Prethodni članak
Sljedeći članak

Jedanaest osoba upleteno u kriminal "težak" preko 4 milijuna kuna. Sve su odreda - žene!


Policijski službenici Policijske uprave varaždinske temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu u suradnji dovršili su kriminalističko istraživanje nad jedanaest osoba. Sumnja se da su kao zaposlene i odgovorne osobe jednog Centra za rehabilitaciju iz Varaždina počinili kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno, kako su od listopada mjeseca 2013. do kolovoza mjeseca 2016. godine, žene starosti 55, 44 i 40  godina kao ravnateljice jednog Centra za rehabilitaciju u Varaždinu provodile jedan projekt Europskog socijalnog programa kroz socijalne mobilne timove, prema socijalno potrebnim korisnicima.

Za pružanje socijalnih usluga osigurana su novčana sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od oko 563000 Eura.

Kao odgovorne osobe, svjesne da članovi mobilnih timova u dogovoru s njima nisu izvršili projektima predviđeni broj posjeta krajnjim korisnicima neistinito su ih prikazali izvršenima u potrebnom broju.

Po nalogu ravnateljica, zaposlenice starosti 35, 45, 40, 34, 36, 42, 32 i 49 godina su kao ovlaštene osobe za provođenje projekata krivotvorile isprave, odnosno lažno su prikazivale kako je više usluga odrađene od stvarno izvršenih posjeta.

Također su tijekom obnašanja dužnosti kao ravnateljice, jednoj državnoj instituciji kao posredničkom tijelu podnijele zahtjeve za isplatu osiguranih novčanih sredstava, priloživši im potpisne liste s neistinito iskazanim podacima o broju posjeta korisnicima, a na temelju kojih podataka je na račun Centra ukupno isplaćen novac u iznosu od oko 1 400 000 kuna. 

Visina pričinjene  materijalne štete Europskom socijalnom fondu procjenjuje se na oko 4 200 000 kuna.

Protiv svi jedanaest počinitelja je podnesena kaznena prijava zbog počinjenih kaznenih djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook