Prethodni članak
Sljedeći članak

Jučer je obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima, evo kako

U Srednjoj školi Krapina, jučer su Policijska uprava krapinsko-zagorska i Društvo Crvenog križa Krapinsko zagorske županije obilježili Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima u suradnji sa školom domaćinom



U Srednjoj školi Krapina, jučer su Policijska uprava krapinsko-zagorska i Društvo Crvenog križa Krapinsko zagorske županije obilježili Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima u suradnji sa školom domaćinom.

Obilježavanjem Europskog dana suzbijanja trgovine ljudima, kroz edukativno predavanje učenicima trećih razreda nastojalo ih se upoznati s problemom trgovanja ljudima, načinima na koje mogu biti uvučeni u trgovinu ljudima, upoznati ih sa skrivenim načinima manipulacije, a posebice postupcima kojima mogu izbjeći da postanu žrtve trgovanja ljudima, kao i institucijama, organizacijama i udrugama koje pružaju ili mogu pružiti pomoć u slučajevima trgovanja ljudima.


Tom prilikom podijeljeni su im i informativni letci o problematici trgovine ljudima Hrvatskog crvenog križa i Ministarstva unutarnjih poslova.
Na prijedlog Europske komisije i uz preporuku Europskog parlamenta, od 2007. godine, 18. listopad obilježava se kao Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Cilj Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima je jačanje svijesti javnosti i donositelja odluka o potrebi donošenja boljih politika prevencije i borbe protiv trgovanja ljudima.

Trgovanje ljudima jedan je od najgorih zločina našeg doba, jer se trguje ljudskim bićima, čime se čini neprocjenjiva povreda ljudskih prava, kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje. Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima. Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja, a razlozi trgovanja ljudima su prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

Republika Hrvatska, u odnosu na trgovanje ljudima, prepoznata je kao zemlja tranzita, ali sve više i zemlja porijekla te krajnje destinacije žrtava trgovanja ljudima. Žrtve trgovanja ljudima su osim žena i djevojaka, kojima se najčešće trguje zbog spolne eksploatacije, sve češće i muškarci koji su najčešće žrtve zbog prisilnog rada, dok se djecu prisiljava na prosjačenje ili ih se prodaje obiteljima bez djece.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook