Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolinje za vlastite potrebe treba prijaviti veterinaru

Krenula je sezona kolinja, a od 1. travnja ove godine dogodile su se neke promjene


U Zagorju je kolinje ili ti mesara tradicionalni običaj, a najviše ih je oko 29. studenoga – nekadašnjeg 'Dana republike' ili prvog vikenda u prosincu. Mnogi posjednici svinja ne znaju da kolinje na svom poljoprivrednom gospodarstvu moraju prijaviti, ali i razdužiti svinju koju planiraju spremiti u škrinju. Nalaže to novi Pravilnik o obaveznom označavanju i registraciji svinja koji je stupio na snagu 1. travnja 2020. godine. Pravilnik je donesen radi što bolje kontrole populacije svinja u sklopu ranog otkrivanja afričke svinjske kuge.

'Veterinari nisu policajci'
Više o novom pravilniku doznajemo od dr. vet. med. Nikoline Kralj Vlahek iz Veterinarske ambulante u Oroslavju. Stroži kriteriji obuhvaćaju obvezu prijave klanja svinja na vlastitom gospodarstvu za vlastite potrebe, obvezu prijave odlazne i dolazne migracije svinja te obvezu prijave uginuća svinja, krađe i gubitka svinja. - Prilikom klanja svinja na gospodarstvu za potrebe vlastitog domaćinstva, uz propisani uzorak mesa radi pretrage na trihinelu, posjednik je dužan u ovlaštenu veterinarsku organizaciju donijeti ušne markice zaklanih svinja i za njih popunjen pripadajući putni list – pojasnila je veterinarka Nikolina Kralj Vlahek, priznavši da su tom novom obvezom poljoprivrednici malo revoltirani. - Veterinari nisu policajci, mi ne kažnjavamo, ali važno je zapamtiti da sudjelujemo u zaštiti jednog zdravlja - naših pacijenata i nas samih – istaknula je.

 

Trihinela je i dalje prisutna
Pregled mesa na trihinelu je obvezan od 2015. godine. Netko to poštuje, netko ne. – Za pregled mesa na trihinelu potrebno je donijeti validan uzorak mesa, to je ošit lijeve i desne strane, a uzorak mora imati minimalno 100 grama. Dijagnostička pretraga na trihinelu košta 50 kuna s PDV –om, a rezultate dobijete u roku 24 do 48 sati. Trihinela je i dalje prisutna bolest. Ove godine u ambulanti u Zlataru doktorica Jelena Kaić Šantek našla je 2 pozitivna uzorka od divlje svinje. Jedina preventiva je pregled mesa, pogotovo ako termički neobrađene mesne prerađevine konzumiraju djeca – upozorava veterinarka.

Prijava dolazne i odlazne migracije
Osim obvezne prijave klanja svinja za vlastite potrebe, novim pravilnikom je određeno i da se što prije, a najkasnije do 60 dana starosti svinje moraju označiti, a posjednici životinja dužni su prijaviti dolazne i odlazne migracije u što spada kupnja i prodaja. - Tu se također dogodila jedna mala izmjena. Nema više prodaje svinja na OIB kupca već samo na HR broj kartice gospodarstva (tzv. zelena kartica) – navela je veterinarka Kralj Vlahek. Dakle, svinja ne smije napustiti gospodarstvo, ako fizički nema ušnu markicu, putni list i svjedodžbu o zdravstvenoj ispravnosti životinje koja se podiže kod veterinara. Također je potrebno prijaviti i uginuće svinja. Uginuće se prijavljuje ovlaštenom veterinaru, a za odvoz lešine životinje sam vlasnik mora zvati call centar Agroproteinke. Broj je 072 500 605, a odvoz je besplatan. I u slučaju krađe ili gubitka svinja, posjednik je dužan za svinje koje su izgubljene ili ukradene ispuniti putni list i dostaviti ga ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Sve mora biti zavedeno.

Populacija svinja u padu
Populacija svinja u Krapinsko – zagorskoj županiji pada. - U upisniku imamo 7773 farme, a na OPG-ima se drži nešto više od 36.000 svinja. To su i dalje mala gospodarstva sa 4 svinje po farmi. Kolinje na gospodarstvima je kod nas tradicija, a tradicija čini čovjeka i ja se nadam da ćemo tu tradiciju zadržati i prenositi na mlađe naraštaje u suradnji s veterinarima kako to ne bi otišlo u zaborav. Istina je da sve manje se uzgajaju svinje. Prosječna dob naših poljoprivrednika je iznad 60 godina. Nije ni toliko problem da mladi ne žele ući u 'kotec ili da im je to strano, nego radno vrijeme, obitelj i privatni život puno je teže uskladiti u današnje doba – navodi Kralj Vlahek.

Ptičja gripa

Jedno pitanje bilo je vezano za ptičju gripu, koja se pojavila na farmi purana u Koprivničko – križevačkoj županiji. - U Hrvatskoj imamo sustavno praćenje influnce ptica gdje se redovito vadi krv na većim peradarskim farmama i zasada nemamo patogenih sojeva. Božić nam se bliži, nadam se da bu purica na stolu, a ne na neškodljivom uklanjanju u Agroproteinci – istaknula je dr.vet.med. Kralj Vlahek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook