Prethodni članak
Sljedeći članak

'Kod nas se događaju pozitivne stvari, polako nam se doseljavaju mladi ljudi'

Uoči Dana općine Hrašćina, o proteklom razdoblju razgovarali smo s načelnikom Brankom Tukačom


[zl] Što je obilježilo razdoblje od prošlogodišnjeg Dana općine, što biste izdvojili kao najvažnije?

Tukač: Svakako je najvažniji konačni početak izgradnje naše školske sportske dvorane kod Područne škole Hrašćina. Gradnja je počela u srpnju prošle godine i jako dobro napreduje, pa vjerujemo da će biti i završena u roku, do 31. prosinca ove godine. To će mnogo značiti našim učenicima, za njihove sportske aktivnosti, ali i svim našim udrugama. Ukupna vrijednost bit će oko 13 milijuna kuna, a gradnju dvorane financira Krapinsko – zagorska županija, dok je Općina Hrašćina dala zemljište i poredila prostor uoči gradnje. Uz dvoranu, uređuje se i okoliš škole i sama škola, a ovih dana smo pregovarali i da se od centra povuče novi vodovodni vod, kanalizacija i nogostup, oko 250 metara te javna rasvjeta s kvalitetnom LED rasvjetom.

[zl] Spomenuli ste javnu rasvjetu. Općina Hrašćina i u tom segmentu ima novosti, zar ne?

Tukač: Da, krenuli smo u izmjenu javne rasvjete LED rasvjetom. Krenuli smo prvo u naselju Hrašćina, pa s trafostanicom u Gornjem Kraljevcu, zatim u Jarku Habekovom. Prijavili smo i projekt izmjene i proširenja javne rasvjete na Ministarstvo graditeljstva u vrijednosti 560 tisuća kuna. Radi se o potpunoj izmjeni i proširenju rasvjete na području cijele općine. Ostvarili smo pravo na 170 tisuća kuna, što znači da i Općina Hrašćina sudjeluje sa 170 tisuća kuna, jer je omjer financiranja 50:50. Iduće godine ponovno ćemo raspisati javni natječaj i nastaviti s projektom te se nadam da ćemo u roku dvije godine završiti projekt odnosno da će LED rasvjetom biti zamijenjena sva rasvjetna tijela te da će biti postavljeno još 30 lampi na dijelovima općine još nema rasvjete.

[zl] Što je s projektom rekonstrukcije Kulturnog centra?

Tukač: Rekonstrukciju Kulturnog centra s pripadajućim vrtićem i uređenjem okoliša prijavili smo na Mjeru 7.4.1. Još je uvijek u obradi i nadamo se pozitivnim rezultatima. Projekt je vrijedan 8,2 milijuna kuna, a njime bismo riješili kompletnu ovu zgradu. U objektu bi se nalazio vrtić s oko 25 polaznika, a mogao bi se i proširiti za još jednu skupinu ako bi bilo potrebe. Postoji velika potreba za vrtićem, jer više od 20 djece polazi vrtiće u susjednim općinama. Uz sam vrtić uredila bi se i velika dvorana za razne priredbe naših kulturnih i ostalih udruga, a riješilo bi se i pitanje smještaja svih udruga. Također, planirano je uređenje male čitaonice odnosno knjižnice za naše građane.

[zl] Koji su još infrastrukturni projekti i radovi u vašoj općini?

Tukač: Prošle smo godine Zagorskom vodovodu dali na prijavu projekt odvodnje odnosno kanalizacije glavnog kolektora odvodnje Kraljevca do Husinca. Radi se o dva projekta za koje je Općina uspjela napraviti projektnu dokumentaciju uz pomoć Hrvatskih voda. Zagorski vodovod te je projekte prijavio preko EU fondova, apsolvirana je građevinska dozvola i Zagorski je vodovod krenuo u prvu fazu projekta. Što se pak cesta tiče, mnogo je izrade projektne dokumentacije. Preko Ministarstva regionalnog razvoja prijavili smo cestu Domovec – Žežlji u dužini 800 metara i prošle smo godine dobili određena srdestva.

Napravljena je podloga za cestu i ove godine nominirali smo je za nastavak radova, kako bismo cestu asfaltirali i dovršili, a neslužbeno smo dobili informacije da nam je odobreno 150 tisuća kuna. Općina je sudjelovala i s vlastitih 250 tisuća. Svaki tren očekujemo i građevinsku dozvolu za cestu Rogini – Žugci, u dužini 2 km, pa ćemo je također prijaviti na ministarstva i EU fondove. Također, u fazi smo projektiranja ceste od Vinskog Vrha do Gornjeg Kraljevca. Kada ćemo dobiti građevinsku dozvolu, cestu bismo prijavili na Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, jer je projekt vrijedan oko 2 milijuna kuna, što Općina Hrašćina sama ne može isfinancirati. Imamo i nekoliko manjih projekata u samom centru u Trgovišću, uređenje prostora oko vijećnice, pošte, ambulante, uređenje trga i parkirališta.

Zajedno s općinama Konjščina, Budinščina, Lobor i Novi Golubovec radimo na projektu kvalitetnog odvajanja otpada, odnosno edukacije i informiranja građana, što je vrijednost od 480 tisuća kuna, od čega nam je od Fonda za zaštitu okoliša odobreno 405 kuna bespovratnih sredstava. Prošli smo na natječaju WiFi4U, odobreno nam je 15 tisuća eura, pa će na deset lokacija na području općine, gdje se građani najviše okupljaju, biti postavljen bežični internet besplatan za građane. Zajedno s Gradom Zlatarom i susjednim općinama, krenuli smo u izradu projektne dokumentacije za brzi Internet. U planu je izgradnja nogostupa i kanalizacije u dužini 3 km od Trgovišća do željezničke stanice, u suradnji sa Zagorskim vodovodom i ŽUC – om, a u sklopu tih radova i rotor u centru.

[zl] Kako ste zadovoljni povlačenjem sredstava iz EU?

Tukač: Nekoliko projekata nam je odobreno, još ih mnogo imamo u pripremi ili već prijavljenih i nećemo se obeshrabriti. Jedan od većih projekata nam je i uređenje ceste, odnosno šumskog puta koji spaja anselja Maretić, Vrbovo i Husinec, u dužini nešto manje od 3 km. U izradi smo projektne dokumentacije i bit će prijavljen na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a vrijednost je više od 2 milijuna kuna. Radimo i na projektnoj dokumentaciji za dva društvena doma, u mjesnim odborima Gornji Kraljevec i Hrašćina. Ne bi bili veliki domovi, 80 do 100 kvadrata, a potrebni su našim građanima. Preko našeg LAG – a Prizag, raspisali smo natječaj gdje bi svaka JLS mogla povući 54 tisuće eura i mi smo u natječaj stavili uređenje našeg groblje odnosno mrtvačniceu vrijednosti 450 tisuća kuna.

[zl] Kakva je suradnja s udrugama, što se sve radi za socijalu?

Tukač: Sa svim udrugama dobro surađujemo i dosta sredstava izdvajamo za njihov rad. Naše su udruge kvalitetne, uvijek sudjeluju u programima i događanjima općine. Također, imamo jako vrijedne učitelje i đake i iako je škola mala, postižu kvalitetne, iznadprosječne rezultate i vrlo smo ponosni na to. Školu nastojimo što bolje opremiti, a dvorana će još podići standard. Počeli smo postavljati nadstrešnice autobuse za nađe đake. Pomažemo i kroz prijevoz učenika koji financiramo 100 posto za osnovnoškolce, sufinanciramo za srednjoškolce, vrtić sufinanciramo s 50 posto cijene za prvo dijete, 70 posto drugo, treće i dalje besplatno, dajemo i pomoć za novorođenu djecu od 1500 kuna nadalje, sufinancirali smo školske udžbenike. Brinemo dosta oko socijale, za što izdvajamo oko 18 posto našeg izvornog proračuna. Nešto se pozitivno događa kod nas, nedavno je otvorena stomatološka ordinacija, a uskoro ćemo imati i ljekarnu. Mladi ljudi nam se polako doseljavaju, jer je mjesto mirno, a dosta dobro uređeno.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook