Prethodni članak
Sljedeći članak

Koalicija za život u zajednici

Koaliciju za život u zajednici čini osam organizacija civilnog društva koje se zalažu za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a njezin cilj je osvješćivanje javnosti kako i osobe s invaliditetom imaju jednaka prava na život u zajednici.


Zamjenica župana za društvene djelatnosti Sonja Borovčak primila je u ponedjeljak 27. veljače 2012. god.  predstavnike udruga okupljenih u Koaliciji za život u zajednici, a kako bi se upoznala s njihovim radom. Sastanku su ispred koalicije prisustvovali Mirjana Dobranović iz Udruge za promicanje istih mogućnosti (UPIM), Kristijan Grđan iz Udruge za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama Sjaj, Neven Trbović iz Udruga za promicanje inkluzije i Vesna Budak iz Udruge roditelja djece s posebnim potrebama Put u život-PUŽ.

Koaliciju za život u zajednici čini osam organizacija civilnog društva koje se zalažu za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a njezin cilj je osvješćivanje javnosti kako i osobe s invaliditetom imaju jednaka prava na život u zajednici.

Člankom 19. UN-ove Konvencije za prava osoba s invaliditetom propisano je da svaka osoba s invaliditetom ima jednako pravo na život u zajednici, a obzirom da ju je Republika Hrvatska ratificirala, Konvencija je obvezujuća za RH.

Koalicija za život u zajednici osnovana je prije godinu dana sa željom da se taj članak uspješno i kvalitetno provodi. Za punu provedbu navedene konvencijske odredbe nužna je administrativna i fiskalna decentralizacija, pa Koalicija smatra kako ključnu ulogu u njezinoj provedbi imaju upravo lokalne zajednice tako da su u zadnja tri mjeseca obišli skoro sve županije i 10 lokalnih jedinica i gradova.

Sastanak je održan u okviru aktivnosti projekta pod nazivom Sastanci sa županijama i gradovima unutar koje je predviđen obilazak 21 županije i 10 gradova.  U ime Koalicije ove sastanke organiziraju njezine članice UPIM i SJAJ. Sastanak s predstavnicima županije  osamnaesti je održani sastanak od 21 županije.

Osim upoznavanja s radom članica Koalicije dosta vremena posvetilo se županijskim aktivnostima. Naime, Krapinsko-zagorska županija jedna je od prvih koja je donijela Strategiju za osobe s invaliditetom, dok su udruge osoba s invaliditetom s područja Županije osnovale Koordinaciju udruga s ciljem jačanja suradnje među udrugama OSI i  ostvarivanja i promicanja prava osoba s invaliditetom, zajedničkog istupanja, iniciranja i predlaganja mjera, te konkuriranja na domaćim i inozemnim natječajima. S ciljem uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada, provodi se Projekt Poticanje inventivnijeg uključivanja OSI na tržište rada (IV kompenenta IPA programa), u sklopu kojeg je i donesen Županijski akcijski plan zapošljavanja OSI za područje KZŽ, kao i projekt UNLIMITED namijenjen intenzivnijem uključivanju OSI na tržište rada. Partneri na provođenju projekta su: KZŽ, ZARA, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Obrtnička komora KZŽ i Gospodarska komora KZŽ.

Kao glavne smjernice u razvoju skrbi za osobe s invaliditetom na koje se treba usmjeriti u budućem radu su mijenjanje krutog sustava socijalne skrbi i fiskalna decentralizacija kako bi više sredstava preostalo za djelovanje na lokalnoj razini, nastavljanje s praksom poticanja zapošljavanja te promoviranje dobrih primjera prakse u zapošljavanju kroz mijenjanje svijesti poslodavaca, poticanje inkluzivnog stanovanje i razbijanje barijera u glavama ljudi izgrađenih na predrasudama. Potaknuto je i rješavanje dva slučaja zapošljavanja mladih osoba s invaliditetom školovanih u COO Dubrava. 

Može se zaključiti da su sudionici sastanka prepoznali svrhu Koalicije, da se samo zajedničkim radom, komunikacijom i razgovorima mogu postići boljitak života osoba s invaliditetom i dosljedna primjena članka 19. UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom te da je Koalicija pozvala i ostavila prostor za daljnju suradnju na ovom području.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, pojedinim dionicama autocesta i graničnim prijelazima. Poteškoće u prometu, povremeni zastoji i vožnja u koloni mogući su u zonama privremene regulacije prometa te na pojedinim graničnim prijel...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program