Prethodni članak
Sljedeći članak

KRAJ PODSTANDARSTVA: Svečano otvorena Područna škola Laz

Ono što slijedi je uređenje matične škole, budući da je Vlada RH raspila NPO, natječaj za cjelodnevnu školu, a KZŽ je zajedno s Općinom donijela odluku da nema smisla nadograđivati školu u Mariji Bistrici već da treba napraviti novu. Općina je osigurala prostor za to, a prema županovim riječima, vjeruje za tri godine sastat ćemo se na otvorenju još jedne škole.


Prvi dan nove školske godine u Krapinsko - zagorskoj županiji obilježilo je svečano otvaranje novosagrađene zgrade Područne škole Laz. Podsjetimo, škola je stradala u zagrebačkom pa i u petrinjskom potresu, a u listopadu 2021. godine potpisan je ugovor za provedbu uklanjanja i izgradnje zamjenske zgrade područne škole Laz. Ukupna vrijednost ugovora je 1.495.000 eura, od čega Fond solidarnosti financira 1.123.000 eura dok sredstva Krapinsko - zagorske županije iznose 371.000 eura.

Svečanom otvorenju su uz potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske Branka Bačića, prisustvovali i krapinsko - zagorski župan Željko Kolar, njegova zamjenica Jasna Petek, marijabistrički načelnik Josip Milički, saborski zastupnici, državni tajnici, pročelnice Vlatka Mlakar, Mirjana Smičić Slovenec, Irena Šafranko, rektor Hrvatskog nacionalnog Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici Domagoj Matošević, ravnatelj škole Dominik Karajić, mnogi prijatelji, roditelji i gosti.


Najmodernija škola

Ravnatelj Karajić uz velike je emocije podijelio sreću i zadovoljstvo zbog otvorenja nove škole. – Mi više nismo podstanari. Za razliku od prijašnje škole, koja više nije zadovoljavala kriterije da bi djeci pružila kvalitetno školovanje, ova nova zgrada sve to ima, velike učionice opremljene najsuvremenijom opremom. No, ova škola neće pružiti samo odgoj najmanjima, već će služiti i udrugama, a ono najbitnije, moći ćemo pokrenuti dječje sportsko društvo – rekao je ravnatelj te zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a marijabistrički načelnik Milički uputio je čestitke učenicima na prvom danu školu uz najbolji mogući poklon - novu, najmoderniju školu, najfunkcionaliniju školu u Krapinsko - zagorskoj županiji, ali i šire.

- Nakon potresa, bilo je uistinu strašno vidjeti što se dogodilo na ovom mjestu, a na ovome što danas gledamo možemo zahvaliti i Vladi i Ministarstvu, Županiji, svima koji su sujedlovali u izgradnji jer naša će škola služiti svima. Sanirali smo sve štete, a ono što slijedi je obnova kuća koje su dobile riješenje za uklanjanje. Nakon svakog zla, dođe neko dobro - poručio je načelnik Milički.

Nakon prvog potresa koji se dogodio 22. ožujka, župan Kolar je zajedno s načelnikom Miličkim donio odluku o preseljenju školske nastave u prostor DVD-a. Krenulo se s izradom dokumentacije, a kako ni jedno zlo ne dolazi samo, kazao je župan, 29. prosinca petrinjski je potres totalno uništio temelje škole. Nakon ponovnog uviđaja sa statičarima, građevincima i projektantima donijet je zaključak da školu treba ponovno izgraditi.

Tijek radova

- U travnju smo raspisali natječaj, u svibnju ga otvorili, u lipnju smo počeli s radovima koji su ove godine u lipnju završeni. Imali smo vremena da se škola u miru opremi, da se napravi igralište i da dobijemo ovaj sjajan izgled. Hvala projektantici Vlatki Ban s kojom se dugo raspravljalo kakva nam škola treba. Došli smo do odluke o klasičnoj izradnji objekta. Radove je izvršila tvrtka Završni radovi Krešo koja je bila najjeftinija na natječaju. Ono što pokušavamo čitavo vrijeme je stvoriti uvjete za školovanje djece koji su na razini europskih zemalja. Sve ono što smo radili na novo, radili smo za 30 godina unaprijed - poručio je Kolar i dodao kako je ovo ogledan primjerak teze da kada nam je najteže, svi stavljaju glave skupa, ne gleda se tko je od kuda, tko je kakve boje, iz koje je stranke nego se napravi posao.

Ono što slijedi je uređenje matične škole, budući da je Vlada RH raspila NPO, natječaj za cjelodnevnu školu, a KZŽ je zajedno s Općinom donijela odluku da nema smisla nadograđivati školu u Mariji Bistrici već da treba napraviti novu. Općina je osigurala prostor za to, a prema županovim riječima, vjeruje za tri godine sastat ćemo se na otvorenju još jedne škole.

Vlada

Potpredsjednik Vlade Bačić najavio je kako je Vlada osmislila projekt težak 1.700.000.000 eura koji će podrazumijevati izgradnju škola, dvorana, vrtića i koji će se realizirati u narednom razdoblju. - Kada vidim vaša lica, kada vidim koliko ovaj projekt znači Lazu Bistričkom, onda je zaista biti lijepo na takvom mjestu. Škola je iznimno važna i značajna i u mnogome određuje naše živote i zato ovakvi projekti stvaraju razliku između života bez i sa ovakvim institucijama. Projekt obrazovanja ova je Vlada prepoznala i zato smo uložili ogromne novce. Tako smo i ovdje na području KZŽ među prvima osmilili obnovu školskih institucija. Iskoristili smo mogućnost da preko Fonda solidarnosti obnovimo preko 156 škola, vrtića, fakulteta. Škola nam ne služi samo da bismo naučili čitati i pisati, zbrajati i oduzimati, škola nam služi kako bismo naučili poštivati jedan drugog, biti prijatelji - poručio je na kraju Bačić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook