Prethodni članak
Sljedeći članak

Jaslice bake Dragice


U ovo adventsko vrijeme u mnogim se sredinama organiziraju  izložbe ili božićni sajmovi, na kojima se izlažu ručni radovi žena, tematski vezani uz Božić. Tako je i u Zlataru Udruga žena u tamošnjoj Galeriji izvorne umjetnosti izložila „ruku djelo“ svojih članica. Pozornost su privukle originalne jaslice, rađene lijepljenjem raznih  kamenčića. Izradila ih je 66 godišnja invalidska umirovljenica Dragica Jureković, rođenjem iz Peršavesi, a sa življenjem u zlatarskome predjelu Kaštel.

-Prve sam jaslice napravila prije sedam godina, male, od jedne kore drveta, i do sada sam ih napravila tridesetak. I darovala prijateljima. Za izradu jednih treba mi oko mjesec dana, jer ih radim od kamenčića koje lijepim, a ljepilo se treba sušiti. Za ovogodišnju izložbu u Zlataru napravila sam samo dvoje jaslica- kaže vrijedna Dragica koja ima i druge hobije. Primjerice, u ljetnim mjesecima njezina obiteljska kuća privlači pozornost mnogih jer svi su balkoni ukrašeni raznobojnim surfinijama, a ima ih dvadesetak vrsta i boja,  čija duljina doseže i do dva metra i prekrije balkonske ograde.

Bakina planinarenja

U mirovini je šest godina. Nekad je radila na željeznici, a umirovljena je bila kao radnica Tvornice obuće Poznanovec. Operirala je oba kuka, ali to je ne prijeći biti aktivnom članicom Hrvatskog planinarskog društva Belec grad iz Belca:

-S obzirom na to da sam članica Udruge osoba s invaliditetom u Zlataru, odazvala sam se pozivu belečkih planinara koji organiziraju i nama dostupne planinarske aktivnosti. Nije mi problem popeti se na Belec grad, nedavno sam bila i na Pokojcu, ali i na vrhu Kleka. Zaljubljena sam u prirodu. Prolazeći šumom uvijek nešto primijetim što mi dobro dođe za izradu jaslica. Primjerice, lijepu mahovinu ili kakvu zanimljivu suhu granu.

Mještani Dragicu poznaju i kao vedru i uvijek nasmijanu ženu nemirna duha, koja je i dobra domaćica. Šest je godina udovica i u obiteljskoj kući živi sa snahom Silvijom i dvjema unukama. Magdalena je zabočka srednjoškolka, a Kristina je zaposlena. Sin Miljenko , majstor za centralna grijanja, radi u Munchenu, a s njim je i 27 godišnji sin Gabrijel  koji je najveći pobornik bakinih aktivnosti. Kako gotovo svaka dva tjedna dolaze u Zlatar, baku uvijek diskretno nagradi eurima, znajući kako baka Dragica voli odlaziti na izlete u organizaciji zlatarske Udruge umirovljenika. Pa će tako s njima 14. prosinca na advent u Graz, a zanima ju Thal,  rodno mjesto Arnolda Schwarzeneggera, poznato po neobičnoj župnoj crkvi. A prijavila se i za doček „Nove prije Nove“, 29. prosinca u Mariji Bistrici.

Vesela i za „šparetom“

Uza sve to baka Dragica voli i pjevati,pa se učlanila i u pjevački zbor umirovljenika u Zlatar Bistrici. Uz 11 ženskih u zboru su i četiri muška umirovljenička glasa. Baka veselica pjevuši i kad je s pregačom za „šparetom“, prisjećajući se kako je kao djevojčica stalno pjevala „Sunce je zašlo za visoke planine“.

-Kuham kak mi unuke „narede“. Većinom „čušpajze“, jer volim povrće, premda unukama više prijaju ćevapčići, pljeskavice…sve ono što mladi više preferiraju. Nikad mi nije dosadno. Imam ja svoje društvance. Kartamo belu! – kaže Dragica koja je aktivna i u loborskoj  Udruzi kućna pomoć koja provodi program „Dnevni boravak“, usmjeren unapređenju kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici. Korisnici aktivnosti su osobe iznad 60 godina, a sudjeluju u kreativno-okupacijskim i fizičkim aktivnostima, tematskim predavanjima i radionicama, organiziranim izletima i kulturno-umjetničkim događajima. A sve to dio je sadržajno bogate svakodnevice Dragice Jureković.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook