Prethodni članak
Sljedeći članak

Košarice i pozivnice oblikovane na vikend radionicama u Dvoru Veliki Tabor


Pletenje košara opušta, složili su se sudionici radionica koje je Dvor Veliki Tabor organizirao proteklog vikenda, 7. i 8. svibnja 2022. godine s namjerom da posjetiteljima pruži dodatni doživljaj dviju specifičnih i recentnih izložbi koje se u muzeju mogu razgledati.

Uz izložbu „ČUVARI ETNOGRAFSKE BAŠTINE U VELIKOM TABORU“, na kojoj je izložen dio muzejskih predmeta iz Etnografske zbirke, osmišljena je radionica kojoj je cilj bio podučiti sudionike pletenju jednostavnih košarica od vrbinih grančica. Neki od posjetitelja došli su s pričom prisjećanja na svoje djedove i njihovu praksu pletenja košara pa je radionica postala i pričaonica o tradiciji. Rezultat ispreplitanja vrbovog šiblja iznenadio je i same „košaraše“ s obzirom da nisu ni bili svjesni koliko su spretni i koliko takav posao može biti umirujuć.

Pletenja su se mahom prihvatili odrasli, a djeca su radije odabirala oblikovanje rođendanskih pozivnica, inspirirana izložbom „ROĐENDAN U HERMANOVOJ JAZBINI“. Nakon što je pozivnica bila ispisana i iscrtana prema njihovim zamislima, djeca su, uz pomoć muzejske pedagoginje, Kristine Pavlović, pozivnice zapečatila na klasičan način, pečatnim voskom i priručnim pečatom. I njima je to bilo novo iskustvo pa su komentirala kako se osjećaju poput vitezova koji pozivnice potajice nose u dvor nekoj grofici.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook