Prethodni članak
Sljedeći članak

Koalicija za život u zajednici

Koaliciju za život u zajednici čini osam organizacija civilnog društva koje se zalažu za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a njezin cilj je osvješćivanje javnosti kako i osobe s invaliditetom imaju jednaka prava na život u zajednici.


Zamjenica župana za društvene djelatnosti Sonja Borovčak primila je u ponedjeljak 27. veljače 2012. god.  predstavnike udruga okupljenih u Koaliciji za život u zajednici, a kako bi se upoznala s njihovim radom. Sastanku su ispred koalicije prisustvovali Mirjana Dobranović iz Udruge za promicanje istih mogućnosti (UPIM), Kristijan Grđan iz Udruge za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama Sjaj, Neven Trbović iz Udruga za promicanje inkluzije i Vesna Budak iz Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Put u život-PUŽ.

Koaliciju za život u zajednici čini osam organizacija civilnog društva koje se zalažu za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a njezin cilj je osvješćivanje javnosti kako i osobe s invaliditetom imaju jednaka prava na život u zajednici.

Člankom 19. UN-ove Konvencije za prava osoba s invaliditetom propisano je da svaka osoba s invaliditetom ima jednako pravo na život u zajednici, a obzirom da ju je Republika Hrvatska ratificirala, Konvencija je obvezujuća za RH.

Koalicija za život u zajednici osnovana je prije godinu dana sa željom da se taj članak uspješno i kvalitetno provodi. Za punu provedbu navedene konvencijske odredbe nužna je administrativna i fiskalna decentralizacija, pa Koalicija smatra kako ključnu ulogu u njezinoj provedbi imaju upravo lokalne zajednice tako da su u zadnja tri mjeseca obišli skoro sve županije i 10 lokalnih jedinica i gradova.

Sastanak je održan u okviru aktivnosti projekta pod nazivom Sastanci sa županijama i gradovima unutar koje je predviđen obilazak 21 županije i 10 gradova.  U ime Koalicije ove sastanke organiziraju njezine članice UPIM i SJAJ. Sastanak s predstavnicima županije  osamnaesti je održani sastanak od 21 županije.

Osim upoznavanja s radom članica Koalicije dosta vremena posvetilo se županijskim aktivnostima. Naime, Krapinsko-zagorska županija jedna je od prvih koja je donijela Strategiju za osobe s invaliditetom, dok su udruge osoba s invaliditetom s područja Županije osnovale Koordinaciju udruga s ciljem jačanja suradnje među udrugama OSI i  ostvarivanja i promicanja prava osoba s invaliditetom, zajedničkog istupanja, iniciranja i predlaganja mjera, te konkuriranja na domaćim i inozemnim natječajima. S ciljem uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada, provodi se Projekt Poticanje inventivnijeg uključivanja OSI na tržište rada (IV kompenenta IPA programa), u sklopu kojeg je i donesen Županijski akcijski plan zapošljavanja OSI za područje KZŽ, kao i projekt UNLIMITED namijenjen intenzivnijem uključivanju OSI na tržište rada. Partneri na provođenju projekta su: KZŽ, ZARA, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Obrtnička komora KZŽ i Gospodarska komora KZŽ.

Kao glavne smjernice u razvoju skrbi za osobe s invaliditetom na koje se treba usmjeriti u budućem radu su mijenjanje krutog sustava socijalne skrbi i fiskalna decentralizacija kako bi više sredstava preostalo za djelovanje na lokalnoj razini, nastavljanje s praksom poticanja zapošljavanja te promoviranje dobrih primjera prakse u zapošljavanju kroz mijenjanje svijesti poslodavaca, poticanje inkluzivnog stanovanje i razbijanje barijera u glavama ljudi izgrađenih na predrasudama. Potaknuto je i rješavanje dva slučaja zapošljavanja mladih osoba s invaliditetom školovanih u COO Dubrava. 

Može se zaključiti da su sudionici sastanka prepoznali svrhu Koalicije, da se samo zajedničkim radom, komunikacijom i razgovorima mogu postići boljitak života osoba s invaliditetom i dosljedna primjena članka 19. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom te da je Koalicija pozvala i ostavila prostor za daljnju suradnju na ovom području.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook