Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinska Socijalna samoposluga lani pomogla 148 korisnika, a posudionica medicinskih pomagala njih 70

Socijalna samoposluga GDCK Krapina otvorena je 2015. godine, a trenutno ima oko 70 korisnika koji imaju primanje do 700 kn mjesečno


Socijalna samoposluga GDCK Krapina otvorena je 2015. godine, a trenutno ima oko 70 korisnika koji imaju primanje do 700 kn mjesečno. Pokriva Grad Krapinu i općine Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Živežne namirnice i higijenske potrepštine kao i ostale donacije Društvo dobiva od proizvođača hrane, trgovačkih lanaca te donacijama građana. - Na ulazu u trgovine KTC i NTL u Krapini imamo postavljene košare za donaciju živežnih namirnica i higijenskih potrepština pa molimo građane da doniraju nešto iz svoje košare. Također, imamo na više mjesta u Gradu i općinama postavljene kasice CK preko kojih se prikupljaju novčana sredstva iz kojih kupujemo živežne namirnice i higijenske potrepštine koje nam nedostaju na polici Socijalne samoposluge. Vezano uz donacije, građani nam se mogu obratiti telefonom ili mailom – kaže Davor Šimunović, ravnatelj GDCK Krapina.

Hvalevrijedan projekt
U 2022. godini ukupno su u socijalnoj samoposluzi odnosno zaprimili robu vrijednosti od 112.974,52 kn, a izdali robu vrijednosti od 130.896,32 kn. Kroz godinu ovim vidom pomoći bilo je obuhvaćeno 148 korisnika. GDCK Krapina posrednik je u lancu doniranja hrane još od 2015. godine. U prosincu prošle godine Društvu je odobren projekt „Ulaganje u infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane“. Cilj projekta je ojačati infrastrukturne kapacitete prijavitelja Gradskog društva Crvenog križa Krapina u svrhu stvaranja osnovnih preduvjeta za povećanje količine donirane hrane, čime se doprinosi smanjenju otpada od hrane te povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina stanovništva. Ukupna vrijednost projekta iznosi 26.635,39 EUR (200.684,32 kuna), GDCK Krapina financira 90,82 EUR, a preostali iznos se sufinancira iz Mehanizma za oporavak i otpornost. - Aktivnosti u sprječavanju nastanka otpada od hrane trebale bi biti primarno usmjerene na sami izvor gdje nastaju viškovi hrane. Kada se ti viškovi ne mogu spriječiti, aktivnosti treba usmjeriti na doniranje viškova hrane, čime se ne daje samo podrška borbi protiv siromaštva uslijed nedostatka hrane, već isto predstavlja i učinkoviti alat za smanjenje otpada od hrane. Djelatnost posredovanja donirane hrane provodi se u skladištu donirane hrane gdje su nalazi i socijala samoposluga, tj. u suterenu skloništa stambene zgrade na adresi Matije Gupca 11 u Krapini – kaže Šimunović.


Infrastrukturno opremanje
U sklopu projektnih aktivnosti predviđena je nabava skladišne opreme i namještaja (arhivski i paletni regali, transportna kolica), opreme za čuvanje hrane (rashladna komora), ručnog paletnog viličara i informatičke opreme. Realizacijom projekta doprinijet će infrastrukturnom opremanju Gradskog društva Crvenog križa Krapina u svrhu jačanja kapaciteta za prihvat, skladištenje i podjelu donirane hrane. Društvu Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije odobren je projekt Ulaganje u infrastrukturno opremanje banke hrane, Hrvatskog Crvenog križa, Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije ukupne vrijednosti 625.213,50 kn (82.980,09EUR), od čega se dodjeljuju bespovratna sredstva u iznosu od 500.000,00 kn (66.361,40 EUR), a razliku od 125.213,50 kn (16.618,69 EUR) financirati će Krapinsko – zagorska županija. U sklopu projekta predviđena je nabava rashladnog uređaja, električnog viličara, rashladnog vozila, informatičke opreme, promidžba i vidljivost te usluge tehničke pomoći za upravljanje projektom. Projekt će trajati od 01.01.2023. do 30. rujna 2023. godine. - Njegovom realizacijom doprinijet ćemo infrastrukturnom opremanju Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije u svrhu jačanja kapaciteta banke hrane za prihvat, skladištenje i podjelu donirane hrane – ističe Šimunović.

Medicinska pomagala
Društvo ima i posudionicu medicinskih pomagala, a u prošloj je godini ovim vidom pomoći bilo obuhvaćeno ukupno 70, a izdano je ukupno 83 medicinska pomagala (kreveti, madraci, antidekubitalni madraci, štake, kolica…). - Posudionica radi svakodnevno i vidljiva je potreba naših građana za tim vidom pomoći. U našoj županiji svako DCK ima Posudionicu medicinskih i ortopedskih pomagala stoga se građani prema mjestu stanovanja mogu javiti u DCK prema mjestu stanovanja. KZŽ je krajem prošle godine svakom GDCK dodijelila 8.000,00 kn za kupovinu pomagala kako bi zanovili pomagala i kako bi ona bila još dostupnija našim građanima – ističe Šimunović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook