Prethodni članak
Sljedeći članak

[JESENSKI ROK DRŽAVNE MATURE] Mnogi ponovno nisu položili matematiku, a neki su i varali na ispitu

  • foto: arhiva (drzavnamatura.com)

    foto: arhiva (drzavnamatura.com)


Jesenskom roku državne mature pristupilo je 7415 učenika iz gimnazija i strukovnih škola.  U posljednjih deset godina to je prva godina s najviše pristupnika za drugi rok državne mature, piše Večernji list.

Od ukupnog broja pristupnika jesenskim rokovima državne mature pristupilo je 5130 učenika strukovnih škola i 1307 učenika, a iz drugog je pokušaja rješavanja ispita ponovno najbolji rezultat postignut na engleskom jeziku. U tome je predmetu na osnovnoj razini, kojem je pristupilo 1244 učenika, njih dvoje ispit riješilo bez ijedne pogreške, donosi Večernji list. Na jesenskom roku u engleskom jeziku na osnovnoj razini ukupno stotinu učenika je koji su dobili odličnu ocjenu od kojih je devet gimnazijalaca i 82 učenika strukovnih škola.

1036 maturanata pisalo je matematiku na višoj razini, a tek je troje gimnazijalaca dobilo odličnu ocjenu,  dok 464 učenika ponovno nije uspjelo ostvariti zadovoljavajući prag na tome ispitu i ponovno su upisali jedinicu. Matematiku osnovnu razinu na jesenskom roku ponovno je palo 1228 učenika od čega 1107 učenika strukovnih škola.

Ukupno gledano najviše petica uspjeli su maturanti ostvariti na engleskom jeziku na osnovnoj razini. Promatramo li izborne predmete najviše jedinica iznova je bilo na fizici - 328 učenika dobilo je nedovoljan, a samo jedan učenik od 432 pristupnika tome predmetu dobio je odličan, piše Večernji list.

Neki se nisu pridržavali strogih pravila kod pisanja državne mature. Kako doznaje Večernji list, kod jednog učenika ispod klupe pronađen je nedopušteni materijal pa su mu poništeni svi ispiti s jesenskog roka mature. Istu kaznu zaradilo je i troje učenika koji su zamijenili ispitne materijale.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook