Prethodni članak
Sljedeći članak

Kod balkanskih dilera koji su operirali u Zagorju policija našla još 20kg kokaina

Foto: MUP


Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK – Služba Zagreb) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nastavili su kriminalističko istraživanje vezano uz kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženje, priopćilo je danas Ravnateljstvo policije.

-Tijekom kriminalističkog istraživanja na području Zagrebačke županije na temelju sudskog naloga obavljena je pretraga doma i drugih prostorija koje je koristio osumnjičeni 57-godišnjak te je pronađeno 20,3 kilograma kokaina. Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta policija je podnijela posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave - navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, proteklog tjedna PNUSKOK je uhitio četiri osobe koje se sumnjiče da su osnovale zločinačko udruženje koje se bavilo nabavkom, skladištenjem, prijevozom i preprodajom kokaina. Velika akcija, osim u Zagrebu, odvijala se i na području Krapinsko – zagorske županije proteklog utorka, kad su mnogi Zagorci na društvenim mrežama objavljivali kako policija na području Grabrovca i okolice Zaboka, Mokrica i Krapinskih Toplica provodi 'neku akciju' u kojoj je sudjelovao i policijski helikopter. No, Policijska uprava krapinsko – zagorska o tome nije imala informacija, budući da ona nije sudjelovala u toj akciji, tako da smo čak i na one osnovne informacije trebali čekati očitovanje iz zagrebačke središnjice.

Objava policije

Konačno, dva dana kasnije, Ravnateljstvo policije objavilo je kako je zagrebačka služba PNUSKOK-a (policijski USKOK) zajedno s USKOK-om provela kriminalističko istraživanje nad četiri osobe, „dva državljana Sjeverne Makedonije (1965. i 1996.), jednom državljankom Sjeverne Makedonije i Bugarske (1975.) i jednom hrvatskom državljankom (1990.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja“. Kako su pojasnili, istraga je utvrdila sumnju da je 'glava' ove organizacije bio 57-godišnji Makedonac, koji je ostalu trojku povezao i organizirao u zajedničke kriminalne rabote. „Prvoosumnjičeni 57-godišnjak je nabavljao veću količinu kokaina, koju je uskladištio na za to ranije određenim adresama, a drogu bi kasnije preuzimao, dok su osumnjičene pazile da preuzimanje prođe bez ometanja, odnosno bile su izvidnica prvoosumnjičenom te ga obavještavale o svim aktivnostima i pojavama koje bi mogle ugroziti daljnji transport i prodaju kokaina. Nadalje, 47-godišnjakinja i 31-godišnjakinja su prevozili ostale članove zločinačkog udruženja i to 57-godišnjaka i 26-godišnjaka koji je bio zadužen za prihvat i čuvanje droge te njenu distribuciju. Svi navedeni postupali su po uputama i izvršavali zadaće koje im je dao 57-godišnjak.“, objavilo je ravnateljstvo policije.

Zaplijena droge, novca i oružja

Iako je čitava PNUSKOK-ova akcija započela u Zagrebu, ona se na kraju proširila i na dijelove Zagrebačke, ali i Krapinsko – zagorske županije, gdje su osumnjičeni imali određene 'urede', odnosno, nekretnine koje su koristili što za boravak, što za skladištenje droge i zarađenog novca. - Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda provedena je pretraga stana i drugih prostorija na području Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije, a koje koriste osumnjičeni 57-godišnjak, 47-godišnjakinja i 26-godišnjak. U pretragama je pronađeno i oduzeto oružje (revolver, dva pištolja od kojih jedan s prigušivačem) i više komada streljiva, bankovne kartice, mobiteli, 189 400 eura, 5 100 kuna te četiri kilograma kokaina. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – kažu iz Ravnateljstva policije.

Akcija u Zagorju

Iako policija još uvijek ne otkriva detalje, neslužbeno smo doznali da je kokain pronađen u jednoj klijeti u Grabrovcu kod Zaboka, koju je ova dobro organizirana narko skupina iznajmila upravo kako bi u njoj 'poslovala u miru', no, to nije jedina nekretnina koju su koristili u Zagorju. Naime, kako smo također neslužbeno doznali, balkanska dilerska četvorka iznajmila je i jednu kuću u samom centru Krapinskih Toplica. Iako, doduše, prilikom policijske pretrage u toj kući navodno nije pronađena droga, u njoj je pronađeno oružje i pozamašna količina novca, preciznije, eura, a sad je policija, eto, dodatno pronašla još 20,3 kg kokaina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook