Prethodni članak
Sljedeći članak

Josip će dobiti 9 mjeseci bezuvjetnog zatvora za krađu 150 kuna iz škrabice?


Tužitelji za Josipa (54) traže devet mjeseci bezuvjetnog zatvora zbog krađe 150 kuna (19,90 eura) iz škrabice u crkvi Svetog Antuna Padovanskog. Prema optužnici koju su ovih dana podignuli protiv njega, Josipa se tereti za kazneno djelo teške krađe jer je crkvenu škrabicu s milodarima nasilno otvorio lani u prosincu oko 10 sati u Vinkovcima, Duga ulica 58, u crkvi Svetog Antuna Padovanskoga, piše Danica.hr.

“U cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi uzimanjem sveg novca kojeg pronađe, odgovarajućim predmetom nasilno je otvorio kutiju s natpisom “za grijanje” u kojoj se nalazili novčani prilozi za grijanje, vlasništvo Samostana sv. Antuna Padovanskog.Uzeo je i za sebe zadržao najmanje 150 kuna (19,90 eura) koje je pronašao u kutiji, dakle, tuđe pokretne stvari oduzeo drugome s ciljem da ih protupravno prisvoji, a stvari su ukradene iz crkve, pa je time počinio kazneno djelo protiv imovine – teškom krađom”, navodi se u optužnici.

Tužitelji, također, predlažu da se od njega oduzme “pvc traka za pakiranje dužine 40 cm, širine 1,7 cm, žute boje, s jedne strane oblijepljena bijelom izolir trakom dužine 5 cm, jer je riječ o predmetu uporabljenom za počinjenje kaznenog djela”. Također, predlažu da sud dosudi imovinsko-pravni zahtjev žrtvi, oštećenom Samostanu svetog Antuna Padovanskog Vinkovci. Okrivljeni Josip, inače, razvedeni je otac i nezaposleni keramičar. Tijekom istrage branio se kako je tog dana bio pijan.

“Priznajem da sam to učinio i kajem se zbog svega. Ali, učinio samo to pod utjecajem alkohola zato što nisam imao novca za put do Zagreba“, rekao je Josip prilikom ispitivanja u tužiteljstvu.
A zašto se za njega traži devet mjeseci bezuvjetnog zatvora? Prvo, kao otegotna okolnost uzeta mu je činjenica da je već kazneno osuđivan. Drugo, riječ je o kaznenom djelu teške krađe s obzirom da je škrabicu nasilno otvarao, piše Danica.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook