Prethodni članak
Sljedeći članak

Izvor budućim naraštajima za očuvanje pučkih običaja i kajkavskog jezika i identiteta

Predstavljena knjiga prof. dr. sc. Stjepana Pepeljnjaka ''Bela roža i črleni jorgovan''


Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica, Općina Marija Bistrica i Turistička zajednica Općine Marija Bistrica organizirali su u petak 5. svibnja u Domu kulture u Mariji Bistrici predstavljanje knjige prof. dr. sc. Stjepana Pepeljnjaka ''Bela roža i črleni jorgovan'' (običaji zagrebačke okolice od tradicije do pučkog kazališta).

Uz autora o knjizi su govorili akademik Josip Bratulić, mr. sc. Jozo Čikeš, dr. sc. Tvrtko Zebec i Anamarija Žugić Borić. Zebec i Borić su ujedno i urednici knjige. Moderatorica je bila Ana Kruhak, a interpretator Željko Novosel. U glazbenom dijelu programa nastupio je Akademski zbor Veterinarskog fakulteta u Zagrebu – AB OVO, pod ravnanjem Josipa degl'Ivellia. Inače, prof. Pepeljnjak je dugogodišnji suradnik Udruge vinogradara Marija Bistrica u organizaciji obilježavanja najvećih vinogradarskih manifestacija – Vincekovog i Martinja. Svi koji su vidjeli izvedbe ovih manifestacija u njegovoj režiji i vođenju, uvjerili su se da se radi o puno većoj razini od uobičajenih obilježavanja ova dva važna vinogradarska datuma. Riječ je o pravom kulturno umjetničkom performansu, koji temelje ima u upravo u pučkoj tradiciji o čemu dijelom govori i ova zanimljiva knjiga.

Promociji su nazočili i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički, kao i predsjednik Udruge vinogradara ''Marija Bistrica'' Stjepan Muhek, koji je u vrijeme početka suradnje bistričkih vinograda i prof. Pepeljnjaka bio načelnik općine. Kako se i sam Pepeljnjak prisjetio, najzaslužniji za tu suradnju bio je tadašnji predsjednik Udruge vinogradara ''Marija Bistrica'', danas nažalost pokojni prof. Zdravko Petrinec. Ova će knjiga ostati vrijedan izvor budućim naraštajima, ako oni za to pokažu volju i interes, u očuvanju pučkih običaja, ali i kajkavskog identiteta i kajkavskog jezika. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook