Prethodni članak
Sljedeći članak

Kazne i do 40 000 kuna: Pogledajte još jednom popis novčanih kazni za kršenje mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš na jučerašnjoj je sjednici vlade objavio nove kazne za kršenje mjera


Ministar zdravstva Vili Beroš na jučerašnjoj je sjednici vlade objavio nove kazne za kršenje mjera. Vlada je jučer naime u hitnu saborsku proceduru uputila i dopunu Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojom se predlažu novčane kazne za kršenje epidemioloških mjera.

"Zakonskim prijedlogom propisuje se nova sigurnosna mjera obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabrana ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te zabrana ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici. Maske se na pravilan način nose kada pokrivaju usta i nos, ističe se u dopuni zakona.

Zakon donosi niz novih kazni za prave osobe koje idu sve do 40.000 kuna, no građane vjerojatno najviše zanima ona koja se odnosi na fizičke osobe koje krše mjere. Kazna za građane koji se ne pridržavaju mjera, uključujući i one koji ne nose pravilno kaznu, iznosi 500 kuna. No, riječ je o mandatnim kaznama, koje će se izdavati na mjestu počinjenja prekršaja i na njih se primijenjuju odredbe iz Prekršajnog zakona. To znači da kazna, ako se plati u roku tri dana, ne iznosi 500 nego 250 kuna, kao što je slučaj i s kaznama u prometu.

Iz vlade neslužbeno govore kako su se za kaznu od 500 kuna koja za plaćanje u roku tri dana iznosi 250 kuna odlučili kako ne bi dodatno financijski opterećivali građane. Kažu kako je i 250 kuna danas velik iznos i kako vjeruju da će se s visinom kazne od 500, odnosno 250 kuna ispuniti cilj zbog kojih se sankcije i uvode, a to je poštivanje propisanih mjera za suzbijanje epidemije koronavirusa. Kazne mogu izdavati inspektori civilne zaštite, inspektori Državnog inspektorata i policajci.

Pogledajte još jednom popis novčanih kazni za kršenje mjera:
• Propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna do 40.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja.
• Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna.
• Za prekršaj fizičke osobe propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna u slučaju nepridržavanja propisanih mjera. Ista kazna odnosi se i na one koji masku ne nose pravilno.
• Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona. Podsjetimo, novim mjerama privatna okupljanja ograničena su na najviše deset osoba.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook