Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Da li iza grubog centraliziranja zdravstva stoji možda i privatizacija specijalnih bolnica?'

Župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima u radnom je posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji


U radnom posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji danas je delegacija Primorsko – goranske županije, predvođena županom Zlatkom Komadinom, zamjenicom župana Marinom Medarić te zamjenikom župana Vojkom Brautom.

Delegacija je, između ostalog, obišla Poslovno – tehnološki inkubator u Krapini, gdje je održana i konferencija za novinare.

Župan Željko Kolar istaknuo je da su na radnom sastanku nastavljeni razgovori i suradnju koje ove dvije županije imaju dugi niz godina. - Otvorili smo niz tema, vezanih za izazove pred nama, a to je prije svega nova financijska omotnica i Mehanizam za oporavak i otpornost. Došlo smo do zaključka da su županije ponovno, u budućem financijskom razdoblju, ostale bez direktnog financiranja njihovih projekata, za razliku od sjedišta županija koje će imati svoj ITU mehanizam i moći će direktno preko njega financirati svoje projekte. Za županije takva mogućnost nije predviđena – rekao je Kolar te dodao da se razgovaralo i kako poboljšati samo funkcioniranje županija i kako još dodatno raditi na spajanju poduzetnika, obrtnika i gospodarstvenika dviju županija.

Osvrnuo se i na izmjenu i dopunu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, gdje se predviđa totalna centralizacija zdravstveog sustava. - To znači da bi država preuzela osnivačka prava nad OB Zabok, što se naše županije tiče, zatim obje specijalne bolnice, Zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za javno zdravstvo, što znači da bi Županiji za upravljanje ostala samo primarna zdravstvena zaštita, Dom zdravlja i Ljekarne, što prije svega smatramo da je suprotno Ustavu RH koji kaže da je jedna od osnovnih zadaća županija voditi brigu o zdravstvu i samostalna je u tome, a s druge strane Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi također definira koje su ovlasti županije, a to je zdravstvo – naglasio je župan Kolar, dodajući da je su problemi u kojima se zdravstvene ustanove nalaze proizašli upravo zbog lošeg funkcioniranja centralne vlasti, koja je i u ovom sustavu sada zadužena i za visinu limita i za cijenu zdravstvenih usluga i za potpisivanje kolektivnog ugovora. - Mi kao osnivači, da je to bilo u našoj nadležnosti, niti kolega Komadina ni ja ne bi si mogli priuštiti da povećamo plaće djelatnicima za 6, 8 ili 12 posto, a osiguramo sredstva za samo 2 ili 4 posto, direktno stavimo u gubitak zdravstvenu ustanovu, što se tiče OB Zabok to je milijun kuna mjesečno. I sada bi zbog neke racionalizacije ili boljeg poslovanja oni koji su stvorili taj gubitak trebali upravljati? A mi smo uložili u naše zdravstvene ustanove na stotine milijuna kuna da bi one dobro i pozitivno poslovale, i sve osim OB Zabok naše su ustanove do korone poslovale pozitivno. Samo za kredit OB Zabok smo, što kroz decentralizirana, što kroz naša sredstva, uložili 150 milijuna kuna, a zadnju ratu ćemo tek 23.11. ove godine isplatiti. U ostale zdravstvene ustanove smo uložili preko 300 milijuna kuna, i interesira me koji je razlog zbog čega se povlači taj potez i da li iza toga grubog dodatnog centraliziranja zdravstva stoji možda i neka privatizacija specijalnih bolnica? – pita se Kolar.


Ističe da će se 'pod krinkom neke efikasnije javne centralne nabave' zapravo stvoriti kaos u zdarsvtvenom sustavu. -Nadam se da će bez obzira na prijedlog zakona biti dovoljno pameti da se to neće raditi. A da treba napraviti reda u zdarvstvenom ustavu, terba, ali taj put sigurno nije centralizacija zdravstvenog sustava i ne može onaj koji je napravio problem, taj problem rješavati tamo gdje dobro funkcionira sustav.

Zlatko Komadina nadovezao se na riječi župana Kolara. - Od kada smo preuzeli osnivačka prava 1993. godine u zdravstvu, samo je naša županija uložila preko pola milijarde kuna. Od zapuštenih institucija stvorili smo respektabilne specijalne bolnice, i sve druge institucije, i upravo Krapinsko – zagorska i Primorsko – goranska županija, s našim talasoterapijama i vašim toplicama izmjenjuju se u kvaliteti dobivanja državnih nagrada u turizmu i u zdravstvu. Prema tome, duboko se nadam da će predlagači ponovno pročitati Ustav RH i Zakon o lokalnoj samoupravi – rekao je Komadina te dodao da je centralizacija prisutna i što se tiče fondova EU.
- Sve što država radi u zadnje vrijeme, doslovno je na djelu centralizacija. Odnos 10:1 koji je nekada bio, sada je još i gori, od 10 kuna javnog novca mi spadamo ispod 1 kune, a nekad smo bili prema 2. Ovi će predlagači morati dobro objasniti što su htjeli s ovim izmjenama zakona – naglasio je župan Komadina.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook