Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'S nekim proizvodima možemo biti itekako konkurentni i izvrsni'

Zagorskim su poljoprivrednicima dodijeljeni ugovori koje su ostvarili preko natječaja koji je provela krapinsko – zagorska županija


Na OPG – u Mladena Cesarca u Stubičkoj Slatini u Oroslavju dodijeljeni su ugovori poljoprivrednicima preko natječaja koji je provela Krapinsko – zagorska županija, za koje je ove godine osigurala nešto više od 72 i pol tisuće eura.

Velik interes za natječaj

Na natječaj koji je proveden javila su se 43 zainteresirana korisnika, a nakon administrativne provjere i vrednovanja, odnosno bodovanja projekata, ugovori su potpisani s 24 korisnika. – I ove godine bio je velik interes za ovim natječajem. Županija je u startu osigurala 65 tisuća eura, no odlukom župana, sredstva su povećana, tako da smo ugovorili 72.563 eura. Pedeset posto ugovorenih sredstava korisnicima ćemo isplatiti odmah, a ostatak po realizaciji – rekla je pročelnica županijskog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić te je naglasila kako se puno projekata odnosilo na kupnju zemljišta, ali i kupnju plastenika, što je poljoprivrednicima, obzirom na vremenske uvjete zadnjih godina, itekako potrebno kako bi osigurali kontinuitet proizvodnje.

Promocija zagorskih proizvoda

Župan Željko Kolar naglasio je kako se tvrdnja da u poljoprivredi nema budućnosti očito ne odnosi na našu županiju, obzirom na brojne nove poljoprivrednike koji se odlučuju time baviti. – krapinsko – zagorska županija svojom konfiguracijom ne dozvoljava neku veliku proizvodnju ogromnih količina pšenice ili kukuruza, no itekako se možemo baviti određenom vrstom proizvodnje, i to ekološke, u čemu možemo biti konkurentni i izvrsni – rekao je Kolar. Istaknuo je i kako su dokaz tome izvrsna zagorska bučina ulja koja dobivaju zlata na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, u čemu smo prestigli Međimurce i Varaždince, koji su prije desetak godina, kada se u našoj županiji time nitko nije ni bavio, bili prvi. Čestitao je dobitnicima sredstava te je rekao kako će se i u iduće dvije godine, kako je i bilo najavljeno, svake godine za deset posto povećavati sredstva za ovakve natječaje. Rekao je i kako će Krapinsko – zagorska županija, kroz manifestacije poput 100% zagorsko, i dalje promovirati domaće zagorske OPG – ove i proizvode i time im otvarati vrata za nova tržišta.

Podrška Županije

Domaćin, Mladen Cesarec, čije vrhunsko bučino ulje postiže zlatne rezultate na svim natjecanjima, zahvalio je u ime svih korisnika na potpori. – Deset godina bavim se poljoprivredom i u samom početku Županija mi je pružila veliku podršku, što se tiče ulaganja, potpora u mehanizaciju i kupnju zemljišta, ali i marketinga, jer nas dobro predstavlja kroz 100% zagorsko, što je za puno OPG – ova odličan skok u prodaji i prepoznatljivosti proizvoda – rekao je Cesarec.

Oroslavski gradonačelnik Viktor Šimunić pohvalio je ovakve natječaje za poljoprivrednike. – Iznimno je važno da se potiče i pomaže rad OPG – ova. Ovi županijski natječaji su mi uzor i smjernice prema kojima i mi kao grad trebamo ići i vjerujem da ćemo i mi uskoro imati slične natječaje za naše OPG – ove kojih imamo preko 180 – rekao je Šimunić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook