Prethodni članak
Sljedeći članak

KraKon 2023. – ''Star Wars vs Star Trek''


Udruga Krapinjon – krapinska udruga mladih - u Srednjoj školi Krapina 3. i 4. lipnja organizira  KraKon – zagorsku konvenciju geek kulture, koja ove godine nosi naziv „Star Wars vs Star Trek“. Ovogodišnje, treće izdanje KraKona, prvo je nakon globalne pandemije. KraKon se prvi puta održao 2018. godine, a 2019. godine se održao prvi tematski KraKon, Harry Potter tematike.

Konvencije ove vrste, kakvih još nije bilo u Zagorju, šarolika su sadržaja - od predavanja i radionica popularno-znanstvene tematike za djecu, mlade i odrasle, pub kvizova, literarnih i likovnih natječaja, igraonica društvenih i kartaških igara, pa sve do atraktivnog cosplaya - izrade kostima i uživljavanja u specifične likove.

Ove godine, u velikom i modernom prostoru Srednje škole Krapina, tijekom dva dana održavanja KraKona pripremljeno je čak 46 točaka programa. Iako je, kako se iz naslova da naslutiti, ove godine tema znanstvena fantastika, KraKon nudi i pregršt drugog sadržaja, za svaki ukus i svaki uzrast ponešto.

ESPORTOVI

Najveći novitet ove godine je KraKon Esports Tournament – natjecanje u videoigrama. Turnir organiziramo u suradnji s FER Esports sekcijom sa zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Tijekom ovogodišnjeg turnira, natjecatelji će se moći natjecati u dvije popularne igre: League of Legends i Tekken. Turnir se održava tijekom subote, a u nedjelju će se održati veliko finale League of Legends turnira, koje će se uživo prenositi na Twitch kanalu sekcije. Za natjecatelje je osiguran bogati nagradni fond, zahvaljujući sponzorima Racunala.hr, HeliSpace i Carta Magica.

PREDAVANJA, KNJIŽEVNOST I AKTIVNOSTI

Za sve ljubitelje književnosti, pripremljena su zanimljiva predavanja. Dolaze dva varaždinska autora: Matija Roki pričat će o svom iskustvu stvaranja fantasy romana, a Matija Ploh opisivat će stvaranje likova u suvremenom romanu. Poznati novinar, filmski kritičar, pisac i prevoditelj Vladimir Cvetković Sever predstavit će nakladu Mitopeja – izdavačku kuću koja objavljuje naslove inspirirane mitovima. Osim toga, Ana Jembrek održat će „čajanku“ – neformalni razgovor o knjigama, filmovima, serijama i igrama, a Dalibor Perković pričat će o povijesti konvencija. Za sve koje interesira znanost, Dalibor održava i predavanje o širenju svemira i tamnoj materiji, Stefan Muža o Alcubierreovom pogonu, a Tin Miladinović o životu i smrti zvijezda. Konačno, Zagorska kreativna udruga mladih u nedjelju organizira simulaciju debate.

PROGRAM ZA DJECU I MLADE

Pripremljen je i velik broj sadržaja za one najmlađe. Valerija Strutinskaja održava dvije radionice: kreiranje vlastitih magičnih stvorenja i crtanja malih vanzemaljaca. Djecu će origami majstor Lovro Žmak učiti kako izrađivati origami, a Ministarstvo magije (udruga ljubitelja Harryja Pottera) održati radionicu crtanja čudesnih zvijeri. Osim toga, organizatori su priredili i radionicu oslikavanja platnenih torbi – svoje oslikane torbe djeca mogu ponijeti sa sobom. Osim kreativnih radionica, organizirat će se i velik broj aktivnosti: pinjata, lov na blago, Nerf war te natjecanje u bacanju papirnatih aviona. Sve su radionice besplatne te se održavaju ispred Srednje škole Krapina (a u slučaju lošeg vremena u školi).

KVIZOVI

Oni koji to žele i vole, svoje će znanje moći testirati u tri kviza: Star Wars vs Star Trek kviz, kviz o videoigrama te ESFimaton – zanimljiv kviz u kojem nije potrebno ništa znati, već samo pogoditi točan interval u kojem se nalazi rješenje!

STAR WARS I STAR TREK

Ovogodišnja je tema KraKona ipak Star Wars i Star Trek pa, naravno, ne nedostaje ni takvog sadržaja. Sekcija 31, organizacija koja okuplja ljubitelje Zvjezdanih Staza u Hrvatskoj, priprema pet točaka programa. Osim već spomenutog kviza, pripremaju i parlaonicu, „Klingonski izazov“, Star Trek talent show te znanstveno-fantastičnu aukciju.

TTRPG

TTRPG (tabletop role-playing game) sve je popularniji format igre uloga, a na KraKonu se priprema velik broj sadržaja za ljubitelje takvih igara. Bit će organizirani tzv. Dungeons and Dragons „one Stranica 3 od 3 shotovi“, player vs. player arena, radionice bojanja minijatura te okrugli stol dungeon mastera – organizatora i voditelja Dungeons and Dragons igara.

COSPLAY

Jedan od najvažnijih dijelova svake konvencije je cosplay - izrada kostima i uživljavanje u specifične likove iz filmova, serija, igara i drugih medija. U subotu se održava cosplay natjecanje, a posjetitelji će moći vidjeti nastupe i kostime talentiranih cosplayera iz Hrvatske, ali i drugih zemalja. U nedjelju se, pak, održavaju predavanja i radionice vezane uz izradu cosplaya.

ŠTANDOVI

Konačno, na KraKon dolazi i velik broj izlagača predstaviti svoje proizvode. Kraftuška je brend koji proizvodi ukrasne predmete, lutkice, privjeske i nakit, Šarena Vrana izrađuje nepristojne vezove, a Fairy Workshop nudi nakit i druge modne dodatke u različitim altfashion i geeky stilovima. Osim njih, dolazi i Carta Magica (tvrtka specijalizirana za moderne društvene igre i hobi proizvode), Prophecy Dice (hrvatski proizvođač ručno rađenih kockica), Printing&Dragons (3D printaona), Plan.it (udruga mladih kreativaca entuzijastičnih za predočavanje ekologije kroz svoje uratke) te Sakcinski-media (nakladnička kuća koja objavljuje rukopise domaćih autora, ali i klasike svjetske književnosti).

Program KraKona traje u subotu od 12 do 22 sata, a u nedjelju do 17 sati. Kotizacije se plaćaju na ulazu u školu, a iznose 10 € za 2 dana, 7 € za subotu te 5 € za nedjelju. Sudionici cosplay natjecanja i esports turnira ostvaruju 50% popusta na kotizaciju za 2 dana. Djeca do 14 godina, učenici Srednje škole Krapina (uz predočenje školske iskaznice) te sudionici likovnog natječaja imaju besplatan ulaz.

Potpuni program nalazi se na https://krakon-2023.sessionize.com, a ostale je informacije moguće

pronaći na web stranici KraKona (https://www.krapinjon.hr/krakon)  te na Facebooku i Instagramu

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook