Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar:''Vi vlasnici tradicijskih i umjetničkih obrta uz turističke djelatnike ste najviše na udaru u ovom vremenu'

Krapinsko - zagorska županija dodijelila je danas 42 bespovratne potpore vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta. U startu je bilo osigurano 200 tisuća, no da bi potpore ostvarili svi koji su zadovoljili uvjete, odlukom župana sredstva su povećana na 210.000 kuna


Krapinsko - zagorska županija dodijelila je danas 42 bespovratne potpore vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta. Svakome po 5.000 kuna potpore kao pomoć u ovoj pandemiji COVID-a 19 zbog otežanog poslovanja.

U startu je bilo osigurano 200 tisuća, no da bi potpore ostvarili svi koji su zadovoljili uvjete, odlukom župana sredstva su povećana na 210.000 kuna.
Pročelnica za gospodarstvo Sanja Mihovilić rekla je kako su se potpore mogle ostvariti za financiranje plaća, režijskih troškova, zakup poslovnog prostora, knjigovodstvene usluge nabavu sirovina, podmirenje obveze prema dobavljačima, uređenje postojećeg poslovnog prostora, edukcije i stručno osposobljavanje te za promotivne aktivnosti – kao što je uređenje web stranice. Mihovilić je obrtnicima poželjela uspjeh u nastavku poslovanje, istaknuvši da su takve vrijedne ruke bitne za očuvanje zagorske tradicije.


Novi predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Darko Varga zahvalio je Županiji što svake godine izdvaja bespovratne sredstva za tradicijske i umjetničke zanate, koji su kulturna baština i dignitet ne samo u našoj županiji već i u cijeloj Hrvatskoj, a kako smo članica EU i u Europi. - Ovdje smo u budućoj edukacijskoj dvorani za umjetničke i tradicijske zanate za koje je KZŽ izdvojila 550.000 kuna. Hvala na izvrsnoj suradnju za kojom se nadamo i u nastavku, a svima koji su primili potpore puno uspjeha u radu i da zajedno gradimo našu suvremenu obrtničku komoru – rekao je predsjednik Varga.


Vlasta Hubicki, predsjednica Ceha umjetničkih i tradicijskih obrta pri Obrtničkoj komori KZŽ istaknula je da Županija jednom godišnje dodjeljuje sredstva tradicijskim obrtima. - Želim nam svima puno zdravlja, da se cijepimo, da pandemija prođe i da nam se vrate proštenjari u Mariju Bistricu. U županiji postoje samo dva postolara, u Zlataru i Krapini. Zato želim da naši tradicijski obrti ne opstanu samo kao sjećanje, nego da opstanu kao nužnost – poručila je Hubicki.


Ugovore su korisnicima uručili župan Željko Kolar, predsjednik Obrtničke komore Darko Varga i predsjednica Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Vlasta Hubicki.


U ime dobitnika potpora zahvalio je Dragutin Škrlec, vlasnik postolarske radnje Šuco iz Zlatara, koja posluje 25 godina.


Krapinsko - zagorski župan Željko Kolar rekao je da nas ovi 'novi normalni' uvijeti' nikako ne mogu biti normalni jer nas koče u svakom segmentu života. 'Vi vlasnici tradicijskih i umjetničkih obrta uz turističke djelatnike ste najviše na udaru i ovom gestom nismo napravili ništa novo, nego možda sada samo dolazi više do izražaja nego kad su normalne okolnosti, rekao je župan Kolar napomenuvši da je odabran prostor Obrtničke komore kako bi dokazali zajedništvo u ovim teškim vremenima, a to je dom svih obrtnika Krapinsko – zagorske županije u kojem je također Županija sudjelovala u uređenju s ciljem edukacije, okupljanja ljudi te sačuvanja tradicijskih i umjetničkih obrta. 'Država mora promijeniti politiku oko vaših struka. Ne može se uspoređivati ovo što vi radite s nekim djelatnostima koje su na tržištu pozicionirane na sasvim drugačiji način, rekao je Kolar dodajući da mu cijelo ovo vrijeme nikako nije jasno kako trgovački centri i lanci cijelo vrijeme rade, da se u određenom trenutku u zatvorenom prostoru bez obzira na kvadraturu nađe i po 2000 ljudi, a da se nije omogućilo ljudima da na otvorenom, sajmovima i tržnicama, rade. 'Nadam se da će se to promijeniti, a bojim se da se to može promijeniti samo ako se procijepimo, rekao je župan Kolar.


Stoga je iskoristio priliku i kazao da je Krapinsko – zagorska županija dobila 64.038 cjepiva do kraja lipnja. ' Iz onoga što smo do sada imali prijavljeno, procijepljeno je preko 22.000 ljudi, počeli smo cijepiti ciljane skupine pa su prošli tjedan to bili vatrogasci, ovaj i idući tjedan djelatnici MUP-a, nastavnice i nastavnici, profesori i profesorice, sljedeći tjedan kreću turistički radnici, za tri tjedna više nećemo imati koga cijepiti, a ako ne procijepimo barem 55 do 60 posto stanovništva uz ljude koji su preboljeli covid, ove maske će nam nažalost ostati još dugo kao sastavni dio naše odjeće, rekao je župan apelirajući na ljude da se odluče cijepe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook