Prethodni članak
Sljedeći članak

Kinezi od malog zagorskog obrta naručili ogromne količine madraca i posteljina

MONTEX, danas poznat diljem Hrvatske kao pouzdani partner mnogih domaćih i stranih kompanija, uspješan obrt u vlasništvu braće Kvež, koji u srcu Zagorja, u Svetom Križu Začretju, proizvode vrhunske madrace, nadmadrace, poplune, jastuke, prekrivače, posteljinu, plahte, jastučnice, sjedalice, krevete… te brojne druge proizvode iz tog spektra asortimana, prije desetak godina bio je mali obiteljski obrt u kojem se proizvodilo maksimalno tridesetak madraca mjesečno.

Kako su Darko i Mario Kvež uopće počeli s proizvodnjom, koje su sve poslovne muke prolazili tijekom protekla dva desetljeća kako bi danas postali poznati, priznati i jedni od vodećih hrvatskih proizvođača vrhunskih madraca i posteljina svjetske kvalitete, nedavno su otkrili javnosti, a taj tekst možete pročitati na linku OVDJE.

Iako je njihov asortiman vrlo širok, u njihovoj se ponudi posebno izdvajaju madraci i nadmadraci od visokokvalitetnih hladnolijevanih (HR) i termoaktivnih (MEMORY) pjena, koje, kao i krevete te sjedalice za razne klupe, stolice ili fotelje, osim u svim standardnim dimenzijama koje su uobičajene na tržištu, proizvode čak i u nestandardnim dimenzijama, odnosno, u dimenzijama po želji kupca.

- Dolaze nam i javljaju nam se mnogi kupci koji iz raznih razloga trebaju madrace i nadmadrace u dimenzijama koje ne mogu naći na tržištu. Razlozi za to ovise od slučaja do slučaja. Nekom treba uži madrac jer si je sam napravio nekakav ležaj, no, najčešće je riječ da ljudi traže veće madrace. Tako nam dolaze i mnogi poznati hrvatski rukometaši i košarkaši, kojima je prava muka spavati na krevetu ili madracu duljine 200 centimetara, kakve uglavnom možete naći na tržištu. U tom slučaju, mi za njih izradimo madrac u dimenzijama koje žele, a najveći kojeg smo radili bio je 280 x 260 centimetara – otkrivaju nam Braća Kvež.

No dakako, takvi slučajevi ne čine pretjerano velik udio u njihovoj proizvodnji.

- Preko 90% madraca koje prodamo su u standardnim dimenzijama, širine 90, 140, 160, 180 i 200 centimetara i njih kontinuirano proizvodimo i uvijek, kako se to kaže, 'imamo na lageru'. Isto je, naravno, i s nadmadracima – kažu iz MONTEX-a, čiju kompletnu ponudu madraca, kao i ostalog asortimana, možete pronaći jednostavnim klikom na njihovu internetsku stranicu:

MONTEX – madraci i posteljine iz srca Zagorja


O madracima koje proizvode braća Kvež, čiju su vrhunsku kvalitetu i pristupačne cijene prepoznali i brojni hoteli diljem Hrvatske, postoji i jedna poprilično zanimljiva anegdota, a vezana je uz izgradnju Pelješkog mosta kojeg je gradila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation.

- Negdje u siječnju 2018. godine nazvao me jedan čovjek, Hrvat, koji je bio zaposlenik te kineske kompanije i tražio me da mu pošaljem ponudu za 500 madraca za kamp u kojem će spavati kineski radnici koji će graditi Pelješki most. Bit ću potpuno iskren, znajući kakva je kod nas situacija i kako vrlo često funkcioniraju te velike nabave, mislio sam da čovjek treba samo takozvanu 'kontra-ponudu', a da je već unaprijed dogovorio od koga će ih kupiti. No ipak, ja sam kontaktirao sve naše dobavljače, zatražio ponude za materijal i provjerio kakvi su uvjeti i rokovi za nabavku takve količine materijala, jer mi smo u to vrijeme bili još uvijek mali obrt koji je proizvodio najviše 20-30 madraca mjesečno. Kad sam dobio povratnu informaciju, sastavio sam ponudu i poslao je. Ponuda je bila, smatram, realna. Niti sam nešto spuštao cijenu, niti sam je dizao. I kao uvjet sam u ponudu stavio da 50 posto cijene trebaju platiti avansno, a preostalih 50 posto neposredno prije same isporuke – prisjeća se Darko Kvež.

Nakon što je poslao ponudu, kaže, nitko se nije javljao i on je s vremenom na nju potpuno zaboravio, da bi ga nekih dva mjeseca kasnije ponovno kontaktirao isti muškarac.

- Nazvao me je ponovno i rekao da je vidio da proizvodimo i jastuke, i poplune, i posteljinu, te da me moli da mu pošaljem ponudu i za 1000 kompleta svega toga. I opet, ja sam ponudu sastavio i poslao, ali nikakve povratne informacije nisam dobio, niti mi je itko odgovorio na mail. No, nakon nekog vremena, taj čovjek me nazvao i rekao mi da me samo zove kako bi me usmeno obavijestio i najavio mi da je naša ponuda prihvaćena i da možemo smatrati da smo taj posao dobili, ali svejedno ja nisam dobio ništa službeno, niti napismeno na e-mail. I drugi dan sam išao plaćati neke račune, pogledam ja stanje na našem bankovnom računu, kad ono – šok. Kinezi su uplatili ne 50 posto avansa, nego odmah čitavi iznos..., dakle, sto posto ponuđene cijene. Nisam mogao vjerovati. Ja toliko novca do tad u životu nisam ni vidio na nekom računu – prepričao nam je Darko svoje neobično, ali vrlo pozitivno iskustvo s Kinezima, koji su tako od (u to vrijeme malog) zagorskog obrta naručili ogromne količine madraca i posteljina te sve platili unaprijed.


- Rok za izradu bio je dva mjeseca, a mi smo sve uspjeli odraditi za 45 dana. To je za nas u to vrijeme bio uistinu veliki izazov, volimo reci "maturalni rad". I koliko smo dobili povratne informacije, Kinezi su bili vrlo zadovoljni ne samo našom uslugom, nego prije svega kvalitetom naših proizvoda. U konačnici, nama je zauvijek ostala mogućnost da možemo reći da je Pelješki most uspješno izgrađen jer su na njemu radili graditelji koji su uvijek bili svježi i odmorni jer su spavali na našim zagorskim madracima – uz smijeh su nam ispričala vrijedna braća Kvež.

Inače, kad su madraci u pitanju, braća Kvež su vodila računa da ponude svojim kupcima što veći izbor različitih vrsta, kako bi svatko za sebe pronašao idealnu vrstu ili čak kombinaciju različitih vrsta pjena te kako bi svaki kupac sam mogao izabrati za njega idealni omjer luksuza i cijene.

- Kad su madraci u pitanju, u ponudi imamo čak devet različitih vrsta madraca, koji su nazvani: Holidays, Premium, Royal, Royal plus, Exkluziv, Exkluziv plus, Superex, Elegance i Elegance plus, a imamo i dvije vrste nadmadraca. Naravno, svaku vrstu madraca nudimo u svim dimenzijama, tako da je naša ponuda madraca uistinu i više nego dovoljna da svaka obitelj i svaki pojedinac nađe svoj idealni madrac – pričaju nam Darko i Mario Kvež.

Iako kažu da nema pravila, moglo bi se reći da su im među najprodavanijim madracima Royal i Royal plus, a intenciju da im se približi po popularnosti pokazuje i Superex madrac, čiju jezgru čini 10 cm hladnolijevane ili HR pjene (HR4535) gustoće 35 kPa, koja stvara čvrstu bazu, na koju sa svake strane dolazi po 5 cm hladno lijevane pjene (HR3530) gustoće 30 kPa, koja doprinosi dodatnoj udobnosti.

.

Važno je spomenuti i to da je obrt MONTEX, koji je svoj poslovni put započeo 'na dvorištu kraj garaže' u Ulici Ribnjak u Svetom Križu Začretju, danas ozbiljan poslovni subjekt u novoizgrađenom objektu i moderno uređenim prostorima na adresi Mirkovec 23/b, Sveti Križ Začretje, gdje se nalazi i veliki izložbeni salon, u kojem kupci mogu uživo vidjeti, ali i 'isprobati' njihove proizvode.

Odnedavno, MONTEX – madraci i posteljine iz srca Zagorja imaju i svoj novi web-shop, odnosno, internetsku trgovinu, putem koje se mogu razgledati i naručiti svi njihovi proizvodi, osim, dakako, onih koje proizvode po mjeri.

Napominjemo, tu je i njihov već spomenuti izložbeni salon, koji se također može posjetiti ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 15 sati, utorkom i četvrtkom od 8 do 19 sati te subotom od 8 do 13 sati.

Također, upiti im se, osim preko web stranice www.montex.hr, mogu slati i putem elektronske pošte na adresu [email protected].

Na koncu, braća Kvež i direktno komuniciraju sa svojim klijentima i kupcima te su unutar gore navedenog radnog vremena dostupni i na brojeve mobilnih telefona +385 98 754 185 te +385 98 170 6145.

Pročitajte više na sljedećem linku:

Braća Kvež u srcu Zagorja proizvode madrace i posteljinu svjetske kvalitete

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook