Prethodni članak
Sljedeći članak

Izvrstan uspjeh učenika Srednje škole Krapina na natjecanju WorldSkills

Srednja škola Krapina jedna je od uspješnijih škola na državnom natjecanju strukovnih škola Worldskills Croatia održanog u Zagrebu od 11. do 13. svibnja


Srednja škola Krapina jedna je od uspješnijih škola na državnom natjecanju strukovnih škola Worldskills Croatia održanog u Zagrebu od 11. do 13. svibnja. Imala je sudionike u 7 različitih disciplina, te su osvojena dva prva, jedno treće, četvrto, peto i osmo mjesto. U području Administracija IT sustava natjecao se Antonio Hohnjec, tehničar za računalstvo i osvojio prvo mjesto. Trebao je osmisliti i konfigurirati mrežu za tvrtku, detektirati i otkloniti probleme i dokumentirati rješenja. Mentor učeniku bio je Mladen Ptičar.

U disciplini Izrada programskih rješenja natjecao se Antonio Macan, tehničar za računalstvo. Bazu podataka izradio je koristeći SQL, a windows aplikaciju za primjenu u poslovanju u jeziku C#. Posljednjeg dana izradio je i mobilnu aplikaciju koristeći Xamarin. Učenik je osvojio prvo mjesto, a mentor mu je bio Stjepan Šalković. CNC i CAD/CAM tehnologijama bavio se Alen Šćuric, tehničar za mehatroniku i osvojio treće mjesto. Njegov zadatak bio je osmisliti CNC program i koristeći glodalicu izraditi zadani predmet. Mentor učeniku bio je Mladen Hršak. U Robotici su sudjelovali Patrik Živić i Tomislav Martinez, tehničari za računalstvo. Prije natjecanja složili su svojeg robota. Na natjecanju su počeli sa dizajniranjem 3D modela, a onda ga i ispisali na 3D pisaču. Slijedilo je programiranje robota koji je trebao proći kroz određeni poligon, odraditi zadatke prenošenja tereta i vratiti se na početo mjesto. Mentor učenicima bio je Dario Šimag, a osvojili su četvrto mjesto.

Komercijalnim poslovima bavila se je Antonija Golub. Njezin zadatak bio je uvođenje novog proizvoda, formirati mu cijenu, izraditi promidžbene materijale, zaključiti prodaju, te izdati račun i otpremnicu. Mentorica učenici bila je Melita Hrastinski Kliček, a osvojila je peto mjesto. U frizerstvu se natjecala Lorena Biruški. Bojala je kosu, radila hladnu trajnu ondulaciju, dnevnu i vjenčanu frizuru te šišanje na ženskom modelu . Na muškom modelu radila je parcijalno bojanje, i šišanje na temu ulične mode. Za natjecanje ju je pripremala mentorica Jelena Tucelj. Učenica je osvojila osmo mjesto. Međusektorska smotra provedena je online. Na njoj su Filip Podhraški, Patrik Živić i Tomislav Martinez predstavili Arduino klavir na kojem možete svirati, spremiti odsvirano na mrežu i reproducirati. Mentor učenicima bio je Dario Šimag.

Natjecanje je provedeno prema epidemiološkim mjerama na Zagrebačkom velesajmu. Svi natjecatelji i mentori bili su testirani na Covid-19. Natjecanju ovaj put nisu mogli prisustvovati posjetitelji. Cilj natjecanja je promocija strukovnih zanimanja. U natjecanje se uključuju i gospodarski subjekti koji su povezani s određenim disciplinama jer koriste tehnologije i usluge, odnosno zapošljavaju učenike pojedinih zanimanja. Uskoro će vrijeme upisa u srednje škole, pa razmislite vidite li se u nekom strukovnom zanimanju u budućnosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook