Prethodni članak
Sljedeći članak

Jezivo upozorenje stručnjaka: 'Sljedeća pandemija mogla bi ubiti 50 milijuna ljudi'


Sljedeća pandemija mogla bi doći od milijun neotkrivenih virusa i biti smrtonosnija od Covida. Upozorenje je to koje su poslali tvorci cjepiva, Kate Bingham i Tim Hames. Tvrde da bi izbijanje virusa moglo ubiti do 50 milijuna ljudi, baš poput španjolske gripe, prenosi Net.hr.

Ovo dvoje stručnjaka su, naime, u svojoj novoj knjizi objasnili kako bi mogao izgledati tijek sljedeće pandemije te su izdali oštro upozorenje.

"Pandemija gripe 1918-1919. ubila je najmanje 50 milijuna ljudi diljem svijeta, dvostruko više nego što ih je ubijeno u Prvom svjetskom ratu. Danas bismo mogli očekivati sličan broj smrtnih slučajeva od jednog od mnogih virusa koji već postoje", upozoravaju.

Napominju kako postoji više virusa koji se užurbano umnožavaju i mutiraju brže nego svi drugi oblici života na našem planetu zajedno. "Nisu svi prijetnja ljudima, naravno, ali mnogi od njih jesu", kazali su.

Dodaju da postoji i rizik da bi virusi mogli skakati s jedne vrste živih bića na drugu te "dramatično mutirati".

"Do sada su znanstvenici upoznati s 25 obitelji virusa, a svaka od njih uključuje stotine ili tisuće različitih virusa, od kojih bi svaki mogao evoluirati do mjere da izazove pandemiju", upozoravaju Bingham i Hames.

"Što je još gore, procjenjuju da bi moglo postojati više od milijun neotkrivenih virusa koji bi mogli skakati s jedne vrste na drugu, dramatično mutirati i ubiti milijune ljudskih bića", dodaju, prenosi Net.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook