Prethodni članak
Sljedeći članak

KAJBUMŠČAK TRAIL: Pridruži se pustolovini pračovjeka uz kul novitete!


I ovogodišnje, treće izdanje Kajbumščak traila natjecatelje će voditi putevima iz davnina kojima je krapinski pračovjek, Dedek Kajbumščak prije 130 tisuća godina trčao i hodao, tražio i smišljao alate, lovio špiljskog medvjeda, vuka, losa, jelena, nosoroga, skupljao bobice ali i divio se vizurama Zagorja – Bajke na dlanu. Utrka je to koja trkačice i trkače iz kotline vijugave rijeke Krapinčice vodi valovitim vrhuncima okolnih brega sve do vrhova Strahinjčice, Brezovice i nazad. Start i cilj svih utrka nalazi se neposredno ispod nalazišta krapinskog neandertalca.

Preko 400 natjecatelja

Ispred Trkačkog kluba Maraton Krapina kao glavnog organizatora ove međunarodne utrke, tajnik kluba Ante Radak najavio je kako se ovogodišnje izdanje Kajbumščaka održava 23. lipnja, a prijave su otvorene sve do 16. Kako sada stvari stoje, ponovno će se srušiti rekord prijavljenih trkačica i trkača budući da ih je do sada na listi njih 400 iz Hrvatske, ali i inozemstva.

- Staze koje Kajmbuščak nudi su dostupne svima, to je staza od 9 kilometara s 440 metara uspona, staza od 14 kilometara s 950 metara ukupnog uspona i najduža staza od 34 kilometra s 2050 metara uspona. Ove godine po prvi puta su tu i dječje utrke u četiri kategorije, 0-4 godine, 5-7 godina, 8-10 godina, 11-13 godina kako bismo i djecu potaknuli na rekreaciju u prirodi, na bavljenje sportom i da pokazali im da to može biti zabavno. Uz nas je i ove godine Udruga krapinskih neandertalaca Pleme špiljskog pračovjeka čiji članovi animiraju natjecatelje i posjetitelje tijekom cijele utrke. Osim rekreativnog sadržaja tu je i zabavni program uz gastronomsku ponudu. Ovo bogatstvo koje imamo u Krapini nema baš svatko i to treba čuvati – izjavio je Radak.

Ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol ističe kako je organizacija Kajbumščaka odlična priča, nastavak odlične suradnje, ali i odlična promocija Muzeju krapinskih neandertalaca budući  da dolaze natjecatelji iz cijelog svijeta.

- Utrka iz godine u godinu raste, Muzej se uključuje na koje je god načine to potrebno. Ove godine za sve sudionike omogućujemo 50 posto popusta povoljniji ulaz na individualne ulaznice, a organizirat ćemo i besplatna vodstva za određeni broj trkača – najavio je Sabol.

Hrvatsko zagorje

Kajmbuščak trail je dio KontinenTrail lige, centralne lige središnje Hrvatske koja ove godine okuplja 9 jakih utrka s područja Plitvica, Bjelovara, Ogulina, Ivanića, Samobora, Đurđevca i Žumberačkog gorja. 

Zvonimir Ferenžir, glavni organizator KontinenTrail lige kazao je kako je ovo osma sezona s više od 50 utrka u centralnom dijelu Hrvatske.

- Prioritet nam je da uvijek imamo jednu utrku iz Hrvatskog zagorja jer su ljudi ovdje dobro došli, jer ovdje ovo nije samo sportska manifestacija nego organizatori uvijek nude nešto više. S druge strane, nama je cilj da natjecatelji s naših utrka odlaze zadovoljni. Kajbumščak je ove godine jedna od najzahtjevnijih utrka u našoj ligi, a trkači i trkačice koji će trčati najdužu stazu vrhunski su sportaši i očekuje ih dosta znoja – rekao je Ferenžir.

A da je Kajbumščak trail dio programa Ljeto u Krapini koji se dijeli na dva segmenta - Noć krapinskog pračovjeka i Ljeto u Krapini, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak.

- Noć krapinskog pračovjeka traje od 14 do 16. lipnja, a održava se već punih 18 godina. To je prepoznatljiva manifestacija na području grada, županije i šire, a ove godine imamo i novi program, Festival demo bendova. Ljeto u Krapini je jedan kulturno, edukacijsko-zabavni program u kojem će se naći predstave, koncerti i radionice za djecu, bogata gastro ponuda... Pozivamo sve da dođu i posjete Krapinu – kazala je Vodolšak.

Sve detalje kao i prijavnicu za ovogodišnji Kajbumščak možete pronaći OVDJE.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook