Prethodni članak
Sljedeći članak

'Jabuka ima, uspjeli smo sačuvati kompletan urod i više smo nego zadovoljni'

Posjetili smo voćnjak tajnika Udruge voćara 'Zagorski bregi' Nedeljka Trgovca, iz Poznanovca koji svoje voćnjake štiti inovativnim keep in touch mrežama


U 2019. godini, ukupno je u Hrvatskoj proizvedeno 68 tisuća tona jabuka. S tom proizvodnjom bavi se 19210 gospodarstava, a od ukupnog broja gospodarstava čak 17 491 su gospodarstva ispod jednog hektara. Najzastupljenija je sorta Idared, a najviše površina pod jabukom nalazi se u Osječko–baranjskoj županiji. U Zagorju je desetak većih voćara, koji, istina, ne mogu konkurirati Slavoncima po površinama, ali mogu zasigurno po kvaliteti. Dokaz tome su medalje koje su zagorski proizvođači dobili na nedavno održanom Sajmu zimnice i autohtonih proizvoda u Zagrebu.

'Ne trudimo se bezveze'
OPG Trgovec iz Poznanovca dobio je dvije zlatne medalje za sok od jabuka. – To nije nikakva nauka. Takav sok su naši dedeki radili prije 100 godina. Jabuka se opere, izmelje, ispreša, a onda sok pasterizira i sprema u bag in box ambalažu kako ne bi došlo do vrenja i kvarenja. Srebrna medalja stigla je i za sok od aronije. S rezultatima su, kaže Nedeljko Trgovec, jako zadovoljni s obzirom na probleme u ovoj godini; nedostatak sunčanih sati, višak vlage, kiša, mraz… Medalje im predstavljaju potvrdu i zadovoljstvo da to što rade ima svoju kvalitetu i da se ne trude bezveze. U njihovim voćnjacima berba je počela početkom rujna. Sada su u berbi Granny Smith sorte jabuka i drugih kasnijih sorti. – Jabuka ima, uspjeli smo sačuvati kompletan urod i više smo nego zadovoljni. I bez primjene suvišne kemije plodovi su zdravi i kvalitetni , zahvaljujući keep in touch mrežama – kaže Nedeljko. Njegov je voćnjak prvi u Hrvatskoj opremljen takvim mrežama. Projekt je napravljen uz pomoć Savjetodavne službe i Krapinsko – zagorske županije.

Posjet južnom Tirolu
Keep in touch mreže su se prije desetak godina počele primjenjivati više eksperimentalno. Kako to izgleda i funkcionira Nedeljko je vidio prije dvije - tri godine prilikom posjeta južnom Tirolu. Prvo su to primijenili u jednom redu, a kada su uvidjeli da to ma smisla, pokrili su njime cijeli voćnjak. Ona se razlikuje od klasičnih mreža protiv tuče, po tome što se te mreže spuštaju preko cijelog stabla poput zastora i štite ne samo od tuče, nego djelomičnog i od proljetnog mraza, ali i bolesti štetnika. Ove godine nisu imali ni jedno tretiranje protiv crvljivosti – jabučnog savijača. 'Zastor ' se spušta nakon proljetne cvatnje i diže prije berbe. Plodovi se normalno razvijaju i obojeni su, iako je bilo određenog straha da neće dobiti crvenu boju.

Koliko to košta?
- Investicija nije jeftina, no ne morate pokrivati cijeli voćnjak, već red po red, koliko vam financijske mogućnosti dozvoljavaju. Dužni metar, oko 6 kvadrata, s tim da su redovi visoki 3 metra, košta 3 eura, plus stupovi i žica. Bez ovakvih mreža u budućnosti neće biti zamisliva neka ozbiljna proizvodnja s obzirom na 'cirkus' od vremenskih prilika, pojašnjava Trgovec. Zagorci kupuju domaće jabuke, kupuju i Zagrepčani, pa ukoliko želite kupiti kraljicu voća za zimu, požurite, ima ih, ali količine nisu neograničene.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook