Prethodni članak
Sljedeći članak

KOLIKO ZARAĐUJU NAŠI POLITIČARI Otkrivamo koji zagorski gradonačelnici imaju plaću veću i od župana

Najskromniji po zaradi su načelnici Mihovljana i Brezničkog Huma


Lokalni izbori su završili i poznati su pobjednici u našim gradovima, općinama i županijama. Istražili smo koliko im njihove pobjede mjesečno donose u kunama.

Apsolutni rekorder po plaći u Zagorju nezavisni je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić kojemu je mjesečna plaća 20 tisuća i 6 kuna. On je i jedan od dvojice/trojice gradonačelnika koji imaju plaću veću i od svojih župana. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović (HDZ) s plaćom od 16.000 kuna neto za 100 kuna „šiša“ SDP - ova župana Željka Kolara.

Novi varaždinski župan Anđelko Stričak trebao bi imati plaću približnu kao i njegov kolega  Kolar, tako da će ona biti dosta manja od Batinićeve. Plaću od oko 17 tisuća kuna imat će novoizabrani gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj (SDP), no kako je Grad Varaždin  s godišnjim proračunom od pola milijarde kuna daleko iznad ostalih zagorskih gradova i općina, njega ćemo staviti van konkurencije.

Ako ste očekivali da će sljedeće po visini biti plaće ostalih gradonačelnika, prevarili ste se. Načelnik Đurmanca Damir Belošević (HDZ) u svojoj je imovinskoj kartici, naime, prijavio da prima 14.153 kuna, a odmah iza njega je njegov kolega iz Hum na Sutli Zvonko Jutriša (nezavisni) s plaćom od 13.869 kuna.

Viktor Šimunić, izabrani gradonačelnik Oroslavja trebao bi imati plaću oko 13 tisuća kuna, kao i njegov prethodnik Emil Gredičak.

Nikola Gospočić, koji je ponovno osvojio gradonačelnički mandat u Donjoj Stubici, zarađuje 12.918 kuna mjesečno. Jasenka Auguštan Pentek (SDP) prima 11.874 kune, a najmanju plaću od zagorskih gradonačelnika ima njezin stranački kolega Zlatko Brlek iz Klanjca – 8.923 kune.

Iznad 10 tisuća kuna svaki mjesec doma donose i Darko Ban (SDP) u Bedekovčini – 10.768, Marko Kos (SDP) u Svetom Križu Začretju – 10.551, a takva bi trebala biti i plaća nove načelnice Konjšine, mlade SDP - ovke Anite Krok jer je njezin prethodnik prijavio nešto više od 12 tisuća, dok nezavisni Robert Greblički iz Velikog Trgovišća ima ravno 10.000 kuna.

Dosta manje zarađuju Mladenka Mikulec (SDP) u Maču – 8.518 kuna, Danijela Pongrac koja se bori u trećem krugu u Kraljevcu na Sutli – 7.350 kuna, a najmanje plaće imaju Zlatko Bartolić iz Mihovljana koji prima 6.367 kuna, a HNS – ov Zoran Hegedić u Brezničkom Humu (samo) 5.704 kuna i time je vjerojatno najslabije plaćeni načelnik u Hrvatskoj.

Narodnjaci su skromni i u načelničkim naknadama, pa tako Jasmin Krizmanić i Robert Šplajt u Kumrovcu dobivaju po 4 tisuće kuna mejsečno, tek 500 – tinjak kuna više  Radovan Hercigonja (HDZ) u Budinščini, nezavisni Anđelko Topolvec u Radoboju 5.739, a jedan od najdugovječnijih gradonačelnika, SDP – ovac Ivan Hanžek iz Zaboka – 6.600 kuna.

No, svi oni uz to primaju plaće ili mirovinu.

Sve u svemu, naši načelnici i gradonačelnici u većini slučajeva po zaradama ne odskaču od svojih kolega u drugim regijama.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook