Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolinje za vlastite potrebe treba prijaviti veterinaru

Krenula je sezona kolinja, a od 1. travnja ove godine dogodile su se neke promjene


U Zagorju je kolinje ili ti mesara tradicionalni običaj, a najviše ih je oko 29. studenoga – nekadašnjeg 'Dana republike' ili prvog vikenda u prosincu. Mnogi posjednici svinja ne znaju da kolinje na svom poljoprivrednom gospodarstvu moraju prijaviti, ali i razdužiti svinju koju planiraju spremiti u škrinju. Nalaže to novi Pravilnik o obaveznom označavanju i registraciji svinja koji je stupio na snagu 1. travnja 2020. godine. Pravilnik je donesen radi što bolje kontrole populacije svinja u sklopu ranog otkrivanja afričke svinjske kuge.

'Veterinari nisu policajci'
Više o novom pravilniku doznajemo od dr. vet. med. Nikoline Kralj Vlahek iz Veterinarske ambulante u Oroslavju. Stroži kriteriji obuhvaćaju obvezu prijave klanja svinja na vlastitom gospodarstvu za vlastite potrebe, obvezu prijave odlazne i dolazne migracije svinja te obvezu prijave uginuća svinja, krađe i gubitka svinja. - Prilikom klanja svinja na gospodarstvu za potrebe vlastitog domaćinstva, uz propisani uzorak mesa radi pretrage na trihinelu, posjednik je dužan u ovlaštenu veterinarsku organizaciju donijeti ušne markice zaklanih svinja i za njih popunjen pripadajući putni list – pojasnila je veterinarka Nikolina Kralj Vlahek, priznavši da su tom novom obvezom poljoprivrednici malo revoltirani. - Veterinari nisu policajci, mi ne kažnjavamo, ali važno je zapamtiti da sudjelujemo u zaštiti jednog zdravlja - naših pacijenata i nas samih – istaknula je.

 

Trihinela je i dalje prisutna
Pregled mesa na trihinelu je obvezan od 2015. godine. Netko to poštuje, netko ne. – Za pregled mesa na trihinelu potrebno je donijeti validan uzorak mesa, to je ošit lijeve i desne strane, a uzorak mora imati minimalno 100 grama. Dijagnostička pretraga na trihinelu košta 50 kuna s PDV –om, a rezultate dobijete u roku 24 do 48 sati. Trihinela je i dalje prisutna bolest. Ove godine u ambulanti u Zlataru doktorica Jelena Kaić Šantek našla je 2 pozitivna uzorka od divlje svinje. Jedina preventiva je pregled mesa, pogotovo ako termički neobrađene mesne prerađevine konzumiraju djeca – upozorava veterinarka.

Prijava dolazne i odlazne migracije
Osim obvezne prijave klanja svinja za vlastite potrebe, novim pravilnikom je određeno i da se što prije, a najkasnije do 60 dana starosti svinje moraju označiti, a posjednici životinja dužni su prijaviti dolazne i odlazne migracije u što spada kupnja i prodaja. - Tu se također dogodila jedna mala izmjena. Nema više prodaje svinja na OIB kupca već samo na HR broj kartice gospodarstva (tzv. zelena kartica) – navela je veterinarka Kralj Vlahek. Dakle, svinja ne smije napustiti gospodarstvo, ako fizički nema ušnu markicu, putni list i svjedodžbu o zdravstvenoj ispravnosti životinje koja se podiže kod veterinara. Također je potrebno prijaviti i uginuće svinja. Uginuće se prijavljuje ovlaštenom veterinaru, a za odvoz lešine životinje sam vlasnik mora zvati call centar Agroproteinke. Broj je 072 500 605, a odvoz je besplatan. I u slučaju krađe ili gubitka svinja, posjednik je dužan za svinje koje su izgubljene ili ukradene ispuniti putni list i dostaviti ga ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji. Sve mora biti zavedeno.

Populacija svinja u padu
Populacija svinja u Krapinsko – zagorskoj županiji pada. - U upisniku imamo 7773 farme, a na OPG-ima se drži nešto više od 36.000 svinja. To su i dalje mala gospodarstva sa 4 svinje po farmi. Kolinje na gospodarstvima je kod nas tradicija, a tradicija čini čovjeka i ja se nadam da ćemo tu tradiciju zadržati i prenositi na mlađe naraštaje u suradnji s veterinarima kako to ne bi otišlo u zaborav. Istina je da sve manje se uzgajaju svinje. Prosječna dob naših poljoprivrednika je iznad 60 godina. Nije ni toliko problem da mladi ne žele ući u 'kotec ili da im je to strano, nego radno vrijeme, obitelj i privatni život puno je teže uskladiti u današnje doba – navodi Kralj Vlahek.

Ptičja gripa

Jedno pitanje bilo je vezano za ptičju gripu, koja se pojavila na farmi purana u Koprivničko – križevačkoj županiji. - U Hrvatskoj imamo sustavno praćenje influnce ptica gdje se redovito vadi krv na većim peradarskim farmama i zasada nemamo patogenih sojeva. Božić nam se bliži, nadam se da bu purica na stolu, a ne na neškodljivom uklanjanju u Agroproteinci – istaknula je dr.vet.med. Kralj Vlahek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Uvjeti za vožnju su povoljni i vozi se bez posebnih ograničenja. Na dionicama cesta gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju moguće su povremene smetnje, vožnja u koloni i kraći zastoji.  A1 Zagreb-Split-Ploče: -zbog izvanr...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program