Prethodni članak
Sljedeći članak

JEMBRIH: Mnogo roditelja je djecu već upisalo na listu i strpljivo čekaju da se vrtić otvori

Radovi na dječjem vrtiću u Loboru, vrijednom gotovo 10 milijuna kuna napreduju prema planu


- U tijeku je projekt koji Loborci čekaju više od deset godina – izgradnja novog dječjeg vrtića u kojem će najmlađi stanovnici općine Lobor konačno imati odlične uvjete za kvalitetan predškolski odgoj. Izgradnja dječjeg vrtića jedan je od kapitalnih i najznačajnijih, a za budućnost općine svakako i najvažnijih projekata. Gradnja je započela u proljeće, upravo u vrijeme krize uzrokovane koronavirusom, no radovi teku planiranom dinamikom i već su vidljive konture vrtića. - Svi s veseljem iščekuju završetak radova i otvorenje našeg loborskog vrtića. Zadovoljni smo činjenicom da ima mnogo zainteresiranih roditelja koji su svoju djecu već upisali na listu i strpljivo čekaju da se vrtić otvori – kazala je načelnica Općine Lobor, Ljubica Jembrih.


Spas za brojne roditelje
Novi će vrtić imati površinu od 916 četvornih metara, a u njemu će se moći smjestiti 80-ero djece u tri odgojne grupe predškolskog uzrasta te jaslička grupa. Bit će to spas za brojne roditelje koji su se dosad morali snalaziti na razne načine da bi njihovi mališani bili zbrinuti u vrijeme kad su oni na svojim radnim mjestima. - Više od 50 malih Loboraca trenutno je uključeno u susjedne vrtiće i čuvaonice te u dvije čuvaonice na području općine. Već je više od 20 mališana upisano na listu za novi dječji vrtić, a riječ je o djeci koja dosad nisu bila uključena ni u vrtiće ni u čuvaonice, već su roditelji morali pronaći način kako ih i gdje zbrinuti. Zato mi je drago da se radovi odvijaju prema planu i da će vrtić biti završen u roku. Sad krećemo i s registracijom ustanove, a u novom proračunu već moramo predvidjeti i prihode i rashode vezano uz našeg prvog korisnika proračuna, a to je dječji vrtić – istaknula je načelnica.


Pomoć mladim obiteljima
Vrijednost projekta je 9,7 milijuna kuna, a Općina Lobor dječji je vrtić prijavila na natječaj za provedbu Mjere 7.4.1. te preko Ministarstva poljoprivrede, odnosno Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju osigurala 7,44 milijuna kuna. - Veselimo se pomoći našim mladim obiteljima i nećemo stati s projektima namijenjenim poboljšanju upravo njihovih životnih uvjeta. Kroz cijelu školsku godinu pokušavamo maksimalno pratiti i olakšati roditeljima razdoblje školovanja njihove djece i to oni znaju i cijene. Uključili smo se i u sufinanciranje učeničkih domova učenika srednjih škola, a sufinanciramo i prijevoz naših osnovnoškolaca i srednjoškolaca s 32.000 kuna. Pokrenuli smo i projekt nagrađivanja darovitih učenika na kraju osnovne škole, s 5500 kuna. Vrijedi istaknuti i da tijekom cijele školske godine sufinanciramo odlaske naših učenika na izlete, u Školu u prirodi i slično. Sve projekte koje škola provodi, mi pratimo jer cilj nam je pomoći roditeljima koliko god možemo – kaže loborska načelnica.

Poboljšanje uvjeta na bregima
Općina Lobor brine i o najmlađim stanovnicima, pa tako financira predškolu te igraonicu tijekom cijelog ljeta, budući da Lobor još uvijek nema dječji vrtić. U tu se svrhu izdvaja više od 56 tisuća kuna.
– Iznimno nam je važno da imamo organizirani rad za rani predškolski odgoj i obrazovanje za djecu od tri godine nadalje – ističe Jembrih. Svake godine objavljuje se i natječaj za učeničke i studentske stipendije, vrijedan više od 60 tisuća kuna. Natječaj za stipendije je završen, rade se tablice i ovih dana ići će rang lista učenika i studenta koji su zadovoljili uvjete. Želja nam je mlade zadržati u našem Loboru, poboljšati uvjete na svim našim bregima. Pokušat ćemo mladim obiteljima omogućiti sve ono što imaju takve obitelji u većim gradovima jer cilj nam je zadržati ih ovdje – zaključila je načelnica Jembrih. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook