Prethodni članak
Sljedeći članak

KAMO S OTPADOM? 'Kršimo Odluku jer drugog izbora nemamo, a ministarstvo nema rješenje'

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je Odluku o zatvaranju odlagališta otpada dijem Hrvatske, među kojima su zabočko 'Gubaševo' i bedekovčanski 'Lesičak'. Taj bi se otpad trebao voziti u Gorjak kojim upravlja Krakom koji tvrdi da s njime nema kamo

  • foto: smetlište u Gubaševom

    foto: smetlište u Gubaševom


Ministarstvo okoliša i energetike 21. prosinca prošle godine donijelo je odluku o dinamici zatvaranja odlagališta otpada diljem Hrvatske. U odluci, koju potpisuje ministar Tomislav Čorić, spomenuta su i tri zagorska odlagališta - Tugonica u Mariji Bistrici, Lesičak u Bedekovčini i Gubaševo u Zaboku. Naknadnom ispravkom odluke, Tugonica je nastavila s radom, a ostala dva trebala su biti zatvorena s prvim danom 2019. godine. Otpad koji je do tog datuma bio odvožen na Lesičak i Gubaševo, trebao je biti preusmjeren na odlagalište Gorjak u kojim upravlja krapinska komunalna tvrtka Krakom. No to se nije dogodilo pa Komunalno Zabok gotovo pola godine nakon što je Odluka ministarstva stupila na snagu otpad odvozi na odlagališta koja bi trebala biti zatvorena.

'Otpad na Gorjak ne može'

Te se problematike na zadnjoj sjednici zabočkog Gradskog vijeća dotakao i direktor Komunalnog Zabok, Rajko Turk, ali i gradonačelnik Ivan Hanžek. - Krakom naš otpad ne želi primati jer kažu da nemaju dovoljne kapacitete niti uređeno odlagalište za prihvat otpada Komunalnog Zabok. Nama su se predlagale opcije da otpad vozimo u Liku i na neke udaljene lokacije što bi građanima znatno povećalo cijene odvoza. Nije nam jasno kako je moguće da postoji odluka o koju se netko oglušuje i ništa se ne događa - rekao je Turk. I gradonačelnik Hanžek zgrožen je stanjem u kojem se zatekao i Grad i komunalno poduzeće, ponajviše jer su odlagališta koja su trebala biti zatvorena počele obilaziti inspekcije, a kazne za nepoštivanje odluke kreću se u desecima tisuća kuna.

foto: odlagalište otpada Gorjak u Jesenju

- Mi nemamo tu mnogo izbora ni mogućnosti. Kršimo odluku koju je potpisao ministar jer je to jedina opcija koju imamo, a za to nam prijete visoke kazne. Nama su članovi inspekcijskog nadzora predložili da neka mi prijavimo Krakom da krši odredbu dok oni u isto vrijeme ne čine ništa da se odluka počne poštivati. Zbilja ne vidim rješenje, osim da jednostavno počnemo poštivati odluku i da kamioni komunalnoga počnu voziti otpad u Gorjak pa ako ih ne puste unutra da jednostavno počnu kipati otpad na cestu - istaknuo je Hanžek uz riječi da se očito situacija neće riješiti dok se ne izazove skandal pa da netko počne reagirati, ali i da veliku odgovornost snosi ministar koji prije donošenja odluke nije sagledao stanje na terenu. Grad je, dodaje gradonačelnik, prošli tjedan još jednom poslao dopis Krakomu u nadi da će se situacija riješiti, no priznaje da ne vjeruje u skoro riješenje ovog apsurda. Upit o ovom problemu poslali smo i tvrtki Krakom iz koje su dopisom poručili kako oni sa zabočkim i bedekovčanskim otpadom nemaju kamo, unatoč odluci koju je donio ministar Tomislav Čorić.

- Zasada nismo u mogućnosti prihvaćati otpad s područja drugih jedinica lokalne samouprave jer prema snimku raspoloživih kapaciteta na odlagališnoj plohi na kojoj se odlaže otpad preostali kapacitet jedva zadovoljava prostor za prihvat otpada s područja na kojima društvo Krakom d.o.o. gospodari s otpadom a to su jedinice lokalne samouprave: Krapina, Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj. Sanacija odlagališta zadnjih nekoliko godina stagnira te kao takvo odlagalište nema ispunjene tehničko-tehnološke uvjete za prihvat veće količine otpada - piše u odgovoru. Također, iz Krakoma kažu kako su o svemu obavijestili i resorno ministarstvo te im poručili kako bi za daljnje i povećano odlaganje otpada na odlagalište Gorjak trebalo provesti njegovu hitnu sanaciju za što bi novčana sredstva trebao osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Što kaže ministarstvo?

Nazire li se skoro rješenje problema pitali smo i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje je spornu odluku i donijelo. Iz njhova odgovora konkretne informacije nismo doznali. Vrlo službeno su nam odgovorili kako je odluku potrebno provoditi i zatvoriti sva odlagališta koja su popisana, a otpad preusmjeriti na ona koja su istaknuta u istoj odluci.

- Državni inspektorat provodi inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona i propisa donesenih temeljem Zakona, a sukladno Zakonu također su propisane i novčane kazne za jedinice lokalne samouprave ukoliko ne osiguraju prestanak rada i zatvaranje odlagališta kojim upravlja pravna osoba koja je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave kao i preuzimanje miješanog komunalnog i neopasnog otpada prikupljenog iz određene jedinice lokalne samouprave sukladno Odluci - napisali su nam iz ministarstva, ne spominjući kakvo će biti konkretno rješenje problema o kojem smo ih pitali. Ako bismo sumirali sve što smo pisali u prethodnom tekstu, pojednostavljeno bi to glasilo ovako – Ministarstvo je prije pet i pol mjeseci donijelo Odluku o zatvaranju odlagališta Gubaševo i Lesičak, a otpad koji se odvozio tamo sada bi trebao na Gorjak. No Gorjak otpad ne može primiti, pa se on odvozi tamo gdje se, prema odluci, ne bi smio. Odluka se ne poštuje, rješenja nema, a oni koji su je donijeli ne reagiraju. Još jedan hrvatski apsurd.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook