Prethodni članak
Sljedeći članak

JEDINSTVENI U RH: KZŽ dodijelila rekordan broj stipendija, Kolar najavio povećanje iznosa


Foto: Rikard Jadan

Značajan vid podrške obrazovanju predstavljaju učeničke stipendije koje pružaju priliku mladim ljudima da ostvare svoje obrazovne ciljeve, da ih ohrabre u postizanju izvrsnih rezultata, da ih potiču na kontinuirani rad i angažman tijekom cijelog školovanja ili da prevladaju financijske prepreke što ocrtava socijalni instrument dodjela stipendija. Na taj način, doprinosi se razvoju budućih lidera, naučnika, obrtnika i umjetnika koji će doprinositi društvu. Osim što direktno pomažu učenicama i učenicima, stipendije potiču diverzitet u obrazovnom sistemu omogućavajući pristup visokom obrazovanju ljudima iz različitih socijalnih, ekonomskih i kulturnih sredina. Upravo ta raznovrsnost obogaćuje učeničko iskustvo, promovira inkluzivnost i priprema mlade ljude za život, Na sve je to, posebno osjetljiva Krapinsko – zagorska županija koja je večeras u sportskoj dvorani u Zaboku dodijelila rekordan broj učeničkih stipendija, njih čak 194 što je najveća brojka dodijeljenih stipendija od strane županije u cijeloj Republici Hrvatskoj. Prema riječima krapinsko - zagorskog župana Željka Kolara, iznosi će se povećati i to u skorije vrijeme.

Konkretna pomoć

- Ovo danas je jedan od najvažnijih dana u godini i jedna od najljepših slika koja pokazuje da nam je obrazovanje na prvom mjestu. Bez tih mladih ljudi nemamo šanse biti u korak s razvijenim zemljama. Kada uz danas dodijeljene zbrojimo studentske stipendije koje ćemo dodijeliti i ove godine, za deficitarna zanimanja iz prošlih godina koje se nastavljaju, mi ćemo za ovu školsku godinu na području Krapinsko - zagorske županije, kao Županija, dodijeliti oko 550 stipendija u vrijednosti od oko 400 tisuća eura. Mislim da je to snažan signal i poruka mladim ljudima da nam je stalo do njih i da je ovo jedna konkretna pomoć roditeljima u školovanju njihove djece, ako uzmemo u obzir da je školski prijevoz besplatan – rekao je Kolar prisjetivši se sebe prije nekoliko godina kao roditelja djeteta koje je školu pohađalo u Zagrebu.

- Kada je moj sin, koji sada ima 31 godinu, pohađao Srednju školu u Zagrebu ja sam prijevoz plaćao 1110 kuna. Danas roditelji tog troška nemaju i mislim da im to uvelike olakšava. Kako bismo i učenicima i roditeljima olakšali još više, u nadolazećem periodu dići ćemo iznose stipendija za studente i deficitarna zanimanja za 13 eura, odnosno za 100 kuna. Tako će studenti primati po 1000 kuna, a za deficitarna zanimanja stipendija će iznosti 900 kuna. Uz to, od polugodišta podići ćemo i stipendije za učenike. Nažalost, svjedoci smo toga da su strašno porasli troškovi, sve je poskupjelo, i ove godine imamo visoku inflaciju. Nećemo povećavati broj stipendija jer ovakav broj stipendija ne daje ni jedna županija u Hrvatskoj, bez obzira što su neke i triput veće od naše, ali ćemo sada povisiti ukupan iznos za pojedinačne stipendije – zaključio je župan, a njegova zamjenica, Jasna Petek, detaljnije je objasnila po kojim su se kriterijima stipendije dodijelile za što je natječaj koji je vrijedan 345.260 eura, bio objavljen 25. rujna i trajao je do 6. listopada.

Nikad veći broj

- Prema javnom natječaju stipendije smo dodijelili u tri kategorije, a pristiglo je 319 zahtjeva. Tradicionalno, to je kategorija A, kategorija nadarenih učenika i učenica, gdje nije dovoljan samo odličan uspjeh od 4,70 i više, već tu treba biti i nadarenost, ali i uspjeh na državnim ili međudržavnim natjecanjima. Kategorija B se dodjeljuje po socijalnom kriteriju, po osobitostima kućanstva, i kategorija C za deficitarna zanimanja temeljem preporuka partnerstva za tržište rada koje čine članice i članovi Gospodarske obrtničke komore, Zavoda za zapošljavanje i naših srednjih škola. Svi obrađeni zahtjevi se obrađuju temeljem pravilnika i prema redosljednoj listi odlučuje se koji učenici i učenice dobivaju stipendije – objasnila je zamjenica Petek i s veseljem konstatirala da ove godine imaju nikad veći broj učeničkih stipendija, njih čak 383, 189 od prošlih godina i 194 od ove godine.

Ne treba posebno napominjati kako su obrtnici oni koji igraju ključnu ulogu gospodarstva i društva u Krapinsko – zagorskoj županiji. Njihove ruke, stručnost i specifične vještine od izrazite su važnosti u održavanju infrastrukture, pružanju usluga i stvaranju različitih proizvoda koji su ključni za svakodnevni život. Zato je izrazito važno da se mladi potiču da takva zanimanja i upisuju, a prema riječima predsjednika Obrtničke komore KZŽ Nenada Kučiša, slika obrtništva u Zagorju se mijenja.

Budućnost obrtništva

- Obrtništvo ima budućnost. Djeca i roditelji prepoznaju da je to kvalitetno i da mogu računati na sigurnu i stabilnu budućnost u tim poslovima. Broj obrta je u rastu, imamo 3147 obrta na području naše županije. Međutim, taj broj ne prati broj radnika kojih nam nedostaje. Trenutno je to najveći problem. Uvozna radna snaga pokriva dio, ali to nije dovoljno zato je izrazito važno da se mladi školuju za obrtnička zanimanja - rekao je Kučiš, a jedan od učenika kojem je večeras stipendija dodijeljena je Marko Betzler koji se školuje za keramičara.

- Vidio sam se u tome u budućnosti i želim raditi taj posao. Obitelj mi je u tom poslu, imamo obrt, pa je to nekako bilo i logično. Posla ima, svatko tko želi raditi, pronaći će posao – kratko nam je ispričao mladi keramičar.

Riječ ravnateljica

Ravnateljica Srednje škole Konjščina, Milojka Rataić, izvijestila je kako su ove godine sve upisne kvote popunjene. Štoviše, situacija se u posljednje četiri godine itekako poboljšala.

- U zadnje četiri godine s brojem učenika bilježimo porast za njih čak 70, a interes za obrtnička zanimanja je porastao i kod učenika i kod roditelja. Nemamo ni problem s profesorima, međutim u struci postoji problem kojeg smo svi svjesni – rekla je Rataić.

Ipak, najviše učenika stipendista dolazi iz Gimnazije AGM, čija je ravnateljica Bibijana Šlogar konstatirala kako učenice i učenici Gimnazije imaju širok spektar znanja i općenitu nadarenost koju prati i školski kadar.

- Drago mi je da su i mnoge druge škole zaslužile i dobile svoje stipendije. Iznimno je važno i da Županija vodi brigu o deficitarnim zanimanjima, potiče i podržava učenike koji ih upisuju jer su oni izrazito važni za razvoj zajednice. Naši učenici koji su večeras dobili stipendije naš su ponos, donose nam dobre vijesti i reklamiraju našu školu na najbolji mogući način – rekla je Šlogar.

Svečanosti je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec, zatim zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, predsjednik Gradskog vijeća Grada Zaboka Dragutin Črnjević te ravnateljice i ravnatelji Srednjih škola kojima je Županija osnivač; ravnateljica Srednje škole Bedekovčina Vera Hrvoj, ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan, ravnateljicu Srednje škole Oroslavje Natalija Mučnjak, ravnateljicu Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Božica Šarić i profesorica Srednje škole Pregrada Ksenija Šaić. Svečanost je glazbenim brojevima uveličala Gloria Svečnjak, učenica drugog razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije i polaznica trećeg razreda u srednjoj glazbenoj školi pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Bila je to baš krasna slika koja bi mogla poslužiti i drugim županijama kao ogledni primjer jer, ukupno gledano, učeničke stipendije predstavljaju investiciju u budućnost. Podržavajući obrazovanje mladih, stvaraju se uslovi za razvoj kompetentnih i odgovornih građana koji će doprinijeti društvenom napretku, a ove stipendije ne samo da olakšavaju pristup znanju već i grade mostove ka boljem društvu u kojem svi imaju jednake šanse za uspjeh.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook