Prethodni članak
Sljedeći članak

Krenulo je prikupljanje potpisa za referendum protiv Covid - potvrda

Rekli su kako će prikupljati potpise za dva referendumska pitanja. Žele da o mjerama odlučuje sabor dvotrećinskom većinom i traže da se ukinu Stožer i covid-potvrde

  • most potpisi prikupljanje potpisa referendum

    Foto: Marin Miletić/Facebook


Saborski zastupnici Mosta na više od 1000 lokacija krenuli su u prikupljanje potpisa za dvije referendumske inicijative kako bi se o epidemiološkim mjerama i covid-potvrdama odlučivalo dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru. Cilj im je, kako su poručili, ukinuti stožerokraciju, javlja Index.

"Naš cilj je ukinuti 'stožerokraciju' i zato pokrećemo dva referendumska pitanja", rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov poručivši u ime Kluba zastupnika Mosta da odlučivanje o mjerama u pandemiji treba vratiti u demokratske okvire.

Rekli su kako će prikupljati potpise za dva referendumska pitanja. Žele da o mjerama odlučuje sabor dvotrećinskom većinom i traže da se ukinu Stožer i covid-potvrde, prenosi Index.

Pitanja je predstavila Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić na press konferenciji.

"Prvo je pitanje ustavotvorno i ono se odnosi na izmjenu članka 17, stavka 1. Ustava RH, gdje bi se dodala i epidemija, odnosno pandemija kao trenutak u kojem se mogu ograničiti prava i slobode zajamčeni Ustavom, ali samo dvotrećinskom većinom u saboru. Drugo pitanje je zakonodavno, tražit ćemo odgovor na pitanje da se donesu izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, gdje se u članku 1 predlaže izmjena kod odluka o mjerama, ako se njima ograničavaju pojedine slobode i prava zajamčeni Ustavom, da se riječ 'Stožer' briše", rekla je Selak Raspudić.

Rekla je i da će se u sklopu drugog referendumskog pitanja od građana tražiti da podrže da odredba u sklopu prijelaznih i završnih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti propiše da vlada u roku 30 dana mora ukinuti covid-potvrde.

Most želi da se odluke Stožera koje su trenutno na snazi daju na potvrdu saboru.

"Tražimo da covid-potvrde odmah prestanu važiti. Dali smo rok od 30 dana ako ta odluka mora prestati važiti. Sabor treba donijeti novi propis. Izdvojili smo upravo covid-potvrde kao odluku koja treba prestati važiti, dok ostale odluke Stožera idu na potvrdu sabora, zbog velikog prosvjeda i toga što je njihovo sadašnje uvođenje protuzakonito. Cilj ovih izmjena je ukinuti stožerokraciju i zato predlažemo dvije referendumske inicijative. Epidemija je stanje o kojem sabor treba odlučivati konsenzusom", rekla je Selak Raspudić.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program