Prethodni članak
Sljedeći članak

Klanječki KUD 'Antun Mihanović' svečanim koncertom proslavio 40 godina djelovanja


Kulturno – umjetničko društvo 'Antun Mihanović' iz Klanjca svečanim je koncertom pred domaćom publikom održanim u subotu proslavilo 40. godišnjicu neprekidnog djelovanja.

–Nakon dužeg pandemijskog razdoblja ovaj nam je rođendan vrlo važan. Proslavili smo ga u krugu svoje najvjernije domaće publike, članova obitelji, bivših članova i ljubitelja folklora i tradicije koncertom u subotu u Velikoj gradskoj dvorani. Iz zahvalnosti i pijeteta prema svim našim bivšim članovima, od kojih mnogi više nisu među nama, željeli smo pjesmom i plesom proslaviti ovaj veliki jubilej i pokazati da njihov rad, postignuća i zalaganje danas žive u novoj generaciji mladih plesača i pjevača – osvrnula se predsjednica društva Melita Ulama na rođendanski koncert.

U organizaciju koncerta i nastupe uključile su se sve generacije i sekcije KUD –a, a u njihovim su nastupima uživali brojni uzvanici, među njima i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Još prije koncerta, o vrlo uspješnom radu klanječkog KUD – a porazgovarali smo s predsjednicom društva te se dotakli samih početaka djelovanja društva. - Do osnivanja KUD-a došlo je godine 1981. kada su klanječke učiteljice Pamira Lovrek, Vera Havrle i Jasna Milčić okupile svoje kolegice, učenice i prijateljice te je u Klanjcu započelo djelovati žensko folklorno društvo. Ubrzo im se pridružiotad već afirmiranitamburaški sastav „Zelenjak“ te njihov ples obogaćuje živom svirkom. U siječnju 1982. formalno je osnovano kulturno-umjetničko društvo „Antun Mihanović“ te u kontinuitetu djeluje do danas. Umjetnički voditelj iste godine postaje Branko Poljak, do tad plesač Folklornog ansambla „Joža Vlahović“, kojizapočinje višegodišnji predani rad. Njegove plesne i pedagoške vještine i nevjerojatan entuzijazamprivlači velik broj plesača svih uzrasta pa je, uz odlično vodstvo, uslijedilo razdoblje umjetničke renesanse, značajan napredak u kvaliteti i kupnji nošnji, brojna putovanja te prepoznatljivost na lokalnoj i nacionalnoj razini – upoznala nas je s početkom djelovanja Društva predsjednica Ulama.

U početku je KUD  uvježbavao i izvodio koreografirani folklor. –U suradnji s entuzijastima i poštovateljima narodne baštine Dragom Gajšakom, Dragom Lovrekom, Nikolom Mirićem i Dragicom Gajšak te počasnim članom Vlatkom Hercegom Kuhtom, započelo s istraživanjem narodnih običaja, prikupljanjem pjesama i plesova sutlanskog kraja te zagorskih narodnih nošnji.Zahvaljujući njima u izvedbi našeg KUD-a mogli ste vidjeti neke već zaboravljene običaje poput zagorske svadbe iz 19. stoljeća, čehatve, belatve, maškara i košnje trave– ispričala nam je Melita Ulama.

Već u prvim godinama djelovanja KUD ostvaruje zapažena gostovanja na velikom smotrama poput Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni, Kmečkim ohcetima u Ljubljani i na Smotri folklora u Zagrebu.

–Posebno iz tog razdoblja ističem nama vrlo dragavišegodišnja gostovanja na Danima jeseni u austrijskom Leibnitzu te predstavljanje Zagorja u njemačkom gradu Murnau. I danas se u našem društvu prepričavaju dogodovštine s ovih putovanja, nezgode iza pozornice te parafraziraju izjave i prepirke.Kvaliteti društvai druženja, na osobit način pridonosio je Tamburaški sastav „Zelenjak“ i to u sastavu Rudica Tramišak kao voditelj, braća Krsto, Veljko i Boško Čižmek, Josip Horvat i Krešo Špoljar. I nakon prestanka aktivnog sudjelovanja u radu KUD-a, „Zelenjak“ ostaje nezaobilazni dio našeg KUD-a, ali i cijele naše zajednice.Godine 1989.osnovana je Sekcija dvorskih plesova koja je uvježbavala plesove polku, valcer i kadrilju pod budnim okom plesnog koreografa prof. Tihomira Kološića s ciljem očuvanja plesova 19. stoljeća. Sekcija potom nastupapod vodstvom Branka Poljaka i oživljava društvene običaje u obnovljenim dvorcima Zagorja.Godine 1995. članice folklorne sekcije osnivaju Žensku vokalnu skupinu „Sutla“ te s voditeljicom Zdenkom Poljak nastupaju npr. na Festivalu klapa u Omišu, u Europskom centru u Zagrebu, u Gradskoj kavani sa Zdenkom Kovačiček i orkestrom Vanje Lisaka tegostuju u televizijskim emisijama – ukratko nam je ispričala povijest djelovanja svog KUD-a predsjednica Ulama.

Tijekom godina kroz društvo je prošlo oko 250 članova, dok danas broji sedamdesetak odraslih članova uglavnom mlađe dobi i tridesetak djevojčica i dječaka u dječjoj skupini. -Ističem da su značajnu ulogu u osnivanju i razvoju KUD-a, osim spomenutih voditelja, članova i inicijatora, imale i Lidija Jambrešić, Brankica Greblički i Gordana Čukac. Prvi je predsjednik bio Andrija Čuk, a dopredsjednik Željko Fink. Predsjednici su potom bili redom: Tomislav Žibrat, Drago Lovrek, Damir Bertol i Veljko Čižmek, Sekica Filko i Goran Iveković. Nakon Brankice Greblički tajničke poslove preuzima Cilika Pleteš te je ona dobra duša, utjeha i ohrabrenje svim članovima KUD-a sljedećih petnaestak godina. Danas je tajnica Snježana Horvatin čije nas nepresušne ideje i inicijative svakodnevno tjeraju na pomicanje granica i realizaciju naizgled nemogućeg. Danas aktivno djeluju četiri sekcije: folklorna, pjevačka, dvorski plesovi i dječja folklorna. Kao i svako amatersko kulturno-umjetničko društvo i naše predvode entuzijasti koji svoje znanje i vještine i slobodne vrijeme daruju društvu, zajednici i svojim prijateljima u KUD-u. Naši voditelji danas su Nikola Hrbud, Danijela Stanišak, Vesna Siročić i Mira Petek – predstavila nam je pojedince koji stoje iza uspjeha KUD-a njegova predsjednica.

Predsjednica kaže da se teško odlučiti za najdraži nastup jer je svaki nastup poseban te se iza svakog kriju nevjerojatne dogodovštine s pozornice, iza pozornice, s putovanja i priprema, ali ipak izdvaja neke.

– Osim već ranije pobrojenih, na smotrama u Pleternici, Voloderu, Ogulinu, Brdovcu, Đakovu i Velikoj te na županijskim smotrama, na međužupanijskoj smotri u Rudama, na manifestaciji u Vrbovcu i na HRT-ovoj „Lijepoj našoj“. Od inozemnih nastupa ističem Međunarodnu smotru folklora u Nizozemskoj, na Danima kulture i turizma u Francuskoj te gostovanja u Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.Na kraju moram spomenuti nama najvažnije nastupe, a to su oni pred domaćom publikom u susjednim mjestima i u Klanjcu. Organizatori smo ili inicijatori brojnih kulturnih događanja i priredbi u gradu: koncerata uz Dan Grada, nastupa uz Zahvalu jeseni u Klanjcu, večeri folklora, humanitarnih koncerata, a više od dvadeset i pet godina organiziramo i tradicionalni božićni koncert za naše sugrađane i goste– kaže predsjednica klanječkih folkloraša kojima su najveća radost prepuna dvorana i pljesak publike.

I u sljedećoj godini klanječki KUD očekuju brojni nastupi. - U svibnju 2023. predstavit ćemo se našim gostima iz 14 europskih zemalja partnera u „Town twinning“ EU projektu grada Klanjca, a u lipnju pripremamo Godišnji koncert KUD-a povodom godišnjice rođenja Antuna Mihanovića.Sljedeće godine na rasporedu nam jei jedno inozemno putovanje te gostovanje dragih nam gostiju, jednog renomiranog zagrebačkog KUD-a u Klanjcu krajem svibnja. Za početak svevas srdačno pozivamo na naš ovogodišnji Božićni koncert koji će se održati 18. prosinca 2022. u 19 sati u Sportskoj dvorani u Klanjcu – najavljuje nove nezaboravne nastupe neumornih klanječkih folkloraša njihova predsjednica.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook