Prethodni članak
Sljedeći članak

Još jedna optužnica zbog lažnih covid - potvrda


USKOK je nakon provedene istrage, pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv još jedne skupine od 14 osumnjičenih zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv COVID-a, piše HRT.

USKOK tereti okrivljenike da su od kolovoza do listopada 2021. preko posrednika zatražili od medicinske sestre u Domu zdravlja Zagreb Zapad da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni protiv COVID-a.

Nakon toga je posrednik medicinskoj sestri predao osobne podatke okrivljenika i najmanje 100 eura koje je prethodno pribavio od njih, a medicinska sestra je zatim u informacijski sustav neosnovano upisala da su okrivljenici cijepljeni, naveo je Uskok.

U USKOK-u ističu da su na temelju tih upisa okrivljenici potom neosnovano ishodili EU digitalne COVID potvrde.

Tužiteljstvo je u rujnu 2022. zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv COVID-a pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Uključujući današnju optužnicu, USKOK je od sredine studenoga optužio šest skupina s ukupno 74 osumnjičenih.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook