Prethodni članak
Sljedeći članak

Jadan: Za hitne pacijente osigurali smo nalaze u roku 24 sata, a za sva kašnjenja glavni je uzrok nedostatak reagensa i potrošnog materijala, a ne aparata, pa čak ni ljudi

Na sastanku ravnatelja svih Zavoda za javno zdravstvo 14. rujna postavio sam pitanje, a prisutan je bio i ministar Beroš, da li je potrebno da naša županija kupi svoj aparat. Bilo mi je decidirano odgovoreno da nema potrebe za to, kaže Tomislav Jadan


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije Tomislav Jadan na pressici sazvanoj na temu uređaja za testiranje uzoraka na COVID – 19 istaknuo je da žele demantirati napise ŽO HDZ KZŽ koji tvrdi da županijska zdravstvena politika ne vodi računa o dobrobitima pacijenata.

- Od prvog vala koronakrize zajedno sa Stožerom i Županijom poduzeli smo sve da se što kvalitetnije uhvatimo ukoštac s tim i na brisevima surađivali s Infektivnom klinikom u Zagrebu. Hvala ravnateljici i djelatnicima koji su do sada sve na vrijeme odrađivali. Cijelo smo vrijeme u traženjima najboljih rješenja i od prvog smo dana razmatrali nabaviti ili parat ili ne. U svjetlu takvih razmišljanja na sastanku ravnatelja svih Zavoda za javno zdravstvo 14. rujna decidirano sam postavio pitanje svim ravnateljima i ravnatelju Hrvatskog zavoda za javo zdravstvo, a prisutan je bio i ministar Beroš, da li je potrebno da naša županija kupi svoj aparat. Bilo mi je decidirano odgvoreno da nema potrebe za to jer to nije racionalno, jer su kapaciteti zagrebačkih ustanova dovoljni da zbrinu i testove naših pacijenata – istaknuo je Jadan.

Dodao je da u našoj županiji niti jedan pacijent nije odbijen, da se uzimaju svi brisevi i šalju na analizu, a da se kašnjenje počelo događati od 19. listopada. - Uzrok je nedostatak reagensa i potošnog materijala u cijeloj Europi. Jednostavno reagensa fali i s ovakvom količinom uzoraka nije moguće obavljati i dostavljati analize briseva unutar 24 sata, nego su se rokovi jako pomaknuli. Rješenje nije u kupovini aparata, jer analize ne bi mogli napraviti ako ne možemo doći do reagensa. Ako s time imaju problema veći laboratoriji koji imaju prioritet, manji bi zavodi bili u još većim problemima – istaknuo je Jadan.

Naopomenuo je da je organiziran sastank čim su počela kašnjenja. – Na županovu inicijativu kontaktirali smo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, poslali na ispomć mikrobiologa i inženjera, potpisali smo u petak ugovor i ostvarili suradnju. Dobivat ćemo rezultate u roku 48 sati, a kada se situacija s reagensima popravi u roku 24 sata. Za pacijente koji trebaju zdravstvenu i liječniku skrb u bilo kojoj našoj zdravstvenoj ustanovi, osigurali smo nalaze unutar 24 sata. Sklopili smo ugovor s Varaždinom i tamo obavljamo te testove, pa ljudi ne moraju čekati na operacije. Hitna populacija je osigurana – objasnio je Jadan. - Za sva kašnjanja glavni je uzrok nedostatak reagensa i potrošni materijal, a ne aparata, pa čak ni ljudi, iako su svi na rubu i preopterećeni – istaknuo je na kraju ravnatelj Zavoda Tomislav Jadan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook