Prethodni članak
Sljedeći članak

[KRENULA NOVA KATASTARSKA IZMJERA] 'Krapina jedina krenula u skup, nevidljiv i izuzetno koristan posao'

Na konferenciji za novinare predstavljen je projekt za izmjeru za područje katastarskih općina Velika Ves, Gornja Pačetina i dio Donje Pačetine


U Gradskoj vijećnici u Krapini danas je održana konferencija za novinare na temu otvaranja radova na novoj katastarskoj izmjeri za područje k.o. Velika Ves i k.o. Gornja Pačetina i dio k.o. Donja Pačetina.

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, ispred Državne geodetske uprave zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković, pročelnik Područnog ureda za katastar Krapina Zdravko Cesarec, dipl.ing.geod. i nadzorna misija Svjetske banke koja se sastoji od međunarodnog tima stručnjaka koji prate Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije (IISZA Projekt). Obje izmjere jednim su dijelom financirane i iz sredstava IISZA Projekta koji se zajednički provodi od strane Državne geodetske uprave i Ministarstva pravosuđa.

Gradonačelnik Gregurović istaknuo je da su ovo 3. i 4. izmjera na području grada. Do sada je napravljena katastarska izmjera u Donjoj Šemnici površine oko 600 ha, 3800 parcela s 800 zgrada, nakon toga se radila katastarska izmjera za k.o. Krapina Jug povšine 420 ha, 3100 parcela, 700 zgrada, a sada je potpisan ugovor i krenulo se s provođenjem katastarske izmjere za 2 katastarske općine – Velika Ves površine 471 ha, 3571 parcela i k.o. Gornja Pačetibna, površine 229 ha i oko 1616 parcela. - Veliki obuhvat i veliki dio grada Krapine će biti riješen. Postupak javne nabave za izmjeru je provela Državna geodetska uprava. Što se tiče k.o. Velika Ves, vrijednost ugovora je 2,4 milijuna kuna s PDV – om, od čega Grad Krapina sufinancira 60 %, a 40 % ide iz sredstava Svjetske banke. Što se tiče k.o. Gornja Pačetina i dio k.o. Donja Pačetina, ugovorena vrijednost je 996 tisuća, od čega Grad 60 posto sufinancira odnosno 589 tisuća kuna, a preostali dio iz sredstava Svjetske banke – rekao je Gregurović.

Gradonačelnik je dodao da je na ovom području zadnja izmjera rađena davnih 70 – tih godina 19. stoljeća te da podaci u tim knjigama ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu. - Ovim izmjerama će se utvrditi točno stanje, što je nama kao Gradu vrlo bitno jer imamo velike projekte koji uskoro trebaju u relizaciju, gdje se trebaju rješavati imovinsko – pravni odnosi i onda se uvijek zapetljamo u određenu problematiku jer podaci u katastru ne odgovaraju podacima u grunovnici, pa dok se to sredi, očisti, uvijek su problemi. Izmjerom će biti praktički formirane nove zemljišne knjige, gdje će biti podaci u katastru i gruntovnici biti usklađeni. I ono što je najvažnije, za sve vlasnike parcela će to biti potpuno besplatno. Na ovom području se razvija gospodarska zona Krapina Nova i Krapina Jug i tu ćemo imati preduvjete za daljnji razvoj zone, odnosno čistu situaciju što se tiče zemljišta i vlasništva – rekao je gradonačelnik te napomenuo da je bitno da su u proceduru uključeni svi, počevši od samih vlasnik. Gregurović je dodao i da je ovom trenutku Grad Krapina jedina jedinica lokalne samouprave u Krapinsko – zagorskoj županiji koja je krenula u ovakve projekte.

Camille Bourguignon, viši stručnjak za zemljišnu administraciju misije Svjetske banke istaknuo je da je Svjetska banka partner Hrvatskoj u projektu zemljišne administracije već više od 10 godina. - Zadnjih 5 godina posvetili smo puno pažnje zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastra i to je veliki korak koji omogućava komunikaciju između zemljišnoknjižnih odjela i katastrarskih ureda. U prosincu 2018. počeli smo novu fazu odobravanje novog zajma, a činjenica da devet mjeseci kasnije već imamo izvoditelje koji rade izmjere na terenu pokazuje od kolikog je ova aktivnost značajna – rekao je Bourguignon.

Predsjednik Općinskog suda u Zlataru Vinko Vladić napomenuo je da je katastarska izmjera značajan zadatak za normalno funkcioniranje lokalne i gspodarske zajednice. - Kao sud ćemo pratiti katastarsku izmjeru, i premda je to za nas izvanredan posao, formirat ćemo ekipu koja će, kako na terenu bude vršena izmjera, tako te podatke unositi u zemljišne knjige. Čestitam gradonačelniku što je jedini u županiji koji je krenuo u ovaj skupi, nevidljivi i izuzetno koristan posao. Imamo na području djelovanja općina gdje knjiga uoće nema, izgorjele su za vrijeme 2. svj. rata, a negdje postoje samo fragmenti – rekao je Vladić.

Zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković napomenuo je da projket financira Grad Krapina sa 60 posto, a drugih 40 posto je financirano iz zajma Svjetske banke te da se izmjere prvi puta rade prema novom Zakonu o katastru izglasanom u prosincu prošle godine. Po završetku konferencije, gradonačelnik i gosti obišli su i teren.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook