnateljstvom policije, Carinskom upravom i koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje, kodnog naziva “NICOTIANA 3”, kojim je uhićeno osam hrvatskih državljana, dva slovenska i jedan bosanskohercegovački državljanin radi sumnje u počinjenje više kaznenih djela Zločinačkog udruženja, Počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, Izbjegavanja carinskog nadzora i Nedozvoljene trgovine, izvijestila je PU koprivničko-križevačka.

Samo kriminalističko istraživanje provedeno je na području PU koprivničko-križevačke, PU bjelovarsko-bilogorska, PU zagrebačke i PU krapinsko-zagorske, kojom prilikom je utvrđeno da su osumnjičene osobe protuzakonito unijele u Republiku Hrvatsku najmanje 52.000,00 kilograma duhana u listu koji je dobavljan preko više država članica Europske unije te su ga većim djelom obradile i plasirale na ilegalnom tržištu Republike Hrvatske.Osnovano se sumnja da su od ožujka do listopada ove godine ostvarili znatnu protupravnu imovinsku korist te neplaćanjem trošarina oštetili državni proračun Republike Hrvatske za iznos od najmanje 31.600.000,00 kuna. Nakon završetka kriminalističkog istraživanja 11 osumnjičenih je privedeno u pritvorsku jedinicu, a protiv devet hrvatskih državljana, dvojice slovenskih i jednog bosanskohercegovačkog državljana USKOK-u je podnesena kaznena prijava.

-USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave koprivničko-križevačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv devetorice hrvatskih državljana (1972., 1975., 1997., 1998., 1994., 1988., 1984., 1975. i 1976.), jednog bosanskohercegovačkog državljanina (1998.) te dvojice slovenskih državljana (1960. i 1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja – navode u Uredu, a prenosi Podravski list

.Tereti ih se da su od ožujka do listopada 2019. godine, na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Slovenije i Njemačke, dogovarali krijumčarenje duhana.

-Mozak operacije, 47-godišnjak je u zajedničko djelovanje uveo devetoricu kriminalaca te posredstvom trojice okrivljenih dogovarao kupnju i kupovao prešani duhan u Njemačkoj. Osim toga je koordinirao i organizirao prijevoz duhana i njegovo unošenje u Hrvatsku uz neistinitu dokumentaciju – doznaje Podravski list u USKOK-u.

Također je osiguravao i organizirao transfer novčanih sredstava te je organizirao istovar prevezenog duhana kao i odredio uloge ostalih okrivljenika, a sve u cilju stjecanja nepripadajuće materijalne koristi prodajom tog duhana na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

-Nakon što je prvookrivljeni u više navrata dogovorio kupnju i ilegalan unos većih količina prešanog duhana, čiju su nabavu uz njega financirala još trojica, u svrhu prijevoza duhana preko hrvatsko-slovenske granice on i još dvojica su angažirali dvojicu prijatelja te su im osiguravali neistinitu popratnu dokumentaciju – navode istražni organi, piše Podravski list.

Po dovozu duhana na područje Zagreba, jedan od uhićenih je, u dogovoru s mozgom operacije i još dvojicom osiguravao prostor za skladištenje, dok je njihov poznanik u dogovoru s njima istovarivao duhan. U svrhu pripreme duhana za daljnju preprodaju njegovim rezanjem, sumnja USKOK, drugookrivljeni je u dogovoru s trojicom angažirao još dvojicu.

Okrivljenici su prodajom duhana, navodi se, ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje dva milijuna kuna, a neplaćanjem trošarina na ilegalno uneseni duhan, državni proračun Republike Hrvatske je oštećen za najmanje 31 milijun kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio istražni zatvor protiv sedmorice okrivljenika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook