Prethodni članak
Sljedeći članak

Tri mjeseca druženja srednjoškolaca i umirovljenika: 'Imaju strpljenja. Veliko hvala im na trudu i zalaganju'


Učenici ŠiZ grupe svojim su znanjem i angažmanom obogatili program Aktivne subote koju organizira Gradska knjižnica Krapina. Nakon jutarnje gimnastike umirovljenici iz grada i okolice imali su priliku vježbati i svoje „male sive stanice˝. Tijekom tromjesečnih susreta osobe starije dobi imale su prilike osvježiti svoja davno stečena znanja ili pak naučiti prve korisne izraze na njemačkom i engleskom jeziku.

Bio je to odgovor na potrebu onih koji svoju zlatnu jesen ne provode „penzionerski“, već i dalje žele putovati, komunicirati i učiti. Svake subote, počevši od studenog prošle godine, učenici Srednje škole Krapina, uključeni u program fakultativnog predmeta „Škola i zajednica“, polaznicima tečajeva osmišljavali su tematska druženja.

Na taj je način dvadesetak polaznika naučilo korisne izraze kojima će se moći poslužiti ne samo kako bi se predstavili i ispričali nešto o svojim svakodnevnim aktivnostima, nego i kako bi mogli naručiti nešto u restoranu ili kafiću, kupiti nešto u trgovini, zatražiti pomoć liječnika i opisati mu svoje tegobe, ali i kako bi se mogli orijentirati u nekom gradu, odnosno turistima koji posjećuju Krapinu dati upute kako doći do određenih lokacija. A kakvu su vrijednost ovi susreti imali za polaznike, najbolje se iščitava iz njihovih poruka koje su ostavili na kraju ovog ciklusa:

  • Jako ugodno. „Profesori“ su bili jako dobri, imaju razumijevanja i strpljenja.
  • Izuzetno korisno. Temeljito, tako da ti nešto ostane za daljnji život.
  • Sa svim volonterima sam jako zadovoljna. Imaju strpljenja. Veliko hvala im na trudu i zalaganju.
  • Voditelji su bili zainteresirani za edukaciju. Razumljivo su objašnjavali i prenosili svoje znanje na nas.
  • Uz predavanja Ema i Nika koji su se svojski potrudili da sve objasne bilo je interesantno i poučno. Iskrena zahvala njima oboje na odvojenom vremenu i zalaganju.
  • Sve u svemu jaako lijepo, edukativno i zabavno!

Iz subote u subotu polaznike su kroz male tajne jezika vodili Martina, Iva, Ema, Niko, Antonio uz potporu svih ostalih članova grupe koji su svoj doprinos dali izradom i pripremom nastavnih materijala, a to su Mia, Elena, Klara, Gabriel, Noa, Hana Iva, Noa i Nika.

Škola i zajednica program je građanskog odgoja kroz koji učenici prepoznaju određene probleme svoje lokalne sredine, odnosno mogućnosti unaprjeđivanja života u zajednici, osvještavaju svoju ulogu pri donošenju odluka te razvijaju spremnost za aktivno, odgovorno i inovativno djelovanje sa ciljem pozitivnih i održivih promjena u zajednici.  Pritom se razvijaju i socijalne i komunikacijske vještine, sposobnost empatije, solidarnosti i pripadnosti te uvažavanje i prihvaćanje različitosti potrebnih za odgovorno ponašanje prema sebi i drugima u zajednici.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook