Prethodni članak
Sljedeći članak

[KREDITOM DO USPJEHA] Kolar: 'Od 2015. 80 poduzetnika iskoristilo je 139,9 milijuna kuna'

Na konferenciji za medije u Krapini predstavljeni su rezultati mjere 'Kreditom do uspjeha - kreditom do konkurentnosti' na području KZŽ


Danas je u Krapini održana konfrencija za medije o dodjeli sredstava po mjeri 'Kreditom do uspjeha - kreditom do konkurentnosti' na kojoj je bilo riječi o tome koliko je sredstava u Krapinsko - zagorskoj županiji raspoređeno te  koliko je poduzetnika dobilo sredstva i što se očekuje u 2020. godini.

- Natječaj je krenuo 2015. godine zajedno s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i u toj kombinaciji uključene su kreditne banke koje provode subvencioniranje kredita. Ovu mjeru su prepoznale jedinice lokalne samouprave tako da imamo subvencije i kamata za poduzetnike. Dva posto subvencionira Ministarstvo ukoliko se radi o proizvodnoj djelatnosti, a jedan posto ako se radi o uslužnoj djelatnosti. Županija subvencionira kredit s jedan posto, a jedan posto jedinice lokalne samouprave - rekla je pročelnica za gospodarstvo Sanja Mihovilić koja je dodala da poduzetnici dobivaju četiri posto subvencioniranja kamate ako se govori o proizvodnim djelatnostima, a tri posto  ako je riječ o uslužnoj djelatnosti.

 - Prve godine kad je ovaj natječaj krenuo, iznos subvencija je iznosio 68 milijuna kuna. Zagorski poduzetnici su prvi u Hrvatskoj iskoristili tu kvotu, pa je sljedeća kvota iznosila 32,6 milijuna kuna. Ove godine su odobrene dvije kvote, prva iznosi 29,4 milijuna kuna, a druga 10 milijuna kuna. Ukupno smo kroz ove godine imali kvotu od 139,9 milijuna kuna koji su poduzetnici iskoristili - rekla je Mihovilić te je naglasila kako su poduzetnici za drugu kvotu od 10 milijuna kuna iskazali veliki interes u  roku sedam dana, a radi se o šest  poduzetnika koji kvotu i iskoristili.  - Od uvođenja ovih mjera u nekoliko godina potporu je iskoristilo 80 poduzetnika koji su investirali 192,6 milijuna kuna, a novozaposleno je 226 osoba – rekla je još, istaknuvši kako je čak 86 posto subvencija u proizvodnim djelatnostima.

- Krapinsko - zagroska županija je prva ugovorila mjeru sa svim općinama i gradovima i postigla dogovor s devet banaka. Nema banke u Republici Hrvatskoj koja nema sporazum s Krapinsko - zagorskom županijom, to je jedan od razloga zašto smo kao županija najbolji po korištenju kreditnog potencijala - istaknuo je zamjenik župana za gaospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek te istaknuo da se, kako se zaprimaju zahtjevi, odmah sazivaju povjerenstva i nema čekanja, a župan donosi odluke nakon sazivanja pozitivne odluke povjerenstva, zbog čega su poduzetnici itekako zadovoljni - objasnio je Ferek - Jambrek.

Župan je zahvalio suradnicima što su tako žurno zaprimali zahtjeve poduzetnika, ali i svim gospodarstvenicima koji su zahtjeve davali. - Ovakav angažman oko povlačanja iz ove kreditne linije nam garantira intenzivno ulaganje u gospodarstvo i u sljedećoj godini. Kad ulažemo u nove tehnologije to znači da će biti i povećanja proizvodnje, čime će se povećati naša konkuretnost na hrvatskom i europskom tržištu i imat ćemo nova zapošljavanja - istaknuo je Kolar i dodao kako na području Krapinsko - zagorske županije postoji dobra investicijska klima.

 - Potrošili smo 32 milijuna kuna, na sjednici Vlade potpisano je za još 10 milijuna kuna investicija koje smo za tjedan dana plasirali. U petak sam zatražio dodatnih 10 milijuna kuna, a s početkom nove kalendarske godine zatražit ću još dodatnih 30 milijuna kuna -istaknuo je Kolar, dodavši kako  Županija kontinuirano  ulaže u gospodarstvo. - Bez ovih koje smo sada izdali, izdvajamo 4,5 milijuna kuna za subvencioniranje  kamata naših poduzetnika za njihove kredite - rekao je Kolar te je zahvalio Ministarstvu gospodarstva , poduzetništva i obrta na brzom rješavanju zahtjeva i jer su prepoznali potencijal zagorskog gospodarstva.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj ponegdje ima magle. Moguća je poledica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. P...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program