Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Da li iza grubog centraliziranja zdravstva stoji možda i privatizacija specijalnih bolnica?'

Župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina sa suradnicima u radnom je posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji


U radnom posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji danas je delegacija Primorsko – goranske županije, predvođena županom Zlatkom Komadinom, zamjenicom župana Marinom Medarić te zamjenikom župana Vojkom Brautom.

Delegacija je, između ostalog, obišla Poslovno – tehnološki inkubator u Krapini, gdje je održana i konferencija za novinare.

Župan Željko Kolar istaknuo je da su na radnom sastanku nastavljeni razgovori i suradnju koje ove dvije županije imaju dugi niz godina. - Otvorili smo niz tema, vezanih za izazove pred nama, a to je prije svega nova financijska omotnica i Mehanizam za oporavak i otpornost. Došlo smo do zaključka da su županije ponovno, u budućem financijskom razdoblju, ostale bez direktnog financiranja njihovih projekata, za razliku od sjedišta županija koje će imati svoj ITU mehanizam i moći će direktno preko njega financirati svoje projekte. Za županije takva mogućnost nije predviđena – rekao je Kolar te dodao da se razgovaralo i kako poboljšati samo funkcioniranje županija i kako još dodatno raditi na spajanju poduzetnika, obrtnika i gospodarstvenika dviju županija.

Osvrnuo se i na izmjenu i dopunu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, gdje se predviđa totalna centralizacija zdravstveog sustava. - To znači da bi država preuzela osnivačka prava nad OB Zabok, što se naše županije tiče, zatim obje specijalne bolnice, Zavoda za hitnu medicinu i Zavoda za javno zdravstvo, što znači da bi Županiji za upravljanje ostala samo primarna zdravstvena zaštita, Dom zdravlja i Ljekarne, što prije svega smatramo da je suprotno Ustavu RH koji kaže da je jedna od osnovnih zadaća županija voditi brigu o zdravstvu i samostalna je u tome, a s druge strane Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi također definira koje su ovlasti županije, a to je zdravstvo – naglasio je župan Kolar, dodajući da je su problemi u kojima se zdravstvene ustanove nalaze proizašli upravo zbog lošeg funkcioniranja centralne vlasti, koja je i u ovom sustavu sada zadužena i za visinu limita i za cijenu zdravstvenih usluga i za potpisivanje kolektivnog ugovora. - Mi kao osnivači, da je to bilo u našoj nadležnosti, niti kolega Komadina ni ja ne bi si mogli priuštiti da povećamo plaće djelatnicima za 6, 8 ili 12 posto, a osiguramo sredstva za samo 2 ili 4 posto, direktno stavimo u gubitak zdravstvenu ustanovu, što se tiče OB Zabok to je milijun kuna mjesečno. I sada bi zbog neke racionalizacije ili boljeg poslovanja oni koji su stvorili taj gubitak trebali upravljati? A mi smo uložili u naše zdravstvene ustanove na stotine milijuna kuna da bi one dobro i pozitivno poslovale, i sve osim OB Zabok naše su ustanove do korone poslovale pozitivno. Samo za kredit OB Zabok smo, što kroz decentralizirana, što kroz naša sredstva, uložili 150 milijuna kuna, a zadnju ratu ćemo tek 23.11. ove godine isplatiti. U ostale zdravstvene ustanove smo uložili preko 300 milijuna kuna, i interesira me koji je razlog zbog čega se povlači taj potez i da li iza toga grubog dodatnog centraliziranja zdravstva stoji možda i neka privatizacija specijalnih bolnica? – pita se Kolar.


Ističe da će se 'pod krinkom neke efikasnije javne centralne nabave' zapravo stvoriti kaos u zdarsvtvenom sustavu. -Nadam se da će bez obzira na prijedlog zakona biti dovoljno pameti da se to neće raditi. A da treba napraviti reda u zdarvstvenom ustavu, terba, ali taj put sigurno nije centralizacija zdravstvenog sustava i ne može onaj koji je napravio problem, taj problem rješavati tamo gdje dobro funkcionira sustav.

Zlatko Komadina nadovezao se na riječi župana Kolara. - Od kada smo preuzeli osnivačka prava 1993. godine u zdravstvu, samo je naša županija uložila preko pola milijarde kuna. Od zapuštenih institucija stvorili smo respektabilne specijalne bolnice, i sve druge institucije, i upravo Krapinsko – zagorska i Primorsko – goranska županija, s našim talasoterapijama i vašim toplicama izmjenjuju se u kvaliteti dobivanja državnih nagrada u turizmu i u zdravstvu. Prema tome, duboko se nadam da će predlagači ponovno pročitati Ustav RH i Zakon o lokalnoj samoupravi – rekao je Komadina te dodao da je centralizacija prisutna i što se tiče fondova EU.
- Sve što država radi u zadnje vrijeme, doslovno je na djelu centralizacija. Odnos 10:1 koji je nekada bio, sada je još i gori, od 10 kuna javnog novca mi spadamo ispod 1 kune, a nekad smo bili prema 2. Ovi će predlagači morati dobro objasniti što su htjeli s ovim izmjenama zakona – naglasio je župan Komadina.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na državnoj cesti DC1 između izlaza Pojatno i rotora Westgate u smjeru Zagreba.   Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program