Prethodni članak
Sljedeći članak

Kos: 'Sveti Križ Začretje je u samom vrhu gospodarstva Zagorja i Hrvatske'

U Svetom Križu Začretju, povodom današnjeg blagdana Uzvišenja Svetog križa, slavi se Dan Općine i Župe...

  • zacretje

    Dobitnici općinskih priznanja

  • zacretje1

    Dječji zbor 'Cvrkutići'

  • zacretje3

    Svečana sjednica Općinskog vijeća

  • zacretje4

    Načelnik Općine Marko Kos

  • zacretje5

    Svetokriški župnik vlč. Zlatko Pavetić

  • zacretje6

    Puhački orkestar 'Ivo Tijardović' - Ciglenica Zagorska

  • zacretje
  • zacretje1
  • zacretje3
  • zacretje4
  • zacretje5
  • zacretje6

Koncertom puhačkog orkestra 'Ivo Tijardović' Ciglenica Zagorska na Trgu Hrvatske Kraljice Jelene započela je današnja proslava Dana Općine i Župe u Svetom Križu Začretju. Nakon koncerta, u Velikoj vijećnici općinske zgrade održana je i svačana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio i vodio predsjednik Stjepan Ciglenečki.

Uz brojne goste i uzvanike, sjednici su nazočili i budući saborski zastupnici Marija Puh i Marko Vešligaj, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek Jambrek, svetokriški župnik vlč. Zlatko Pavetić te predstavnici nekoliko prijateljskih gradova i općina iz Zagorja i Hrvatske.

Obraćajući se vijećnicima i gostima, načelnik Općine Marko Kos u svom je govoru nabrojao brojne odrađene komunalne i ostale radove na području općine, a posebno je istaknuo kako Sveti Križ Začretje iz godine u godinu prednjači u razvoju, kao i u stvaranju pozitivnog životnog i radnog okruženja, unatoč financijskim poteškoćama s kojima se Općina susreće u redovitom poslovanju.

Dodatne poteškoće, rekao je Kos, stvorila im je činjenica da su morali vratiti 1,4 milijuna kuna duga kojeg je Općina naslijedila iz devedesetih, a ta isplata je ostavila dubok trag u proračunu, što će se manifestirati i kroz nekoliko narednih godina.

Pozitivan statistički podatak kojeg je iznio načelnik je broj nezaposlenih osoba s područja Općine. Naime, prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih je u stalnom opadanju. Prošle godine bilo ih je 317, dok ih je trenutno 226.

-To je još jedan od dokaza isplativosti ulaganja u osiguranje uvjeta za obavljanje poduzetničkih aktivnosti. Naime, kao što je već poznato, Općina Sveti Križ Začretje, zajedno sa državom, već 14 godina ulaže u malo gospodarstvo, što je rezultiralo svojevrsnim statusom koji nas diže u sam vrh gospodarstva Krapinsko zagorske županije i Republike Hrvatske. Od prošlogodišnjeg Dana općine proizvodni i logistički kapaciteti unutar naše Zone malog gospodarstva su rasli, a u sustavu obrtništva traži se još uvijek radnik više. Moram napomenuti da ipak najveći dio tereta u razvoju društva na svojim leđima nosi privatno poduzetništvo. Tako smo i ove godine svjedoci novih investicija privatnih poduzetnika putem kojih se zapošljava lokalno stanovništvo, ali i stanovništvo jedinica lokalne samouprave iz našeg okruženja. Priželjkujemo da i neke ostale jedinice iz našeg okruženja stvore barem slično radno okruženje kako bi se zbrinulo nešto naše radne snage na način kako to mi pružamo okolnom stanovništvu. Prošlogodišnje izdane građevinske dozvole danas postaju proizvodni pogoni – istaknuo je Kos te poduzetnicima i obrtnicima zahvalio za svaku investiciju i svako očuvano i stvoreno novo radno mjesto u proteklih godinu dana.

Kao i svake godine i ovaj put su na svečanoj sjednici dodijeljena i općinska priznanja zaslužnim Svetokrišćanima i onima koji doprinose razvoju i promicanju te zagorske općine.

Najviše priznanje, Plaketu 'Grb Općine Sveti Križ Začretje' dobila je Udruga vinogradara i vinara 'Sveti Križ Začretje', a zahvalnice su dobili: Tomica Hanžek iz Ciglenice Zagorske, dr. Srećko Margetić iz Prigorja Brdovečkog, Franjo Ferenčak iz Ciglenice Zagorske, Boris-Roman Blažinić iz Zaboka, Miljenko Šoštarić iz Svetog Križa Začretja, Boris Vargek iz Svetog Križa Začretja, Žaklina Vukić iz Svetog Križa Začretja, Anet Sever iz Galovca Začretskog, Tea Ban iz Bedekovčine, Biserka Novaković iz Svetog Križa Začretja, Magdalena Jurina iz Klupci Začretskih, Hrvoje Ivančić iz Mirkovca te Stjepan Đurkin iz Donje Pačetine.

Nakon same svečane sjednice okupljene su svojim veselim nastupom razgalile male članice svetokriškog Dječjeg pjevačkog zbora 'Cvrkutići', a proslava je nastavljena Svetom misom u Župnoj Crkvi uzvišenja Svetog križa.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook