Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Za ovu smo godinu pripremili set mjera 'težak' 53,2 milijuna kuna'

Župan je istaknuo i kako se već sad zna da će 2021. u gospodarstvu naše županije biti bolja od 2020.


Župan Željko Kolar zajedno je s pročelnicom županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanjom Mihovilić održao danas konferenciju za medije vezano na predstavljanje aktivnosti iz resora ovog odjela, koje su provedene protekle godine, kao i najavu aktivnosti za ovu godinu.

Mihovilić je prezentirala sve projekte koji su lani provedeni, istaknuvši da je lani utrošeno 54.365.000 kuna u tom resoru.

Što se gospodarstva tiče, izdvojeno je 8.229.542,74 kuna, a tu je kao najveće projekte izdvojila upravljanje Poslovno – tehnološkim inkubatorom, gdje je u proteklih 10 mjeseci osiguran besplatni prostor, troškovi prostora i režija, kako bi korisnici mogli što lakše pokrenuti svoje poslove i usmjeriti se na tržište i poslovanje. Istaknula je, između ostalog, i potpore za tradicijske obrte, subvencije kamata poduzetnicima, potpore poduzetnicima u turizmu, suradnje s HGK ŽK Krapina i Obrtničkom komorom KZŽ, potpore certificiranim proizvođačima mlinaca, a lani je pokrenut i natječaj za sufinanciranje energetskog certifikata za obiteljske kuće.

Što se poljoprivrede tiče, izdvojeno je 3.047.570,08 kuna. – Najvećim dijelom dajemo za mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje, a onda i za sajmove i manifestacije, zaštite izvornih zagorskih proizvoda, zaštitu i revitalizaciju autohtonih sorti vinove loze, projekt školski med, program zaštite od tuče, potpore za uzgoj zagorskog purana, mjeru za povećanje ekološke proizvodnje te za očuvanje pčelinjeg fonda – rekla je Mihovilić, dodavši kako je samo za mjeru za povećanje poljoprivredne proizvodnje odobreno 2.3 milijuna kuna.

U području prometa i komunalne infrastrukture izdvojeno je 3.808.456,32 kuna, plus Županijske ceste KZŽ s iznosom od 39.320.008,23 kuna.

Sanja Mihovilić istaknula je da je u prošloj godini bilo 12 JLS koje su koristile potporu u programu vodoopskrbe. 1,5 milijuna kuna je uloženo u izgradnju vodoopskrbne mreže i 166 je novih priključaka na vodovodnu mrežu. - Što se tiče sufinanciranja prometne infrastrukture za osobe s invaliditetom, imali smo na JLS potporu, gdje smo uložili 102 tisuće kuna. Za ŽUC se izdvojilo 39,3 milijuna kuna, a što se tiče poslova državne uprave, tijekom 2021. godine imali smo 1895 predmeta koji su odrađeni u naših 5 ispostava – pobrojala je Mihovilić.

Župan Željko Kolar napomenuo je da se već sada zna da će 2021. godina biti bolja nego 2020. godina i negdje na razini rekordne 2019. godine. - To su procjene do kojih smo došli na temelju informacija koje smo dobili od naših najvećih gospodarskih subjekata i na temelju informacija od Obrtničke i Gospodarske komore. Vidi se da smo imali 161 otvoreni novi obrt, otvoren veći broj firmi, da je pokrivenost izvoza uvozom uvijek negdje od 170 do 185 posto. Ovako dobar rezultat je prije svega zahvaljujući našim poduzetnicima, gospodarstvenicima, obrtnicima koji su u teškim  i čudnim okolnostima korone postigli odlični rezultat i pokazali da se naše gospodarstvo temelji na čvrstim temeljima i da je ta opredijeljenost ulaganja u ljude, znanje, obrazovanje, nove tehnologije i to što smo izvozno orijentirana županija, preduvjet za razvitak KZŽ – napomenuo je Kolar.

Župan je rekao da je pripremljen set mjera za 2022. godinu, težak 53,2 milijuna kuna. -Od toga je za gospodarstvo skoro 9 milijuna kuna, poljoprivredu 3,3 milijuna kuna, promet i komunalnu infrastrukturu 5,7 milijuna kuna i ŽUC 35,2 milijuna kuna, s time da ovdje nije predviđeno eventualno zaduženje ŽUC – a za ceste koje planiramo u ovoj godini, ali nismo još zatvorili sve detalje. To ćemo napraviti do kraja prvoga kvartala, a potom na sjednicu Županijske skupštine ići sa zahtjevom za kreditno zaduženje za 30 milijuna kuna, kojima ćemo poboljšati kvalitetu županijskih cesta i osigurati sigurniji promet našim prometnicama – pojasnio je Kolar.

Mjere za gospodarstvo obuhvaćaju sufinanciranja kamata, potpore korisnicima Poduzetničkog inkubatora,  financiranje logističke potpore, financiranje rada Turističke zajednice, razvojne i energetske agencije, a tu su i potpore Obrtničkoj i Gospodarskoj komori, tradicijskim obrtima. - Pola milijuna kuna smo osigurali za potporu gospodarstvu od COVID – a 19, ako će koja djelatnost biti posebno ugrožena  eventualnim mjerama Stožera da možemo pomoći,i naravno, tu su programi vezani za proizvodnju zagorskih mlinaca. Vjerujem da ćemo s ovom grupom potpora biti dobra podrška našem gospodarstvu u 2022. godini – rekao je župan.

U poljoprivredi, dvije trećine ukupnog iznosa idu na mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje. Za sajmovi i manifestacije je pola milijuna kuna,  a tu su i tradicionalne potpore – zaštita revitalizacije autohtonih sorti vina, sufinaniranje Skloništa za napuštene životinje i još niz manjih, ali bitnih akcija. - Prošle godine smo raspisali 8 mjera, ove godine ćemo raspisati 10 mjera, ukupna vrijednost je 2,4 milijuna kuna i za 10 posto je veća nego u 2021. godini. Svake godine ćemo mjere ruralnog razvoja povećavati za 10 posto – rekao je Kolar, dodavši da se s prvom mjerom krenulo već u siječnju, 4 mjere idu u veljači, ostale u ožujku i travnju.

-Što se tiče potpora u prometu, komunalnoj infrastrukturi i vodoopskrbi, pred nama je sukladnoj novoj direktivi EU komisije i izmjeni zakona, posao izrade nove mreže prometa na području KZŽ – rekao je Kolar, dodavši da je Županiji predloženo da potpiše jedan sporazum s prijevoznicima gdje bi se objedinio linijski prijevoz i prijevoz učenika srednjih škola. – No izračun koji je napravljen bi zahtijevao od KZŽ izdvajanje od dodatnih 7 milijuna kuna, što ja smatram da je niti realno niti moguće, a ne slažem se s načinom na koji se izračunavao taj postotak i do daljnjeg to neću potpisati, dok s Ministarstvom obrazovanja i znanosti i Ministarstvom prometa, pomorstva i infrastrukture ne definiramo do kraja sve te koeficijente, jer ne mogu potpisati nešto za što nisu do kraja osigurana sredstva – rekao je Kolar. Spomenuo je i sufinanciranje klizišta koje provodi ŽUC preko Hrvatskih voda, a županija osigurava 45 posto.

-Vjerujem, s obzirom na informacije od gospodarskih subjekata, da će naše firme i hoteli biti vrlo aktivni u ovom periodu i da će se prijavljivati na natječaje i izradu projektne dokumentacije te financiranje samih radova. Ministarstvo turizma priprema projekte, natječaj težak milijardu i 160 milijuna eura, gdje se  mnoge od naših kuća planiraju javiti s proširenjem  smještajnih kapaciteta, a isto tako, nekoliko naših najvećih firmi se priprema u povećanje proizvodnje i kapaciteta, izgradnju novih hala i tvornica. Mi ćemo kao i do sada pokušati biti partner gospodarstvu u njihovom nastojanju da se šire na EU tržišta i da ulažu u ljude – zaključio je župan Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook