Prethodni članak
Sljedeći članak

KONJŠČINSKI SDP, HSU i HNS: 'Načelnik Krznar izbjegava raspravu i manipulira informacijama o financijskom stanju Općine'

OO SDP Konjščina, OO HSU Konjščina i OO HNS Konjščina o sazvanoj 27. sjednici Općinskog vijeća Općine Konjščina poslali su priopćenje zbog načina održavanja i tema sjednice


OO SDP Konjščina, OO HSU Konjščina i OO HNS Konjščina o sazvanoj 27. sjednici Općinskog vijeća Općine Konjščina poslali su priopćenje zbog načina održavanja i tema sjednice. Donosimo ga u cijelosti.

Dana 6.5.2020. od strane Općinskog načelnika Mirka Krznara sazvani su predstavnici političkih stranaka koji participiraju u Općinskom vijeću Općine Konjščina sa temom dogovora oko nadolazeće sjednice vijeća.

Predstavnici OO SDP,OO HSU i OO HNS odazvali su se sastanku na kojem su dobili informacije da će se naredna sjednica vijeća održati elektronskim putem.

Na traženje predstavnika navedenih stranaka dobivena je informacija o točkama dnevnog reda, a neposrednim uvidom u točke predstavnici doznaju da elektronska sjednica, osim hitnih tema koje se mogu donositi elektronskim glasanjem, sadrži i mnogobrojne važne teme bitne za daljnju financijsku održivost Općine Konjščina.

Nakon dobivenih kompletnih materijala za nadolazeću sjednicu Općinskog vijeća i konzultacija sa članovima i vijećnicima navedenih stranaka, ali i sa mnogobrojnim ogorčenim građanima Općine Konjščine primorani smo obavjestiti širu javnost da se ne slažemo sa elektronskim načinom održavanja sjednice.
Elektronsko glasanje o temama, posebice o planu načelnika Krznara da zaduži Općinu Konjščinu sa 7,5 milijuna kuna na rok od 10 godina smatramo nedopustivim, kao i lažnu tvrdnju načelnika da kratkoročna zaduživanja jedinica lokalnih samouprava više nisu moguća.

Odlučivanje o proračunu, kreditu i strategiji razvoja turizma ne smije biti provedeno bez prave rasprave, a s obzirom da konjščansko vijeće broji 13 članica i članova, načelnik i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Crneković itekako imaju uvjete da sjednicu održe uživo, poštujući epidemiološke mjere u prostorima koji su u Konjščini raspoloživi (Dom kulture, vatrogasni domovi, društveni domovi).

Zaključujemo da načelnik Krznar izbjegava raspravu i manipulira informacijama o financijskom stanju Općine, a to potkrepljujemo i predloženom točkom dnevnog reda kojom želi promijeniti Poslovnik o radu Općinskog vijeća i ograničiti prisustvo javnosti na samo 1 osobu. Jasno je da je krajnji cilj isključivanja javnosti skrivanje istine o financijama, vrijeđanje i omalovažavanje oporbe te daljnje laganje građana o radu Općine.

Iako su epidemiološke mjere za borbu protiv Covid-19 i dalje na snazi propust je Općine što do 1.3.2020. nije sazvala Općinsko vijeće kako bi uskladila Statut Općine nakon prestanka rada Ureda državne uprave u RH. Predsjednik općinskog vijeća za to je imao rok od 60 dana, počevši od 1.1.2020., a u tom periodu nije bilo epidemioloških mjera.

Jasno je da Vijeće nije sazvano zbog bojazni da će sjednici prisustvovati i zainteresirana javnost (građani i poduzetnici) koji i dalje čekaju donošenje prostornog plana i žele informacije o razlozima neisplate Općini Konjščini iznosa od 1 670 000,00kn odobrenih po projektu za dogradnju vrtića, sumnjajući da se radi o malverzacijama u javnoj nabavi projekta.

Naša je dužnost obavijestiti stanovnike Konjščine o namjeri lokalne vlasti o ograničavanju pristupa općinskim sjednicama na kojima se odlučuje o vitalnim temama Općine Konjščina. Također upozoravamo javnost da bi takav način rada u budućnosti opet mogao rezultirati odlukama poput one o gradnji spalionice i sl.

Zainteresirana javnost prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi ima pravo prisustvovati sjednicama i stoga je apsurdno da Općina Konjščina ne poštuje zakon prema kojem bi trebala funkcionirati.

Ovim putem apeliramo na općinsku vlast da omogući javnosti uvid u rad Vijeća odnosno najavljenu sjednicu održi uživo poštujući epidemiološke mjere jer za to ima mogućnosti !

S poštovanjem,

OO SDP, predsjednik Miljenko Štabek
OO HSU, predsjednica Ljerka Sović
OO HNS, Neven Kurtoić

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook