Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko – zagorska županija osigurala 150 tisuća kuna za pomoć potresom pogođenom području

Već jučer sam donio odluku da će Krapinsko – zagorska županija sa sto tisuća kuna pomoći u prvom mahu obnove, no, nakon svega što se dogodilo kasnije, donio sam odluku da će to ipak biti 150 tisuća kuna u prvoj fazi, a nakon toga kada krene obnova, vidjet ćemo kako dalje, rekao je župan Kolar


- Što se tiče jučerašnjeg potresa na području Krapinsko – zagorske županije, svi kažu da se osjetio na jedan drugačiji način od onog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb te dijelove Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije. Štete su u našoj županiji, na sreću, manje nego što su bile 22. ožujka, međutim, znatne su i ima ih. Polako nas ljudi s terena, načelnici i gradonačelnici sve više obavještavaju o tome. Na području Huma na Sutli jedna kuća više nije za stanovanje i osoba je zbrinuta, imamo na desetke kuća na kojima su srušeni dimnjaci i s kojih su pali crjepovi na automobile i napravili dodatnu štetu, a isto tako moram reći da za sada imamo prijavljenu štetu iz 13 škola, s time da je u četiri od njih šteta veća. Statičari su trenutno na terenu i procjenjuju štetu u školama, stoga ćemo morati hitno intervenirati kako bismo te škole pripremili za nastavu, koja počinje 18. siječnja. Najveća šteta nastala je u Osnovnoj školi Krapinske Toplice. Velike su štete nastale i na sakralnim objektima, na nekima koji su već stradali u potresu 22. ožujka, štete su se sada povećale, a, nažalost, na nekim područjima gdje u prvom potresu nismo imali štete, sada su one velike, a tek će se procjenjivati u narednim danima jer se tu, uz statičare, moraju uključiti i konzervatori. To su Veliko Trgovišće, Sveti Križ Začretje i Klanjec. U tim je crkvama za sada prijavljena najveća šteta. Kapelica u Strmcu je praktički do kraja uništena – rekao je župan Željko Kolar.

- Sreća u nesreći je da, s obzirom na to da imamo Fond solidarnosti i da je Krapinsko – zagorska županija u novom Zakonu o obnovi, mi ćemo ove štete moći sanirati i novcem iz Fonda solidarnosti, a isto tako i preko Fonda za obnovu Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije, sukladno Zakonu koji je donesen. Unutar Županije formirao sam poseban tim koja će se baviti samo tom problematikom, prijavom javnih zgrada za sanaciju ili povratom sredstava koje smo mi već uložili kroz Fond solidarnosti ili Fond za obnovu. Najvažnije je da nismo imali ljudskih žrtava. S obzirom na to da je jučerašnji potres izazvao veliku paniku i strah i da smo jutros bili zatrpani pozivima jer su se dogodila još tri potresa, s time da su dva bila dosta snažna, poslali smo uputu građanima kako se ponašati za vrijeme potresa jer, nažalost, neki smrtni slučajevi u Baniji su se dogodili upravo zato što se istrčavalo na cestu, a ono što je padalo sa zgrada, ljudima je oduzelo život. Bit će još podrhtavanja tla, no, nadamo se da će to biti u sve manjem obujmu i da je ipak ono najgore iza nas. Javljaju se gradonačelnici i načelnici koji su spremni financijski pomoći i njihova je sugestija također da se uplaćuje novac na žiro račune Crvenog križa ili gradova i općina. Ja sam već jučer donio odluku da će Krapinsko – zagorska županija sa sto tisuća kuna pomoći u prvom mahu obnove, no, nakon svega što se dogodilo kasnije, donio sam odluku da će to ipak biti 150 tisuća kuna u prvoj fazi, a nakon toga kada krene obnova, vidjet ćemo kako dalje - rekao je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook