Prethodni članak
Sljedeći članak

[KAKVA LIJEPA IDEJA] Prva u Hrvatskoj otvorila obrt za savjetovanje i pomoć trudnicama i novopečenim majkama

Brankica Ruševljan Osrečak nakon četiri godine razmišljanja odvažila se na pokretanje vlastitog posla usmjerenog na najljepše, ali ujedno i najteže razdoblje u životu


Pokrenuti vlastiti posao nikada nije lako, a pri tome biti žena i prva u Krapinsko - zagorskoj županiji u nečemu, još je teže. No Brankica Ruševljan Osrečak iz Lipovca strahove je ostavila po strani i odlučila otvoriti prvi obrt za savjetovanje trudnica i budućih majki i za pružanje konkretne pomoći ženama u tom najljepšem, ali i najtežem razdoblju života. Brankica je i sama majka dvoje djece pa joj dileme i pitanja vezana uz majčinstvo nisu strani, a ujedno ima 15 godina radnog iskustva u radu sa trudnicama, rodiljama, babinjačama i novorođenčadi. Zaposlena je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, a završila je Visoku primaljsku školu u Rijeci. – Nagledala sam se svačega u svom poslu, vidjela sam strahove žena i njihove nedoumice, a sve to dolazi od njihovog neiskustva. Upravo to me je ponukalo da otvorim obrt naziva 'MaLa princess' kojem je cilj savjetovanje i podrška trudnicama, korisni savjeti o trudnoći i boravku u rodilištu, ali i informacije o onome što ih čeka kada s bebom stignu doma. Ideja je da organiziram i kućne posjete u kojima bih pomagala majkama oko nekih stvari poput kupanja bebe, toalete pupka, i sl. U planu je održavanje i tečajeva za trudnice s korisnim savjetima čiji je izvor moje iskustvo rada u primaljstvu – rekla nam je ova primalja koja ističe kako joj se ideja u glavi rađala gotovo četiri godine, a da koliko ona zna, u Hrvatskoj sličan obrt ne postoji. Postoje Centri za tečajeve i poduke trudnica, ali službeno kućnih posjeta i pomoć oko novorođenčeda ne postoji.

Ono što, prema njenim riječima najviše muči buduće majke u trudnoći jesu razne nedoumice poput one zašto se beba nije micala neko vrijeme, je li normalno malo krvariti nakon ginekološkog pregleda i sl., dok kada rode, najviše straha i pitanja kod njih izaziva dojenje. – Žene većinom ne znaju naći položaj za dojenje, nisu sigurne da li imaju dovoljno mlijeka, ne znaju da li sve dobro rade… tu je sto pitanja što je sasvim normalno. Ja uvijek kažem: nema glupih pitanja, samo glupih odgovora. Zato sam ja spremna na sva pitanja i pružiti svaku moguću pomoć – istaknula je Brankica. Sve informacije zainteresirane trudnice i majke mogu dobiti na Facebook stranici 'MaLa princess' gdje su i svi potrebni kontakti. Interesa, naglasila je Brankica, već ima, a tečajevi bi se organizirali u Zaboku, u prostorijama iznad DM – a prema dogovoru sa zainteresiranim ženama. Postoji mogućnost i individualnog tečaja u poslovnom prostoru ili domu trudnice ili rodilje. Iako je svjesna rizika, koji postoji pri pokretanju svakog novog posla, veliki entuzijazam i želja za uspjehom ovoj iskusnoj primalji daje vjetar u leđa da u svojoj ideji i uspije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook