Prethodni članak
Sljedeći članak

Krajem rujna pušta se napon i počinje probni rad. Ispituju se već svi uređaji

Privode se kraju radovi na projektu modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić – Zabok


Radovi na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić – Zabok očito se privode kraju. Kako je vidljivo, kod kolodvora Zabok se asfaltira. 'Trenutno se izvode radovi izrade završnog sloja asfalta na svim novoizgrađenim parkiralištima, kao i na svodnim i pristupnim cestama koje su izgrađene u sklopu Projekta modernizacije i elektrifikacije dionice Zaprešić – Zabok. Nakon toga slijede radovi na izradi horizontalne signalizacije predmetnih prometnih površina, odgovoreno nam je iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture.

Asfaltiranje cesta u Zaboku
Riječ je o asfaltiranju izgrađenih cesta između gradskog parka Ivana Prpića i pruge koji predstavlja produžetak Kolodvorske ulice. Cesta je duga 289 metara i omogućuje spoj od kolodvorske zgrade Zabok do željezničko – cestovnog prijelaza 'ZIVT'. Ta će cesta biti jednosmjerna u smjeru spomenutog prijelaza, a uz nju se gradi parkiralište s 93 parkirana mjesta od kojih će četiri biti za osobe smanjive pokretljivosti. Osim na tom dijelu, parkirališna mjesta izgrađena su i s druge strane kolodvorske zgrade te između kolosijeka i Ulice K.Š. Gjalskog u 'novom' dijelu Zaboka. Tu su još dvije ceste, jedna vodi od prijelaza poznatog kao prijelaz 'kod Šode' do Obrtničkog doma, a još jedna od istog prijelaza desno prema Velikom Trgovišću. Da se radovi privode kraju govore i preostale aktivnosti oko ovog velikog projekta.


Radovi u tijeku i predstojeći
'U tijeku su ispitivanja novih signalno - sigurnosnih i prometno - upravljačkih uređaja, a krajem rujna očekuje se i puštanje napona u kontaktnu mrežu, kao i probni rad navedenih infrastrukturnih podsustava. Što se tiče građevinskih radova, predstoje radovi na uređenju okoliša, čišćenju, ugradnji urbane opreme, stakala na bočnim nadstrešnicama, postavljanje vertikalne signalizacije sl., a što će se izvoditi neposredno pred tehnički pregled odnosno krajem studenog 2021., odgovorili su nam iz Korporativnih komunikacija.


Obnovljena oko 24 kilometra pruge
Podsjećamo, ukupna vrijednost projekta je 80,8 milijuna eura, a nakon obnove ova će linija omogućiti maksimalnu voznu brzinu od 120 km/h. Modernizacijom i elektrifikacijom obnovljeno je gotovo 24 kilometra željezničke pruge. Osim što će se modernizirati sama pruga, rekonstruirano je i nekoliko kolodvora te stajališta uz samu prugu: Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok, što podrazumijeva izgradnju novih perona, pothodnika, nadstrešnica i parkirališta, rekonstrukciju kolodvorskih zgrada, razdvajanje kolodvora Zabok na putnički i teretni dio te izgradnju nove zgrade za smještaj signalno - sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja te ureda za izvršno osoblje u kolodvoru Zabok.U kolodvorima i stajalištima osiguran je sustav videonadzora te vizualno i audio obavještavanje putnika. Na dionici su ugrađeni novi signalno - sigurnosni i telekomunikacijski uređaji te uređaji daljinskog upravljanja prometom kako bi se osigurali preduvjeti za brže, ali i sigurnije prometovanje vlakova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook