Prethodni članak
Sljedeći članak

Jednima hobi, drugima buduća profesija: 'Nagrade su nam vjetar u leđa i poticaj da održimo naše kazalište'

Bistrički teatar ''Vende tam'' osvojio je tri nagrade na međunarodnom festivalu u Srbiji. O tom smo uspjehu razgovarali s voditeljicom i nagrađenim glumicama


Najstarija glumačka grupa Bistričkog teatra 'Vende tam' donijela je kući čak tri nagrade stručnog žirija s međunarodnog festivala u Srbiji. Radi se o 11.FAPORU festivalu, namijenjenom amaterskim kazališnim skupinama, na kojem je bistrički teatar, pod vodstvom Nevene Vukes, gostovao s predstavom 'Biti, piti il' popevati', koja je nastala prema tekstu Anite Klemar, u režiji Nevene Vukes.

Prilika za gostovanja s predstavom

Glumci Ana Raškaj, Paulina Švaljek, Laura Sugnetić, Leona Habazin, Lea Kovačić, Kornelija Božić, Nika Grabušić, Mia Hajnić i Klara Kurešić izveli su je u subotu, 4. studenog na sceni Leskovačkog kulturnog centra, a osim stručnog žirija, sve je pratila dvorana prepuna publike. – Ono što je posebno značajno, jest da nam je to tek prvi festival na kojem smo gostovali i radujem se da smo otvorili ta vrata, da imamo priliku putovati s predstavom, kao i da ova ekipa može uspostaviti kontakt s različitim publikama – istaknula je Nevena Vukes, voditeljica teatra koji broji pedesetak članova podijeljenih u četiri grupe, prema uzrastu.

Odlukom žirija festivala, predstava je osvojila čak tri nagrade. Nika Grabušić osvojila je nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu, Klara Kurešić za najbolju sporednu žensku ulogu, a teatru je dodijeljena i posebna nagrada, za razvoj i doprinos kulture u Mariji Bistrici. Kako bismo 'uhvatili' dojmove zbog ovih vrijednih međunarodnih nagrada, posjetili smo probu najstarije skupine teatra. Vladala je slavljenička atmosfera, a voditeljica Vukes istaknula je kako su ova priznanja vjetar u leđa te da ovime dobiva na značaju i težini cjelokupni dosadašnji rad teatra.

 

Gluma kao strast

Dobitnice priznanja, Nika i Klara, istaknule su kako je gostovanje u Leskovcu bilo zaista posebno te kako je publika odlično prihvatila predstavu. – Trema uvijek postoji, jer nam je stalo da predstavu prikažemo onako kako bismo htjeli. Publika je bila sjajna, iako neki možda nisu baš sve razumjeli, obzirom da je predstava na kajkavskom, ali većina jest i dala nam je punu podršku – istaknula je 24 – godišnja Klara Kurešić iz Marije Bistrice. Iako je već odabrala svoju profesiju i radi u dječjem vrtiću kao odgajateljica, Klara kaže kako je ovaj teatar odličan način i prilika za sve uzraste u cijeloj županiji, da se bave glumom i na taj način koriste svoje slobodno vrijeme.

S druge strane, 17 – godišnja Nika Grabušić iz Oroslavja učenica je gimnazije u Srednjoj školi Oroslavje, a san joj je upisati glumačku akademiju. Prije upisa u Tearat 'Vende tam' nije imala doticaja s glumom, a onda ju je posebno zavoljela, osobito pod stručnim vodstvom iskusne Nevene. – Gluma mi je strast, u tome sam pronašla ljubav i zaista bih se voljela time baviti. Volim pogledati dobar film i kazališnu predstavu, a voljela bih isprobati sve. Kaže se da su najbolji umjetnici koji su raznoliki, koji vole puno područja. Za sada sam više sklonija komediji, iako bih se voljela iskušati i u drami – kaže Nika, kojoj predstoje pripreme za prijemnu audiciju na akademiju. A pred trupama bistričkog teatra i dalje su zaposleni dani i probe, jer se pripremaju predstave sa svim grupama, što jedva čekamo!

Spomenimo i da je putne troškove za odlazak na festival u Leskovcu sufinancirala Općina Marija Bistrica, dok je polovicu sredstava skupio sam teatar, organizirajući dobrotvorni koncert Marka Vukesa, uz goste Antoniju Šola, Maria Regelju i Mariju Jelovečki te igranje predstave “Biti, piti il’ popevati” pred domaćom publikom.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook